Paylaş
Yasin suresi hakkında bilgi
Question
Kuranı kerimin 36. suresi olan Yasin suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Yasin suresi ismini ilk ayette geçen “Yasin” kelimesinden alır. Yasin kelimesinin ne anlama geldiği Allah hariç hiç kimse tarafından bilinmemektedir. Bazı alimlere göre Yasin kelimesi peygamber efendimiz ile Allah arasında bir mesaj niteliğindedir. Yasin suresi peygamber efendimize Mekke şehrinde indirilmiştir. Toplam ayet sayısı ise 83’tür. Yasin suresi insanların ahlaki sorumlulukları, vahiy konusunu, Allah’ın birliğini ve gücünü gösteren deliller, ölümden sonra tekrar dirilmek, hesap ve ceza konuları ve vahdaniyet ile haşir konuları içerir.
Yasin suresi kuranı Kerim’in kalbidir
yasin suresini kıymetli kılan içerdiği mesajlarıdır
Her müslüman Yasin suresini okumalı anlamaya çalışmalı ve mümkünse ezberlemelidir
Yasin suresi konusu ve içerdiği mesajlar
maddeler halinde
Kur’ân-ı Kerîm’in 36. sûresi
Adını, ilk âyetinden alan bu sûreye “Kalbü’l-Kur’ân” (Kur’ân’ın kalbi), “el-Azîme” (Büyük, yüce sûre), “el-Muımme (dünya ve âhiret hayrını yaygınlaştıran), “el-Müdâfi’a” (dünya ve âhiret sıkıntılarını, korku ve kötülükleri uzaklaştıran), “el-Kâdıye” (istek ve ihtiyaçları yerine getiren) isimleri de verilmiştir.
“Yâsîn”, hurûf-İ mukatta’adandır. Bunların gerçek anlamını Allah Teâlâ bilir[42]. Ancak “yâsîıV’in Arapça’nın bazı lehçelerinde “ey insan!” anlamına geldiği ve bununla Hz. Peygam-ber’e hitap edilmiş olduğu söylenmiştir. Yâsîn’in başka şekilde yorumlan da vardır. Mekke devrinde nazil olmuştur. 83 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları mim ve nun harfleridir.
Bu sûrenin faziletiyle ilgili birçok hadis nakledilmiştir. Bunların bazılarında Peygamberimiz (s.a.), Yâsîn okuyanın çok sevap kazanacağını (et-Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 6), mağfiret olunacağını, sabahleyin bu sûreyi okuyana kolaylık verileceğini (Dârimî, Fedâilü’l-Kur’ân, 21), gece okuyanın, bağışlanmış olarak sabahlayacağını (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr, VI, 199) bildirmiştir. Başka bir hadislerinde de şöyle buyurmuştur: “Yâsîn, Kur’ân’ın kalbidir, Onu, sadece Allah’ı ve âhiret yurdunu isteyerek okuyan kimseyi Allah mağfiret eder. ölmüşlerinize Yâsîn
okuyunuz.” {Ebû Dâvud, Cenâiz, 24; İbn Mâce, Cenâiz, 4; Müsned, V, 26; İbn Hibbân, Sahih, V, 3; Beyhakî, Sünen, 111,383).
Bilginlerden bazıları da, bu tür hadislerin ışığında, “herhangi bir zor iş için Yâsîn okunursa, Allah o İşi kolaylaştırır; ölünün başında okunursa, üzerine mağfiret ve rahmet iner, Ölmekte olan kimsenin ruhunun alınmasını kolaylaştırır” gibi ifadeler kullanmışlardır (İbn Kesîr, Tefsir, III, 563). Şu kadar var ki, Kur’ân veya herhangi bir sûresinin faziletleri ile ilgili açıklamaları değerlendirirken, bu konudaki temel ilkenin göz önünde tutulması gerekir; bu ilke şudur: Kur’ân okumaktaki asıl maksat, birtakım maddî sonuçlar beklemek veya manevî tasarruflarda bulunmayı ummak değil, onu anlamakve gereğini yapmaktır.
