Paylaş
Yeme-İçme ile ilgili Dualar
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Yeme-İçme Konusunda Tüm Dualar
Yemek duaları
✦ Hazreti Âişe (Radiyallahü Anhá) diyor ki: Resulullah (Sal lallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Yediğiniz yemeği Allah’ı zikrederek sindiriniz. Üzerine yatmayın ki, kalbleriniz katılaşmasın.
Yeme-İçme Zamanında Besmele Getirmek
Âlimler yeme-içme anında Besmele çekmenin müstehap olduğunda ittifak etmişlerdir. Ayrıca yemek sahibinin yemeği takdim ederken misafirlerine; “Bismillah, yiyin” yemeğe açıkça başlamaya açıkça izin veren bir şey demesi müstehaptır. Besmele çekmenin nasıl olduğunu ve ne kadarının yettiğini bilmek lazımdır. En faziletli olan “Bismillahir-Rahmânir Rahim” demektir. Eğer yalnız “Bismillah” denirse de yeterli olur ve sünnet yerine gelmiş olur.
Besmele konusunda cünüp, hayız olanlar ve başka bir halde bulunanlar eşittir, Besmele getirirler. Başkalarını uyarmak ve başkasının kendisine uymasını sağlamak için Besmele’yi sesli olarak söylemek de müstehaptır. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu: “Bir kişi evine girdiği vakit ve yemek yerken Allahü Teala’yı anarsa, şeytan avenelerine:
Burada sizin için barınacak yer ve yiyecek yemek yoktur” der. Eğer o kimse evine girdiği vakit, Allah Teala’yı zikretmezse, şeytan avenelerine: “Barınacak yer buldunuz” der. Yemek yerken (Besmele çekmez) Allah’ı zikretmezse, şeytan avenesine: “Yiyecek yemek buldunuz” der.”
Yeme-İçme Zamanında Besmele’yi Unutmak
✦ Hazreti Âişe (Radıyallahü Anha) rivayet ediyor: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) evinde yemek yiyordu. Bu esnada bir bedevi gelerek o yemeği iki lokmada yedi bitirdi.
Bunun üzerine Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Bilmiş olun ki, eğer bedevi “Bismillah” demiş olsaydı, yemek hepinize yetecekti.”
✦ Ümeyye bin Mahşî (Radiyallahü Anh) diyor ki: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) oturuyordu. Bir adam da ye mek yiyordu. Adam bir lokma kalıncaya kadar Besmele çekmemişti. Son lokmayı ağzına kaldırınca,
بسم الله في أوله وآخره
[Bismillahi fi evvelihi ve âhırihi] “Başında da sonunda da Bismillah” dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) tebessüm etti sonra buyurdu ki: “Şeytan bununla beraber yeyip duruyordu; fa kat Allah’ın adını anınca, şeytan karnındakileri kustu. ” Hadisi şerifin açıklaması şöyledir: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) yemek yemekte olan o kişinin Besmele çekmediğini bilseydi, Besmele çekmesine razı olmaz, onu baştan ikaz ederdi.
→ Cabir (Radıyallahü Anh) den rivayetle Resulullah (Sallalla hü Aleyhi ve sellem): “Kim yemeğine Besmele çekmeyi unutursa, sonunda İhlâs suresini okusun ” buyurdu.³
Yemek Duası
Enes (Radiyallahü Anh)den rivayetle Resulullah (Sallalla hü Aleyhi ve Sellem): “Allahü Teala, yemek yeyip de El hamdü lillah diyen ve su içip de yine Elhamdü lillah di yen kulundan razı olur “buyurdu.”
Ebu Said el-Hudri (Radıyallahü Anh) şöyle rivayet etmiştir. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) yemeğini bitirince: الحمد لله الذي أطعمنا وسقانا وجعلنا من المسلمين
[el-Hamdü lillahillezî et’amenâ vesekânâ vece’alenâ minel-müslimin] “Bizi yediren, içiren ve Müslümanlardan kılan Allah’a hamd ve şükürler olsun “buyururdu.”
