Yazılımı kötüye kullanımda yazılım sahibinin sorumluluğu varmıdır?

Question

Selamün aleyküm hayırlı ramazanlar.

Hem helal de hem haram da kullanılan bir şeyin satışınıı yaptığımızda bunu kişi haram da kullanırsa biz mesul olur muyuz?

Bir örnek vermek istiyorum; ben yazılım işi yapıyorum ve kişilerin kendi müşterilerine otomatik mesaj gönderebildiği otomasyon yazılımım var. Bu otomasyonu bir boyacı alıp kampanyaları da bildirebilir bir tekel alıp kampanyalarını bildirebilir. Ben bunun önlemini almak için benimle iletişime geçen herkese bu gibi haram olan işlere satış yapmadığımı belirtiyorum. Ancak bazıları dürüst olmayıp helal işlerde kullanılacağını söyleyerek benden bu yazılımı kiralık alırsa ve haram olan işlerde kullanırsa ben de mesul olur muyum ve günahına ortak olurmuyum?

Allah razı olsun.

Tuvalete ayetli yüzük ile girmek caiz mi

Answer ( 1 )

    0
    2021-05-01T00:00:13+03:00

    Sizin yapmış olduğunuz yazılım iyi niyetli, insanların işlerini görmek için yapmışsınız bu yazılımı. İnsanlar sizi aldatıp bu yazılımı kötüye kullanması sizin için sorun teşkil etmez. Ben de sizlere şimdi sizin de bildiğiniz bir örnek vereyim: Elinize aldığınız bıçakla ekmek de kesebilirsiniz, cinayet de işleyebilirsiniz. Siz o bıçakla cinayet işlediğiniz vakit o bıçağı üreten kişi günahkar mı oluyor? Hayır, olmaz.

Cevapla