Yatma Seherde Uğrarsın Derde

Question

Yatma seherde uğrarsın derde ne demek

Yatma seherde ugrarsin derde ne demek

Peygamber Efendimizin tavsiyesine uyan mü’minler sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar uyumaz; mânâ dünyamızı aydınlatan büyüklerimizin “Yatma seherde uğrarsın derde.” dizelerini hatırlarından çıkarmazlar.

Allah Resûlü (sas) sabah namazından sonra yatmaz güneş doğuncaya kadar ilim, zikir ve sohbet ile meşgul olur, ashabını da bu yönde teşvik ederdi. Bir gün sahabilerine:

– Size en değerli ödülü alacak olanlarınızı söyleyeyim mi? buyurdu. Ardından:

Sabah namazını cemaat ile kılan sonra oturup güneş doğana kadar Allah’ı ananlardır. Kim güneş doğuncaya kadar zikreder sonra da iki rekât namaz kılarsa, tam hac ve umre
yapmış gibi sevap alır. Ya da İsmail oğullarından dört kişiyi azat etmiş gibi olur.” buyurdu.

Allah Resûlü (sas) bununla ilgili

“Kim sabah namazından sonra hiç kimse ile konuşmadan diz çökerek on kere:

لا إله إلا الله وحده لا شرك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير. اللهم لامانع لما أعطيت ولامعطي لما منعت.

‘Allah’tan başka ilah yoktur. Tektir, ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd O’na aittir. O her şeye gücü yetendir. Allah’ım! Senin verdiğine engel olabilecek yoktur. Senin en gel olduğunu verebilecek yoktur.’ derse on sevap yazılır, on günahı silinir, on derece yükseltilir. Günü içinde hoşlanılmayacak her hususta koruma altına alınır. Şeytandan uzak tutulur.” buyurur.

Dua Kalplerden Yükselen İlahi Esinti Abdullah Kara, Hilal Kara

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-17T15:23:50+03:00

    İslam’da, geçerli bir sebep veya gereklilik olmadıkça genellikle şafak vakti (gün doğumundan hemen önce) yatmamak tavsiye edilir. Bu öneri birkaç nedene dayanmaktadır:

    1. Şafaktan önceki zaman, sabah namazı kılmak (Tehaccüd) veya Allah’a dua etmek gibi ibadetlerle meşgul olmak için mübarek ve manevi açıdan önemli bir zaman olarak kabul edilir.
    2. Sabah namazını (sabah namazı) kılmak ve bu vakitte Allah’ı zikretmek (zikir) yapılması müstehabdır. Seher vakti yatmak, kişinin bu faziletleri kaçırmasına sebep olabilir.
    3. İslam, dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeyi teşvik eder. Şafakta yatmak ve gün boyunca uyumak, kişinin doğal uyku düzenini bozabilir ve genel refahını olumsuz etkileyebilir.

    Ancak, bu kılavuzun istisnaları olabileceğini not etmek önemlidir. Meselâ, hastalık, yorgunluk, iş icabı gibi seher vakti uyumasını gerektirecek geçerli bir sebeb varsa, o zaman caiz olur. İslam’ın şafak vakti yatmama şeklindeki genel tavsiyesine bağlı kalınırken, bireysel koşullar ve ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır

    En iyi cevap

Cevapla