Paylaş
Yatsı namazı nedir nasıl kılınır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Yatsı Namazı hakkında kısa bilgi
Yatsı namazı kılınışı
Yatsı namazı dört rekâtlı farz bir namazdır. Bu namazın vakti, akşam batı ufkunda kırmızı şafağın kaybolduğu andan itibaren başlar, ikinci fecrin doğmasına kadar devam eder. Sabaha karşı ikinci fecir doğunca yatsının vakti çıkmış olur.
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Şafak kırmızılıktır. Şafak kaybolunca namaz kılmak farz olur” {es-San’ânî, Sübülu’s-Selâm, 2. baskı, Kahire 1950, i, 114).
Yatsı namazını gecenin üçte birine kadar geciktirmek müstehap, gecenin yarısına kadar geciktirmek mubah, bir özür bulunmadıkça ikinci fecre kadar geciktirmek ise mekruhtur.
Yatsı namazının farzından önce dört rekât, farzından sonra da iki rekât sünnet kılınır. İlk sünnet sünnet-i gayr-ı müekkede, son sünnet sünnet-i müekkede hükmündedir. Son sünnetin önemine, birçok sahabi tarafından rivayet edilen şu hadis-i şerifte değinilmiştir: “Her kim bir gün ve gecede, farz namazlar dışında on iki rekât namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir ev bina edecektir. Bunlar şu namazlardır: Sabah namazından Önce iki rekât, öğleden önce dört rekât, öğleden sonra iki rekât, akşamdan sonra iki rekât ve yatsıdan sonra iki rekât” (et-Tirmlzî, Salât, 188; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 66).
Yatsı namazının dört rekât farzı şöyle kılınır: Önce “Bugünkü yatsı namazının farzını kılmaya” diye niyet edilip, tekbir İle başlanır. Birinci rekâtta “Sübhâneke”, “Eûzü-Besmele”, “Fatiha” sûresi ve zamm-ı sûre (ayrıca Kur’ân’dan bir miktar) okunur. İkinci rekâtta Besmele, Fatiha sûresi ve zamm-ı sûre okunur. İkinci rekât tamamlanınca oturulur. Bu birinci oturuştur. Bunda yalnız “Tahıyyât” okunur, sonra üçüncü rekâta kalkılır. Üçüncü ve dördüncü rekâtlarda Besmele ve Fatiha sûresi okunur, zamm-ı sûre okunmaz. Dördüncü rekâtın secdesi tamamlanınca oturulur, ki bu son oturuştur. Bunda “Tahıyyât” ile “Salli-Bârik” ve “Rabbena âtinâ” duaları okunarak iki tarafa selam verilir. Yatsı namazının farzında orta uzunlukta surelerden okunması sünnete uygun bulunmuştur.
Yatsı namazının farzından önce kılınan dört rekât sünnetin kılınışı dört rekât farzın kılınışına yakındır. Farkları şunlardır: “Farz”a değil, “ilk sünnef’e niyet edilir; birinci oturuşta Tahıyyât’tan sonra Salli-Bârİk duaları okunur; üçüncü rekâta başlarken Sübhâneke ve Euzü Besmele okunur; üçüncü ve dördüncü rekâtlarda Fâtİ-ha’dan sonra zamm-ı sûre okunur.
Yatsı namazının farzından sonra kılınan iki rekât sünnet, farzın ilk iki rekâtı gibi kılınır. Ancak, “farz” a değil “son sünnef’e niyet edilir ve ikinci rekâtın sonunda oturu-lunca, farzın son oturuşunda okunan dualar okunup iki tarafa selam verilir. Bu son sünneti dört rekât olarak kılmak müstehaptır. Bu takdirde ya her iki rekâtta bir selam verilir, yahut dört rekâtın sonunda selâm verilir. Dört rekâtın sonunda selâm verile çekse ilk oturuşta hem Tahıyyât hem d Salli-Bârik duaları okunur. Üçüncü rekâta kalkılınca Sübhâneke okunur ve bu son ik rekât da ilk iki rekât gibi kılınır.
Vitir namazının vaktinin başlangıcı yatsı namazından sonradır. Vitrin sonu ise ikine fecrin doğmasından biraz önceye kadardır Vitir namazını, uyanacağından emin olmayan kimse için, uyumadan önce, uyanaca ğından emin olan kimse için ise, gecenin sonuna kadar geciktirmek daha faziletlidir.
Teravih namazının vakti, tercih edilen görüşe göre, yatsı namazından sonradır ve sabah namazının vaktine kadar devam eder. Teravih, vitir namazından önce de sonra da kılınabilir; ancak vitir namazından önce kılınması daha faziletlidir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yatsı namazının vakti akşam namazının vaktinin çıkması ile başlar. Ta ki imsak vaktine kadar yatsı namazının vakti devam eder. Yatsı namazı dört rekatlı farz bir namazdır. Bu farz namazdan önce dört rekat ve farzdan sonra da iki rekat sünnet namazlar vardır. Yatsı namazının farzından önce kılınan sünnet namaza gayri müekked sünnet namaz denir. Ve yatsı namazının farzından sonra kılınan iki rekat sünnet namaza da müekked sünnet namaz denir.
Vitir namazı yatsı namazına ait bir namaz değildir. Yatsı namazından ayrı bir namazdır. Vitir namazının vakti yatsının farzı kılındıktan sonra başlayıp imsak vaktine kadar devam eder.