Ulema ve Meşayıh-ı Kirâm’dan Efendi Babamız Ali Haydar el-Ahushavi (rah.a) hazretlerinin yemek duasıdır:
الحمد لله ثم وثم الحمد لله و الحمد لله الذي أطعمنا وسقانا واشبعنا واروانا وكفانا وأوانا من غير حول ولا قوة منا * وكم ممن لا كافي له ولا مأوى الحمد لله الذي انعم علينا وأفضل وجعلنا من المسلمين و الحمد لله الذي أسبغ علينا نعمه ظاهرة وباطنة و الحمد لله حمدا يوافي نعمه ويكافئ مزيده – اللهم أجرنا من النار ه واحفظنا عن شرور الأشرار – والحقنا بعبادك الأبرار
بجاه النبي المختار عندك واله الأخيار * اللهم إنا نسئلك تمام النعمة – ودوام العافية * وحسن الخاتمة ه وإلى شرف النبي واله وأصحابه ومشايخنا الفاتحة
[el-Hamdü lillahi sümme ve sümme el-Hamdü lillah. el-Hamdü lillahillezî et ‘amenâ ve sekânâ ve eşbe ‘anâ ve ervânâ ve kefânâ ve âvânâ min ğayri havlin ve lâ kuvvetin minná. Ve kem mimmen lå kâfiye lehü ve lâ me’vâ. El-Hamdü lillahillezî
en ‘ame aleynâ ve efdale ve ce ‘alenâ mine’l-müslimin. El hamdu lillahillezî esbeğa aleynâ ni’amehü zâhiraten ve bâtineh. El-Hamdü lillahi hamden yüvâfi ni’amehü ve yükâfiü mezideh. Allahümme ecirnâ mine’n-nâr. Vahfeznâ an şürûri’l eşrâr. Ve elhiknå bi ibâdike’l-ebrâri bicâhi’n-nebiyyi’l-muhtâri indeke ve âlihi’l-ahyâr. Allahümme innâ nes’elüke temâme’n ni’meh. Ve devâme’l-âfiyeh. Ve husne’l-hâtimeh. Ve ilâ şerefi’n-nebiyyi ve âlihi ve ashâbihi ve meşâyihine’l-fatiha.]
“Bizi yediren, içiren, doyuran, (doyasıya) kandıran, bize kâfi gelen, yorulmadan ve bir kuvvet harcamadan barındıran Alla h’a tekrar tekrar hamd ü senalar olsun. Kendilerine yetecek bir şeyleri ve barınacak yerleri olmayan nice insanlar vardır. Bize rızık veren, üstün yapan ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamd ederiz. Bize görünen ve görünmeyen (sayısız) nimetleri ni tastamam veren Allahü Teala’ya hamd ederiz. Nimetlerini karşılayacak ve (ileride vereceği) fazlasına da denk gelecek şe kilde yüce bir hamdle Allah’a hamd olsun.
(Ya Rabbi! Sana öyle hamd ederiz ki, bu hamdimiz ihsan et miş olduğun nimetlerine karşılık olamaz ve Sana karşı ni metin hakkını yerine getirmeye asla kafi değildir. Sana ge rektiği gibi hamd edemediğimiz için aczimizi arz ederiz. Rabbimiz! Zira nimetlerini saymak mümkün değildir. Rabbimiz! Bu yemek, son lokmamız olmayıp daha çok ha yırlı ömürler ihsan ile nankörlük edilmeyen, daima şükür edilen nimet ver ki, Sana daima şükredelim Rabbim!)
Ey Allah’ım, bizi cehennem ateşinden ve şerlilerin şerrin den muhafaza eyle. Ve bizi Senin katında seçilmiş olan E fendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve hayırlı olan ailesi nin hürmetine ebrar (iyi) kullarının arasına kat.
Ey Allah’ım! Nimetinden tamamını ve afiyetin devamını ve âhirete hüsn-i hâtime ile gitmeyi Sen’den istiyoruz. (Ey Allah’ım! Çocuklarımızı âlim kıl, rızkımıza genişlik ihsan et. Zalimleri üzerimize musallat eyleme. Allah’ım! Bu yemeği yedirene ve yiyenlere merhamet eyle. Malımıza ve mülkümüze Halil İbrahim bereketi ihsan eyle. Bize burada yedirdiğin nimetlerin asıllarını, Cennette de yedir. Bize Kevser suyundan içmeyi nasip eyle. Bize dünyada ve ahiret te güzel nimetler ver. Bizi nankör kullarından eyleme. Ey Alemlerin Rabbi! Bize nur cemalini görmeyi ikram eyle.) Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)in aziz ruhuna, Âl’ine ve Ashabına ve Meşayıhımıza Fâtiha okuyun. Davet sırasında ev sahibine de dua ederken yemek duasına şunu ilave eder: “Allah’ım! Rızıklarına bereket ver, onları bağışla ve onlara merhamet et.
