Yaşlılara saygı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

YAŞLILARA SAYGI GÖSTERMEK

Yaslilara saygi

Allahu Teâlâ’nın kanunu gereği insan, doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Yaşlanmaktan ve ölümden kurtuluş yoktur. Takdir olunan normal bir ömür içerisinde yaşlılık, kadın erkek her insanın başına mutlaka gelecektir. Yaşlılık; bu dünya hayatının fani, insanoğlunun aciz, ölümün muhakkak, Yüce Allah’ın baki ve kudretinin de sonsuz olduğunun açık bir delilidir.

Yaşlılarımıza saygı göstermek hepimizin görevidir. Onlara gösterilen hürmet, tüm insanlığa olan hürmettir. Onlar başımızın tacıdır. Onların elleri öpülmeden bayramlarımızın bile hiçbir anlamı olmaz. Onların dualarına ömür boyu muhtacız. Bazılarımız yaşlıları hor görerek, ihtiyar ana babalarını, yakınlarını tatillerine, pikniklerine, eğlencelerine kısacası kendilerine engel saymaktadırlar. Oysa yaşlılık, insanın en olgun çağıdır. Temkinli kararların alındığı, daha doğru adımların atıldığı, saygı ve itibara mazhar olunduğu bir dönemdir. Onlardaki tecrübe gençlerde olsaydı; dünyadaki önü alınamayan yanlışlıklar tekrar etmeyecekti. Nice bilinçsiz ve düşüncesiz davranışlar, toplumda yer bulmayacaktı.

Yüce Dinimiz İslam, yaşlılarımıza saygılı olmayı emreder. Peygamber Efendimiz (sav): Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslüman’a saygı gösterip ikram etmek, Allah’a saygıdandır”(1) buyurmuşlardır. Yanında yaşlanan ana-babasına hürmet etmek, tanıdığı, tanımadığı bütün ihtiyarların hatırını sorup gönlünü almak, onların nasihatlerinden faydalanmak, ihtiyacımız olmasa bile onlara danışarak gönüllerini hoş tutmak, hepimizin görevidir. Unutmayalım ki bugünün yaşlıları, dünün gençleriydi. Bugünün gençleri de yarının yaşlıları olacaklardır.  Bu husus Kur’an-ı Kerimde şöyle açıklanmaktadır. “Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çevirir, gücünü azaltırız. Hala düşünmeyecekler mi?” (2)

 

 Peygamber efendimiz (sav): “Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halkeder”(3) buyurmuşlardır. Bu da bize gösteriyor ki,  gençliğinde büyüklere saygılı olmayanlar, yaşlandıklarında küçüklerinden saygı göremezler.

Büyüklerimize saygıda kusur etmeyelim. Yaşlıları en iyi tedavi yolu ilgi ve şefkat, en iyi barınma yeri sıcak bir aile ortamıdır. Huzurevi, Darü’l-aceze vb yerler, bu değerlerin dejenere olduğu toplumlarda alternatif olarak doğmuş yerlerdir Buralarda yaşlılara fizikî olarak çok iyi bakılsa bile, aile ortamında var olan ve insana yaşama sevinci veren evlât ve torun sevgisi ve sıcaklığı asla bulunamaz.

Peygamberimizin yaşlılarla ilgili hadisleri

Yaşlılara saygı ile alakalı bazı hadîs-i şeriflerin mealleriyle bitiriyorum:  Düşkünleri görüp gözetiniz, zira siz ancak düşkünleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklanırsınız.”(4)“Bereket, büyüklerinizin yanındadır.”(5) “Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler, otlayan hayvanlar olmasaydı, belâlar sel gibi üstünüze dökülecekti.”(6)

——————————–

Kaynak:

(1)(Ebu Davud, “Edeb,” 23)

(2)- Yasin 36/68

(3) (Tirmizî, “Birr,” 15; Ebu Davud, “Edeb,” 58)

