Yemek yerken besmele çekme adabı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yemek yerken bir an başka yere gitmek ve geri gelmek, besmele hala geçerli mi?

Yemek yerken besmele cekme adabi

Selamun aleykum. Bu soru herzaman aklıma takılıyor ve takıntı haline getirme noktasına geldim. Mesela yemeğe başlamadan önce besmele çekerim. Fakat sonra hemen 1 dakikalık ufak bir işim olur, başka bir odaya giderim ve geri dönerim sonra masaya yemeğimin başına. O an ne yapıcağım bilemem, ‘besmelem acaba hala geçerli mi, tekrar besmele çekmem gerekiyor mu, yoksa az önce Alhamdulillah demem gerekiyor muydu? Günaha girmiş midirim acaba? diye düşünürüm ve ardından ‘bismillahi fa awalihi wa akhiri’ derim sonra ‘Alhamdulillah’ derim, aynı o an da bir önceki yemeğimin konusunu kapatır gibi ve ardından temiz bir sayfa açar gibi tekrardan ‘bismillah’ deyip yemeğine devam ederim.

Birde şu sorum var, mesela yemek yedikten sonra ‘alhamdullilah’ deriz ya, bunu tam olarak nezaman dememiz gerekiyor? Bazen dedikten sonra ağzımda hala kırıntılar oluyor, bu sebepten ötürü yine besmele çekiyorum taa ki hepsi gidesiye kadar. Su ile ağzımı çalkalıyorm ve sonra ‘alhamdulillah’ diyorum fakat bi yarım saat sonra yine ağzımda kırıntı hissediyorum ve strese giriyorum işte. Kırıntı varken yine besmele çekmem gerekiyor mu?

Biliyorum bunlar belki çok kolay gözüküyo fakat her yemekte strese giriyorum doğrusu bunlardan ötürü. Şimdiden Allah razı olsun cevabınız için.


Ben de birkaç şey yazmak isterim izninizle.
Ben de şu konuyu merak etmişimdir :
Mesela su içmeye başlamadan önce besmele çekerim sonra bardağımda su kalır ve ara veririm diyelim, ardından tekrar besmele çekerek mi içmeliyim yoksa o bardak bitene kadar tekrar besmele çekmeye gerek yok mudur bilmiyorum. Bu konu hakkında da yorum yaparsanız memnun olurum.


Yemeğe başlamadan önce besmele çekmek yemekten sonra Allah’a hamd etmek sünnettir.
Bir yemeğin başında besmele çekmiş iseniz yemeğin sonuna kadar geçerlidir fakat dediğiniz gibi ara verdiğinizde yeniden besmele çekerseniz yine sevap alırsınız.Hazreti Câbir anlatıyor: Rasûlullâh (sav) Efendimiz şöyle buyurmuşlardı: “Kişi evine girerken ve yemek yerken besmele çeker ise, şeytan adamlarına, ‘Burada ne geceleyebilir ne de yemek yiyebilirsiniz’ der. Eğer o kimse eve girerken besmele çekmez ise, şeytan adamlarına, ‘Geceyi geçirecek bir yer buldunuz’ der. O şahıs yemek yerken besmele çekmez ise, şeytan kendi adamlarına, ‘Hem barınacak yer, hem de yiyecek yemek buldunuz’ der.”
Kaynak: Müslim, Eşribe:103
Benzeri konular:

Answers ( 2 )

    1
    2022-04-19T23:33:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemeğe başlamadan önce besmele çekmek yemekten sonrasında ise Allah’a hamd etmek sünnettir.

    Bir yemeğin başında besmele çekmiş ise kişi; yemeğin sonuna kadar bu besmelesi geçerlidir. Her lokmada besmeleyi söylemesine gerek yoktur.

    En iyi cevap
    1
    2022-05-02T08:04:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu vesvese ile ilgili olabilir. Bu durumda vesvesenin gelişmesini durdurmak için ve vesvese problemini gidermek için fazla takıntıdan kaçınmak uygun olur.

    “Elhamdülillah” sözünü yemekten önce, ortada ve sonra da söyleyebiliriz. Bu sözü söylememizin sebebi Yüce Allah’a (c.c) şükretmek içindir. Cenab-ı Allah bizlere çeşit çesit nimetler verdi. Bizim görevimiz Yüce Allah’a kulluk etmektir.

    Bismillahirrahmanirrahim demek “Rahman ve Rahim olan Allah’ın ismiyle” anlamına gelir. Her hayırlı işe başlarken besmele çekeriz. Dolayısıyla besmeleyi yemekten önce söylemek uygun olur.

Cevapla