Yaşlılara neden saygı duymalıyız

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yaşlılara neden saygı göstermeliyiz

Yaşlılara büyüklere saygı

Yaşlılara büyüklere saygı

الاحترام للكبار

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِير ُ (Rûm,30/ 54)

AYET VE HADİSLERLE
YAŞLILIK VE YAŞLILARA SAYGI

İnsan hayatının ilgi ve sevgiye en çok ihtiyaç duyduğu iki önemli dönemi vardır. Bunlardan birincisi çocukluk dönemi, diğeri de yaşlılık dönemidir. Yüce Allah’ın (c.c.) koyduğu kanun gereği doğumla başlayan hayat serüveni, çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık basamaklarından geçip ölümle son bulur. O halde ömrümüz olduğu sürece yaşlanmak her insanın başına gelecek bir hakikattir. Bu hakikat Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde ifade edilmektedir. “Allah, sizi güçsüz olarak yaratan, sonra güçsüzlüğün ardından bir güç veren, sonra gücün ardından bir güçsüzlük ve yaşlılık verendir. O, dilediğini yaratır. O, hakkıyla bilendir, üstün kudret sahibidir.”

Madem yaşlılığı durdurmak mümkün değil, öyleyse yapılması gereken onu kabullenmek ve yaşlılık günlerine kendimizi şimdiden hazırlamaktır. Burada uzun ömür sürmek de insanı aldatmamalıdır. Çünkü uzun yaşamak meziyet değildir. Önemli olan, güzel davranışlar sergilemek suretiyle hayat sermayesini şuurlu kullanabilmek ve yaşadığımız her anın kıymetini bilip o anı en güzel bir şekilde değerlendirmektir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz (sav)’in şu hadisi şerifi unutulmamalıdır: “Beş şeyden gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin. Hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, ölüm gelmeden önce hayatın, fakirlik gelmeden önce zenginliğin kıymetini bilin.”

Yaşlılara hürmet ve ihtimam göstererek onların gönüllerini ve dualarını almak ihmal edilmemesi gereken dini bir vecibedir. Zaten yaşlıların bizden istediği de biraz ilgi, biraz sevgi, kendilerini rahat hissedebilecekleri sıcak bir aile ortamı, sevecen bir bakış ve güler yüzdür. Hiç şüphe yok ki, bugünün gençleri, yarının yaşlılarıdır. Öyle ise, bizim de bir gün yaşlanacağımızı göz önüne alarak yaşlılara, özellikle ana babamıza, dedelerimize, ninelerimize saygılı davranmalı ve bu konuda çocuklarımıza örnek olmalıyız. Hz Peygamber (sav)’in konuyla ilgili şu öğütlerine de kulak vermeliyiz: “Herhangi bir genç, yaşından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halkeder.” , “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” , “Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslüman’a saygı gösterip ikram etmek, Allah’a saygıdandır.”

Büyüklere saygı bir eğitim ve kültür işidir. Bu nedenle ihtiyarlarımızın bilgi, görgü, tecrübe ve birikimlerinden her zaman yararlanmasını bilelim. Bizlere düşen görev; dinimizin emrettiği şekilde hareket ederek, daima yaşlılara karşı sevgi ve saygıda kusur etmemektir. Bu cümleden olarak, toplu taşıma araçlarında yaşlılara, zayıflara yer verelim. Onlar ayakta iken biz oturmayalım. Bir iş ya da alış-veriş maksadıyla sıraya girilmişse, aynı şekilde onlara öncelik verelim. Elinde ağır bir yük taşıyan büyüklerimize yardımcı olalım. Karşıdan karşıya geçmekte zorlanan, yardıma muhtaç olduğunu fark ettiğimiz herkese yardım edelim. Unutmayalım ki, bugünün yaşlıları dünün gençleri olduğu gibi bugünün gençleri de yarının ihtiyarları olacaklardır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2020-11-18T16:26:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hayat, mevsimler gibidir. Baharı, yazı,  sonbaharı, kışı vardır. Hayatın her dönemi, ayrı özelliklere ve güzelliklere sahiptir. Kul olarak iyi işler yapmak, ibadet ve taat ile hayata anlam katmak için bu dönemlerin her biri birer fırsattır. İnsanı kemâle ulaştıran, olgun bir mümin olmanın huzurunu yaşatan en kıymetli dönem ise yaşlılıktır. Yaşlılık, bedenin yorulduğu ancak ruhun tecrübeyle yoğrulduğu bir bilgelik dönemidir. Yaşlılar, Allah’ın dualarına icabet ettiği, ihsan ve ikramına mazhar kıldığı kimselerdir. Milli ve manevi değerlerimizi, kültürümüzü yarınlara taşıyan, geçmişimizle geleceğimizi birbirine bağlayan en değerli köprülerimizdir. Bir evladın, yaşlı anne babasını kimsesiz ve sahipsiz bırakması ise büyük bir vefasızlıktır. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s), yanında annesi ile babasından biri yahut her ikisi ihtiyarlayıp da onların hoşnutluğunu kazanamadığı için cennete giremeyen kişi hakkında “Burnu yerde sürtünsün” buyurarak böyle bir kimsenin nasipsizliğine işaret etmiştir. (Müslim, Birr, 10.)

     

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yaşlılara saygı duymamız gereken birçok neden vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

    • Yaşlılar, toplumumuzun değerli bir parçasıdır. Onların deneyimleri ve bilgelikleri, toplumumuzun gelişmesine katkıda bulunur.
    • Yaşlılar, bize bir şeyler öğretebilirler. Onların hayat hikayeleri, bize hayat hakkında değerli bilgiler verebilir.
    • Yaşlılar, bizim için bir dayanak olabilirler. Bize destek ve rehberlik sağlayabilirler.
    • Yaşlılar, bizim saygımızı hak ediyorlar. Onlar, bize hayat veren ve bizi yetiştiren kişilerdir.

    Yaşlılara saygı duymanın birçok yolu vardır. Bu yollardan bazıları şunlardır:

    • Onlara kibar ve nazik davranmak.
    • Onların isteklerini dikkate almak.
    • Onlara yardım etmek.
    • Onların düşüncelerine ve fikirlerine değer vermek.

    Yaşlılara saygı duymak, sadece onların mutluluğu için değil, aynı zamanda toplumumuzun sağlıklı ve mutlu bir şekilde gelişmesi için de önemlidir.

    Yaşlılara saygı duymanın bazı özel nedenleri şunlardır:

    • Yaşlılar, hayatlarının önemli bir bölümünü topluma hizmet ederek geçirmişlerdir. Onlar, iş hayatında, eğitimde, sosyal hizmetlerde ve diğer birçok alanda çalışarak topluma katkıda bulunmuşlardır.
    • Yaşlılar, toplumumuzun kültürel ve tarihi hazineleridir. Onların deneyimleri ve bilgelikleri, toplumumuzun kültürel ve tarihi mirasının bir parçasıdır.
    • Yaşlılar, gelecek nesiller için bir örnektir. Onların saygınlığı ve erdemleri, gelecek nesiller için ilham kaynağı olabilir.

    Yaşlılara saygı duymak, onların yaşam kalitesini iyileştirmenin ve toplumumuzu daha iyi bir yer haline getirmenin bir yoludur.

Cevapla