Yellenmek abdesti bozar mı ?

Question

Selamün aleyküm iyi akşamlar bir sualim olacak her abdest alışımda gaz problemim oluyor bağırsaklarımda guruldama oluyor namaza durduğumda secdedeyken yellenme hissediyorum bir yerde okudum ses ve koku hissetmedikçe abdest bozulmaz yazıyor ses yok lakin bozulmuş gibi sessiz yellenme gibi bir şey hissediyorum bu abdesti ve namazı bozar mı yoksa özür sahibi mi oluyorum ?

CEVAP:

Aleyküm selam ve rahmetullah. İyi akşamlar. Bu durumla ilgili İslam fıkhında detaylı hükümler bulunmaktadır. Size faydalı olabilmesi için şu hususlara dikkat çekmek istiyorum:

Gaz Problemi ve Abdestin Bozulması:

Abdestin bozulması için gazın çıkışı hem ses hem de koku ile tespit edilmelidir. Eğer ses veya koku yoksa ve sadece bir his ile emin değilseniz, abdestiniz bozulmuş sayılmaz. Bu, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bir hadisinde belirtilmiştir:
“Biriniz, karnında bir şey hisseder de abdestinin bozulup bozulmadığı konusunda şüpheye düşerse, ses işitmedikçe veya koku duymadıkça mescidi terk etmesin.” (Müslim, Hayz, 99)

Özür Sahibi Olma Durumu:

Eğer gaz problemi sürekli hale gelmiş ve her abdest alışınızda ya da namaz kılarken tekrarlıyorsa, siz özür sahibi sayılabilirsiniz. Özür sahibi, abdest aldıktan sonra o vakit içerisindeki ibadetlerini (namaz, Kur’an okuma vb.) yapabilir. Ancak diğer vakit için tekrar abdest alması gerekir. Bunun için özür sahibinin durumu şu şekilde değerlendirilir:
Bir namaz vakti boyunca gaz çıkışı gibi durumu kontrol edemiyor ve bu durum sıkça tekrarlıyorsa özür sahibi sayılırsınız.
Özür sahibi olduktan sonra, vakit içinde tekrar gaz çıksa bile abdest bozulmaz.
Pratik Tavsiyeler:

Bağırsaklarınızda yaşadığınız gaz problemini azaltmak için beslenme düzeninizi gözden geçirebilirsiniz. Gaz yapıcı besinlerden uzak durmanız faydalı olabilir.
Abdest alırken ve namaz kılarken vesveseye kapılmamaya çalışın. Zira vesvese, ibadetinize zarar verebilir.
Eğer durumunuz sürekli hale gelmişse, bir din görevlisine danışarak özür sahibi olup olmadığınızın kesinleştirilmesi daha uygun olacaktır. Ayrıca, sağlık açısından da bir doktora başvurmanız faydalı olabilir.

Allah ibadetlerinizi kabul etsin ve kolaylıklar versin.

Abdest alırken veya namaz kılarken yaşanan gaz çıkarma durumuyla ilgili endişelerinizi anlıyorum. Bu konuda sıkça sorulan sorulara ve dini kaynaklara dayanarak size yardımcı olmaya çalışacağım.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, abdesti bozan durumlar şunlardır:

  • Ön veya arka idrar yolundan idrar, dışkı, mezi veya vedi çıkması.
  • Ağız dolusu kusmak.
  • Vücuttan kan, irin vb. sıvıların çıkması.
  • Akıl kaybı, bayılma veya sarhoşluk gibi durumlar.
  • Namazda yan tarafındaki kişinin işiteceği kadar gülmek.

Gaz çıkarma (yellenme) durumu ise abdesti bozan bir durumdur. Bu konuda ses veya koku şartı aranmaz. Yani, ses veya koku olmasa bile, gaz çıkışı abdesti bozar. Okuduğunuz “ses ve koku hissetmedikçe abdest bozulmaz” bilgisi doğru değildir.

Sizin durumunuza gelince:

Bağırsaklarınızda sürekli bir guruldama ve namazda secde halinde yellenme hissi yaşadığınızı belirtiyorsunuz. Bu durum, sürekli tekrarlayan bir rahatsızlık olduğu için, özür hali olarak değerlendirilebilir.

Özür hali, bir kimsenin abdestini sürekli bozan bir rahatsızlığının olması durumudur. Bu durumda olan kişi, her namaz vakti için bir abdest alır ve o vakit içinde abdestini bozan durumlar olsa bile abdesti geçerli sayılır. Ancak, yeni bir namaz vakti girdiğinde tekrar abdest alması gerekir.

Özür sahibi olan bir kişinin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Her namaz vakti için abdest almalıdır.
  • Abdest aldıktan sonra, o vakit çıkana kadar abdestini bozan başka bir durum olmadıkça (örneğin, idrar veya dışkı çıkışı) abdesti geçerli sayılır.
  • Bir namaz vakti içinde birden fazla namaz kılabilir.

Özetle:

Sizin durumunuzda, sürekli tekrarlayan gaz çıkarma hissi nedeniyle özür sahibi sayılıyorsunuz. Bu nedenle, her namaz vakti için bir abdest alarak namazlarınızı kılabilirsiniz. Namaz kılarken yellenme hissetseniz bile, abdestiniz ve namazınız geçerli sayılır.

Ek olarak:

Bu durumun tıbbi bir nedeni olup olmadığını öğrenmek için bir doktora başvurmanız faydalı olabilir. Belki altta yatan bir rahatsızlık vardır ve tedavi ile bu durum kontrol altına alınabilir.

Umarım bu açıklamalar sorunuzu yeterince aydınlatmıştır. Başka sorularınız olursa lütfen sorun.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Özür Sahibi Olanların Durumu Diyanet

Answers ( 3 )

    1
    2020-12-20T20:03:16+03:00

    “Hissetmek” ayrı bir olaydır. Bilmek ayrı bir olay. İnsan yellendiğini veya tam aksine yellenmediğini bilir. Yellenmek abdesti bozan bir davranıştır. Sizdeki bu durum vesvese olabilir. Bu durumu yine sizler bilebilirsiniz. Özür sahibi olabilmeniz için en az tam bir namaz vakti hiç durmadan devam etmesi gerekmektedir.

    En iyi cevap
    1
    2025-01-15T07:54:30+03:00

    yellenip yellenmedigimi hatırlamıyorum. fark etmeyince veya unutunca abdest bozulur mu

    abdest almalimiyim tekrardan

  1. Abdest, yellenme gibi bir durumu unuttuğunuzda bozulmaz. İslam’a göre, abdesti bozan şeylerin farkına varmanız gerekmektedir. Eğer yellenip yellenmediğinizden emin değilseniz, abdestinizin bozulduğunu kabul etmek için bir kesinlik olmalıdır. Dolayısıyla, şüpheye düştüğünüzde abdestinizin bozulduğuna karar vermezsiniz.

    Bu durumda, abdestinizi tekrar almanıza gerek yoktur. Ancak yellenme gibi bir durumdan şüphe ediyorsanız, abdestinizin bozulduğunu kabul edip yenileyebilirsiniz. Fakat kesin bir durum oluşmadığı sürece, abdestinizin geçerli olduğunu kabul edebilirsiniz.

Cevapla