Paylaş
Yellenmek taharet gerektirir mi diyanet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Osurduğun zaman taharet almak gerekir mi?
Hocam selamun aleykum abdest aldıktan sonra gaz cıkarttıgımızda abdest gider ama tekrardan helaya girip sonra tekrar abdest almamıza gerek varmı helaya gırmeden direk abdest alsak olur mu?
CEVAP:
Yellenen gaz çıkaran kişi taharet almak zorunda değildir fakat dışkı çıkma ihtimalinden dolayı taharet alıp abdest almak sünnettir.
Size tavsiyemiz Peygamberimizin sünnetini de yaşayın taharet alın.
⇐⇒
Hayır, yellenmek taharet gerektirmez. Taharet, büyük abdestten sonra yapılan temizliktir. Yellenmek ise, küçük abdestten sonra yapılan temizlik değildir. Bu nedenle, yellenmek taharet gerektirmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekildedir:
“Yellenmek, küçük abdestten sonra yapılan temizlik olan tahareti gerektirmez. Çünkü yellenmeden çıkan hava, mideden değil, bağırsaklardan gelir. Mideden gelen hava ise, ağza çıkar ve tahareti gerektirir.”
Yellendikten sonra temizlik için, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Tuvalete gidin ve idrarınızı yapın.
Bol su ile ellerinizi yıkayın.
Elinize biraz su alın ve perine bölgenizi temizleyin.
Ellerinizi tekrar yıkayın.
Bu adımları takip ederek, yellendikten sonra temizliğinizi sağlayabilirsiniz.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdest aldıktan sonra yelle bozularsa tekar taheret almak lazımmı?
Yoksa yalnizca yeniden abdest almak yetermi?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdest aldıktan sonra yellenip abdest almak için taharet almak gerekmez. Fakat her ihtimale karşı yellendiği zaman kişi dışkı çıkartabilir o yüzden taharet alması sünnettir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yellenen kişinin abdesti bozulmuştur. Fakat yellenen kişinin tekrar abdest alırken taharet alması illa ki gereken bir durum değildir. Fakat gaz çıkarken dışkı çıkma ihtimaline karşı taharet almak sünnettir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
madem yellenirken dışkı çıkması ihtimali var ise mantıken her yellenenin iç çamaşırını da değiştirmesi lazım gelir sonuç olarak necasettir bu mantıkla her yellenmede aslında dışkı da çıkabilir ne kadar mantıklı bilemiyorum yaşa veya hastalığa bağlı olarak idrar kaçırma durumu olabilir ama dışkının çıkması farkedilmez bir durum mudur sizce gün içinde hatta namaz bozup defalarca abdest almak her iklim şartlarında insanın sağlığını da olumsuz etkilkeyecektir bence. kesin ve net bilgi var mı bu konuda?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yellenen insanın taharet alması farz değildir. Eğer necaset çıkmamış ise. Abdest aldıktan sonra yellenip abdest almak için taharet almak gerekmez. Fakat her ihtimale karşı yellendiği zaman kişi dışkı çıkartabilir o yüzden taharet alması sünnettir.