(4) (Tirmizî, “Cihad,” 24; Ebu Davud, “Cihad,” 70)

(5) (Münavi, Feyzu’l-Kadir, 3/220)

(6) (Acluni, Keşfü’l-Hafâ, 2/230)

Yaşlılara neden saygı duymalıyız

Answers ( 2 )

    0
    2020-12-15T00:34:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah ömür verirse her insan; çocukluk, gençlik, yetişkinlik derken hayat yolculuğunun yaşlılık durağına ulaşır. Yaşı kemale ermiş insana yaşlı deriz. Yaşlılık; tecrübeli, bilgili ve erdemli olmak anlamlarına gelir. Toplumda kendisine danışılan, görüşlerine değer verilen bir yaşlı, diğer insanlar için de faydalı ve iyi bir örnektir. Yaşlılara hürmet ve ihtimam göstererek onların gönüllerini ve dualarını almak önemli bir insanlık borcudur. Onlara güzel ve tatlı söz söylemek, merhamet ve tevazu göstermek ihmal edilmemesi gereken dinî bir vecibedir. İnsan yaşlandıkça ilgiye ve sevgiye daha çok ihtiyaç duyar. Onlar hayat mektebinin emektar öğretmenleridir. Geleceğimizin onların hayır duaları ve tecrübelerinin ışığında şekilleneceğini unutmayalım.

     

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yaşlılara saygı, dünyadaki birçok kültürde derinden kökleşmiş temel bir değerdir. Yaşlı bireylere yaşlarına ve yaşam deneyimlerine göre saygı, nezaket ve saygı göstermeyi içerir. Yaşlılara saygının önemli olmasının bazı temel nedenleri şunlardır:

    Bilgelik ve Deneyim: Yaşlı bireyler, yıllar içinde zengin bir bilgi ve yaşam deneyimi biriktirmiştir. Genellikle genç nesillerle paylaşılabilecek değerli içgörülere ve bilgeliğe sahiptirler. Yaşlılara saygı duymak, bu bilgelikten yararlanmamızı ve onların deneyimlerinden öğrenmemizi sağlar.

    Topluma Katkılar: Birçok yaşlı yetişkin, topluluklarına ve bir bütün olarak topluma önemli katkılarda bulunmuştur. Başarılı kariyerler inşa etmiş, aile kurmuş veya çeşitli alanlarda önemli roller oynamış olabilirler. Saygı göstermek, geçmiş ve devam eden katkılarını kabul eder ve takdir eder.

    Onur ve İnsan Hakları: Yaşlılara saygı, onların onurunu geliştirmenin ve doğuştan sahip oldukları insan haklarını tanımanın temel bir yönüdür. Onlara nezaket, empati ve anlayışla davranmayı, seslerinin duyulmasını ve ihtiyaçlarının karşılanmasını içerir.

    Kuşaklar Arası Bağlanma: Farklı kuşaklar arasında saygılı ilişkiler kurmak anlayışı, empatiyi ve işbirliğini besler. Genç bireyler, yaşlılara saygı göstererek nesiller arasındaki uçurumu kapatabilir, aile bağlarını güçlendirebilir ve sosyal uyumu teşvik edebilir.

    Rol Modelleme: Yaşlılara saygı göstermek, genç nesiller için olumlu bir örnek oluşturur. Çocuklar ve genç yetişkinler, yaşlılara karşı saygılı davranışlara tanık olduklarında, nesiller boyu aktarılabilecek bir saygı kültürü geliştirerek, yaşlı bireylere değer vermeyi ve onları takdir etmeyi öğrenirler.

    Yaşlılara saygının sadece kelimelerin ötesine geçtiğini hatırlamak önemlidir; eylem ve davranışlarımıza yansıtılmalıdır. Dikkatle dinlemek, gerektiğinde yardım teklif etmek ve fikirlerine değer vermek gibi basit hareketler, saygı göstermede önemli bir fark yaratabilir.

    En iyi cevap

Cevapla