Yemek ile ilgili kısa hadisler

Question

Yemek hakkında kısa hadisler

Yemek ile ilgili kisa hadisler

1. Biriniz yemek yerken: ‘Bismillah’ desin; başta söylemeyi unutursa hatırladığı an: ‘Başında da sonunda da Bismillah’ desin. (Ebu Davud, Tirmizi)
2. Biriniz yemek yediği zaman sağ eliyle yesin, içeceğinde de sağ eliyle içsin; çünkü şeytan sol eliyle yer ve sol eliyle içer. (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)
3. Sol el ile yemeyiniz; çünkü şeytan, sol el ile yer. (Müslim)
4. Biriniz yemek yerken tabağın ortasından yemek yemesin. Kenarından yesin; çünkü bereket yemeğin ortasına iner. (Ebu Davud ve Tirmizi)
5. Biriniz yemek yerken bir parçası yere düşerse onu alıp üzerine bulaşanı giderip yesin. Şeytana bırakmasın. (Tirmizi, İbni Mace)

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-11T14:47:59+03:00
    1. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Mü’min, doymak için kardeşine yedirirken kendisinden daha çok sevdiğini yerse, Allah onu ateşten korur.” (Buhari, Edeb 27)
    2. Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hiçbir insan, kendisi için daha iyi bir yiyecek bulunamadıkça komşusunu aç bırakmamışsa gerçek anlamda iman etmiş olamaz.” (Buhari, İman 13)
    3. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Bir kişiye karnı doyunca iki kişiyi doyuran, Allah’ın rahmetine daha layıktır.” (İbn Mâce, İkram 13)
    4. Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden her kim yemek yediğinde, ‘Elhamdülillah’ desin. Kim yemek yemeden önce ‘Bismillah’ desin, şeytan onun için ‘Besmelesiz yemeğe başlama’ der.” (Müslim, Selam 39)
    5. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sofraya ilk gelen sona hayırla gelir. Sofrada sona kalan ise önce gelenin hakkını yer.” (Müslim, Eşribe 114)
    6. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Biriniz yemek yerken sağ elini kullanmalı, içerken de sağ eliyle içmelidir.” (Müslim, Eşribe 100)

    Bu hadislerde, yemekle ilgili davranışların önemi vurgulanır. Müminlerin paylaşımcı ve cömert olmaları, komşularına yardım etmeleri, doyduklarında başkalarını da düşünmeleri teşvik edilir. Aynı zamanda yemek öncesinde “Bismillah” demenin önemi ve sağ elin kullanılması gerektiği hatırlatılır. İslam, beslenme ve yemekle ilgili konularda adalet, şükür, paylaşma ve temizlik gibi değerlere önem verir.

    En iyi cevap

Cevapla