Paylaş
Yemek yerken ve içerken besmele çekilmesi
Question
YERKEN VE İÇERKEN BESMELE ÇEKİLMESİ
Ömer b. Ebu Seleme’nin rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Besmele çek ve sağ elinle ye.”
Cabir, Rasulullah’tan şunu duydum demiştir. “Bir adam evine gireceği zaman, girerken ve yemek yerken Allah’ı zikrederse (anarsa). şeytan yardımcılarına: Sizin için ne barınacak yer var, ne de akşam yemeği der. Ama evine girerken, Allah’ı anmazsa, şeytan: Barınacak yer buldunuz, der. O kişi yemeğine başlarken besmele çekmezse, şeytan: Hem barınacak yere, hem de akşam yemeğine kavuştunuz, der.”
Huzeyfe şöyle anlattı: Peygamber’le birlikte, bir yemekte bulunduğumuzda, o başlayıncaya kadar biz elimizi sürmezdik. Bir defasında, onunla birlikte, bir yemekte bulunduk. O sırada, sanki arkasından kovalanıyor gibi bir cariye geldi ve elini yemeğe sürmeğe kalkıştı. Rasulullah (s.a.v.) hemen, onun elini tuttu. Arkasından sanki kovalanıyor gibi, bir bedevî geldi. Peygamber (s.a.v.) onun da elini tuttu. Bunun üzerine, Peygamber: “Üzerine besmele çekilmeyen yemeği, şeytan helâl sayar. O, bu cariyeyi, yemeği onunla helâl etmek için getirdi. Ben de onun elini tutttum. Bu bedeviyi de yemeği onunla, helâl yapmak için getirdi. Ben de elini tuttum. Canım elinde olan Allah’a yemin olsun, onun eli, cariyenin eliyle birlikte benim elimdedir.”
Yemeğe başlamadan önce besmele çekmeyi unutursak
Umeyye b. Mahşî şunu anlattı: Rasulullah (s.a.v.) bir gün otururken, birisi de orada yemek yiyordu. Adam besmele çekmemişti. Son lokmasını ağzına atmadan: Bismillahi fi evvelihi ve âhirihi = Bismillah, başında ve sonunda, dedi.
Peygamber: ما زال الشيطان يأكل معه، فلما ذكر اسم الله استقاء ما في بطنه
“Şeytan devamlı onunla birlikte yiyordu. Adam besmele çekince, şeytan karnındakileri kustu” dedi.
Müslüman kardeşim! Yemeden ve içmeden önce, besmele çekmenin önemini gördün mü? Alimler, yemeden ve içmeden önce, besmele çekmenin müstehap olduğunda ittifak etmişlerdir. Kişi bir mazeretten dolayı besmele çekemez de, yerken imkân bulursa, “Bismillahi evvelihi ve âhirihi” demesi müstehap olur. Ayrıca başkasını uyarmak için de açıktan besmele çekmesi müstehap olur.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Yapacağımız her hayırlı işe besmele ile başlamamızı Rasulullah (sav) bizlere tavsiye etmektedir. Bu hayırlı işlerden birisi de yemek yemektir. Yemek yerken yemeğe besmele ile başlamak Rasulullah (sav)’in uygulaması ve aynı zamanda bizlere tavsiyesidir. Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;
“Üzerine besmele çekilmeyen yemeği, şeytan helâl sayar. O, bu cariyeyi, yemeği onunla helâl etmek için getirdi. Ben de onun elini tutttum. Bu bedeviyi de yemeği onunla, helâl yapmak için getirdi. Ben de elini tuttum. Canım elinde olan Allah’a yemin olsun, onun eli, cariyenin eliyle birlikte benim elimdedir.”
İslam’da yemek yerken ve içerken “Bismillahirrahmanirrahim” (Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla) besmelesini çekmek önerilen bir uygulamadır. Besmele çekmek, yemeğin ve içeceğin Allah’ın ismiyle başlandığını hatırlatır ve Allah’ın rahmetini dilemeyi ifade eder. Bu uygulama, Allah’ın rızasını kazanmak için niyet etmeyi ve O’na şükretmeyi hatırlatır.
Besmele çekmek, yemekle ilgili her türlü durumda yapılabilir, örneğin yemek hazırlarken, yemeği servis ederken, yemek yerken veya içerken besmele okunabilir. Bu, Müslümanlar arasında yaygın bir uygulamadır ve pek çok hadis ve öğretide teşvik edilmiştir.
Ancak, bazı durumlarda sessizce veya kalpten besmele okumak daha uygundur, özellikle toplu yemeklerde veya kamusal alanlarda. Önemli olan niyetinizi Allah’a yönlendirmek ve O’na şükretmektir. Besmeleyi çekmek, yemeğinizi Allah’ın rızası için yediğinizi hatırlatır ve sizin için bir ibadet haline gelir.