Bu sûrede, Peygamberimizin gerçek bir peygamber olduğu ve Kur’ân’ın Yüce Allah tarafından indirildiği bildirilmekte, bu gerçekleri kabul etmeyen inkarcılar şiddetle kınanmaktadır. Peygamberimizi ve müminleri teselli etmek ve bir ibret olmak üzere, bir davet (İmana çağrı) kıssası da anlatılmaktadır. Ayrıca, Yüce Allah’ın kudretine işaret etmek ve bunu delillendirmek üzere, göklerdeki ve yerdeki varlıklara ve olaylara dikkat çekilmekte, Cenab-ı Hakk’ın yegane İlâh ve kâinatın hükümranı olduğu ve Öldükten sonra dirilmenin kaçınılmaz bir gerçek oluşu belirtilip ispat edilmektedir.
Yasin suresinde söz edilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Hz. Muhammed (s.a.), dosdoğru bir yol üzerinde bulunan ve insanları uyarmak üzere gönderilen gerçek Allah elçisidir. Ona ancak Allah korkusu taşıyan iyi niyetli kimseler uyar ki onlara mağfiret ve mükâfat vardır. Çıkarlarına düşkün kibirli kimseler ise inkâr ederler ve bu yüzden onlar azap hükmünü hak etmişlerdir (âyet: ı-n).
* Allah, iyi kötü bütün yapılanları tespit etmektedir ve âhirette bunların hesabı görülecektir {12).
* Geçmişte, kendilerine elçiler gönderilen fakat bunlara karşı çıkıp inkârda direnen ve bu yüzden korkunç bir çığlıkla helak edilen memleket halkı önemli bir ibret numunesidir. Onlar, kendilerine gönderilen elçileri yalanlamışlar, onları uğursuzlukla suçlamışlar, tehdit etmişlerdir. Ancak elçiler, görevlerinin Allah’ın buyruklarını tebliğ etmek olduğunu bildirerek bu baskı ve tehditlerden yılmamışlardır (13-19).
* Hak yolun davetçileri yalnız bırakılmamalı, onlara destek olunmalıdır (2o)
* Peygamberler, yaptıkları tebliğ görevi karşılığında insanlardan hiçbir ücret istemezler (21).
* Sadece Allah’a inanıp ibadet etmeli, putlardan uzak durmalıdır; çünkü putların hiçbir gücü ve yararı yoktur (22-25).
* Yüce Allah, inanıp Kendi yolunda mücadele edenleri cennetle Ödüllendirir; inkarcı toplumları ise cezalandırır. Allah, bir toplumu cezalandırmak isterse, gökten ordu indirmesine gerek yoktur. Bir çığlık, bir deprem, bir felaket, onların işini bitirmeye yeter. Bundan ders alınmalıdır (26-32).
* Yüce Allah’ın, kupkuru topraktan nice bitki ve meyveler çıkarmasından, fışkırttığı sulardan, eşyayı çift yaratmasından, gece ve gündüzden, güneş ve aydan, suyun kaldırma gücüyle denizlerde yüzen gemilerden ve diğer bineklerden, insanların ibret alıp Allah’a ve öldükten sonra dirilmeye inanmaları gerekir. Allah, yaratıklarına rahmetle muamele etmektedir (33-44). (38. âyette, güneşin hem kendi etrafında döndüğü ve hem de sistemindeki uydularla birlikte hareket halinde olduğu; 39. âyette de ayın aynı durumda bulunduğu bildirilmektedir ki, çağdaş bilimin verileri bu bilgilerin paralelinde bulunmaktadır).
* İnkarcılar, inatçı ve cimri kimselerdir. Kendi hallerine bakmayıp, inananları şaşkınlıkla suçlamakta ve başlarına gelecek azabın bir an önce gelmesini istemektedirler. Korkunç bir çığlık onların işini bitirmeye yeterlidir (45-50).
* Sûr’a üflendikten sonra, herkes dirilip
Yüce Allah’ın huzuruna getirilince, inkarcılar dünyada yaptıklarından ötürü büyük fakat faydasız bir pişmanlık duyacaklardır. O gün ağızlar mühürlenecek de vücudun diğer organları yaptıklarını bir bir anlatacaktır. Müminler, nimet dolu cennetlere, inkarcılar İse cehenneme atılacak ve kimseye zerre kadar zulmedilmeyecektir (51-65).