Su İçerken Okunacak Dua
✦ Üç defa nefes alarak içmek, su içmenin adabındandır. Su içecek olan herhangi bir kimse suyu sağ eline alınca ev ovela “Bismillahir-Rahmânir-Rahim” demelidir ve sonra iç meye başlayıp, birinci nefeste “Elhamdülillah”; İkinci nefeste “E’üzü billahi mineş şeytânir racîm”; Üçüncü nefeste:
اللهم اجعله شفاء من كل داء [Allahümmec alhü şifäen min külli dâin.]
diye dua etmelidir.
Bir hadis-i şerifte Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) su içtikleri zaman şu duayı okudukları rivayet edilmektedir:
الحمد لله الذي سقانا عذبا فراتا برحمته
ولم يجعله ملحا أجاجا بذنوبنا [el-Hamdü lillahillezî sekânâ azben fürâten birahmetihi ve lem yec’alhü milhan ücâcen bi zünübihâ] “Rahmetiyle bizlere tatlı su içiren ve işlediğimiz günahlar se bebiyle suyumuzu tuzlu ve acı etmeyen Allah’a hamd olsun.”
Süt İçerken Okunabilecek Dua
Süt içmeden önce veya süt içtikten sonra bu dua okunur, fakat su içilirken yapılması gereken dualar da ayrıca okunmalıdır.
Abdullah ibni Abbâs (Radıyallahü Anhüma)dan rivayetle Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Biriniz süt içtiği zaman:
اللهم بارك لنا فيه * وزدنا منه *
[Allahümme bârik lená fih. Ve zidnâ minhü.]
“Allah’ım! Bu içtiğimizde bizim için bereket yarat ve onunla bize nimetlerini ziyade eyle!” desin.’
Zemzem İçerken Okunabilecek Dua
Abdullah ibni Abbâs (Radiyallahü Anhüma)dan rivayet edildiği ne göre Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Zemzem suyu ne maksatla içilirse, onun içindir. Sen onu şi fa isteyerek içersen, Allah sana şifa verir. Eğer Allah’a sığınmak maksadıyla onu içersen, Allah da seni himaye eder.”
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) zemzem suyunu içerken şöyle buyururdu:
اللهم إني أسئلك علما نافعا
ورزقا واسعا وشفاء من كل داء
[Allahümme inní es ‘elüke ilmen nâfi’an ve rizkan vâsi’an ve şifaen min külli dâin.]
“Allah’ım! Senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü has talıktan şifa istiyorum.”
Zemzem içmeden önce veya zemzem içtikten sonra bu dua okunur, fakat su içilirken yapılması gereken dualar da ayrıca okunmalıdır.
Zemzem, kıbleye karşı, ayakta veya oturarak ama kana kana içilmelidir.
Abdullah bin Mübarek (Radıyallahü Anh) dedi ki: Ben zemzem suyunu kıyamet günü susuzluğuna karşı içiyorum.
Yediğin ve İçtiğin Şeyin Hastalık Yapmaması İçin Okunabilecek Dua
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Bir yemek yediğin veya bir içecek içtiğin zaman:
بسم الله وبالله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء يا حي يا قيوم
[Bismillahi ve billahillezî lâ yedurru me ‘asmihi şey’ün fil-ardı ve la fis-semâi yâ Hayyü yâ Kayyûm.]
“Allah’ın ismiyle ve Allah ile. O ki, İsm-i Celal’i sayesinde ne yerde, ne de gökte hiçbir şey zarar veremez. Ey Hayy ve Kayyum (olan Allah’ım)!” dersen, o yediğinin veya içtiğinin içinde zehir bile olsa sana hiçbir hastalık gelmez.”
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslüman’ın adeta silahı duadır. İsteyeceği şeyi Rabbinden istemesinin adıdır dua. Yemek yemeğe başlayacağımız zaman besmele ile başlamak ve doyduktan sonra da elhamdülillah demek Rasulullah (sav)’in sünnetidir.
Rasulullah (sav) yemek yedikten sonra şöyle dua ederdi; .“Bizi yediren, içiren ve Müslümanlardan kılan Allah’a hamd ve şükürler olsun “buyururdu.”