* Allah dileseydi, inkarcıları daha dünyada iken cezalandırırdı; istese onların gözlerini kör eder yahut insan kılığından çıkarıp perişan ederdi (66-67).
* İnsanlar, aralarındaki yaşlı kimselere bakıp, Allah’ın insan ömrüne koyduğu safhaları, insanın gelişimi doruk noktasına ulaştıktan sonra nasıl geriye ve çocukluk çağındaki konumuna doğru bir seyir takip ettiğini incelemeli ve bundan ders almalıdırlar (68).
* Allah Teâlâ’nın Peygamberine vahyettiği kitap bir şiir değil; dirileri, akıl sahiplerini uyarmak üzere gönderilmiş apaçık Kur’ân’dır. Bu Öğütten sonra da inkarcılıklarında direnenler İçin ceza hükmü artıkyerini bulmuş olacaktır (69-70).
* O inkarcı müşriklerin, etlerini yemeleri, sütlerini içmeleri veya binek olarak kullanmaları için kendilerine ihsan edilen hayvanlardan da ibret almayıp Allah’tan başka tanrılar edinmeleri ne kadar saçmadır! Yardım ümit ettikleri o tanrılarına, aslında kendileri bekçilik edip yardım etmektedirler. Allah, onların her yaptığını bilmektedir (71-76).
* İnsanı bir nutfeden (sperma) yaratan, yeşil ağaca yanma özelliği veren, gökleri ve yeri yoktan var eden Allah, çürümüş kemikler halinde olan ölüleri de diriltmeye elbette kadirdir. Her şey O’nun tek kelimelik emrine bağlıdır-. “Ol” demesiyle oluverir. Hükümranlık O’nundur ve herkes O’na dönecektir (77-83).
BENZER KONULAR:
- Yasin suresi hakkında bilgi
- İnsan suresini 70 kere okumak
- 41 Yasin suresi
- Her cuma Yasin okumak
- Yasin Suresi 8 ve 9. Ayetlerin tefsiri
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Yasin Suresi, Kuran-ı Kerim’in 36. suresidir ve 83 ayetten oluşur. Surenin adı, surenin başında geçen “Yasin” kelimesinden gelir. “Yasin” kelimesi, surenin başında yer aldığı için sureye bu isim verilmiştir.
Yasin Suresi, iman, tevhid, ahiret hayatı ve peygamberlik gibi temel konuları ele alırken, insanlara öğütler sunar ve Allah’ın kudretini vurgular. Surenin başında, peygamberlik göreviyle gönderilen Hz. Muhammed’e destek olma çağrısı yapılır ve insanların uyarıcılarına nasıl tepki verdikleri anlatılır.
Surenin devamında, inkar edenlerin akıbeti, geçmiş kavimlerin helak oluşları, yaratılışa dair ayetler ve Allah’ın büyüklüğü üzerinde durulur. Ayetlerde, insanın yaratılışı, doğa olayları, ölüm ve diriliş gibi konular ele alınır. Ayrıca, ahiret hayatı ve cennet nimetleri tasvir edilir.
Yasin Suresi, iman, tevhid, ahiret hayatı ve peygamberlik gibi önemli konuları hatırlatırken, Allah’ın kudretini ve yaratılıştaki işaretleri vurgular. Surenin mesajları arasında, peygamberlere iman etme, inkar edenlerin akıbeti, ahiret hayatına inanma, Allah’ın birliği ve kudretine yönelme gibi temalar yer alır.
Yasin Suresi, İslam inancında önemli bir sure olarak kabul edilir. Surenin okunması, insanlara peygamberlere iman etmeyi, ahiret hayatına inanmayı, Allah’ın birliğini ve kudretini kabul etmeyi hatırlatır. Ayrıca, inkar edenlerin akıbetinin ibret vesikası olduğu ve ahiret hayatının gerçek olduğu vurgulanır. Yasin Suresi, müminlere öğüt verirken, inkar edenleri uyarır ve insanları Allah’ın kudretine ve yaratılıştaki işaretlere dikkat etmeye çağırır.