Paylaş
Yemin kefaret orucu aralıklı tutulur mu?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Yemin kefareti orucunu aralıksız tutmak şart mıdır?
Yedirmekten, giydirmekten ve köle âzâd etmekten âciz olan bir kimsenin kefaretini oruçla karşılamasının farz olduğuna ayetin zahiri delâlet etmektedir. Ancak fakihler, bu orucun aralıksız mı tutulacağı, yoksa aralıklı olarak tutulmasının da câiz mi olduğu konusunda ihtilâfa düşmüşlerdir.
Hanefiler, keffaret orucunun aralıksız tutulmasının şart oldu ğu görüşündedirler. Zira İbn Mes’ûd (r.a) âyeti, “üç gün oruç” ifade sine “mütetâbi’âtin” (aralıksız) kelimesini de ekleyerek okumuştur. Hanefîlerin bu görüşü İbn Abbâs (r.a.) ve Mücâhid’den (rha) de rivâyet edilmiştir.
Şâfiîlerin görüşü ise keffâret orucunu aralıksız tutmanın şart ol madığı yolundadır. Bunlara göre keffâret orucu aralıklı olarak da tutu labilir. Şâfiîlerin bu görüşü İmâm Mâlik’ten (rh.a.) de rivâyet edilmiştir. Kurtubî, bu hususta görüşleri şöyle özetlemiştir: “Yeminini bozan kişi yiyecek, giyecek ve âzâd edecek köleye sahip değilse keffâreti oruçla karşılar. Çünkü Allah Teâlâ, “Fakat kim (bunları) bulamaz, (bulmaya muktedir olamaz)sa üç gün oruç (tutması lazımdır).” buyurmuştur. İbn Mes’ûd (r.a) da bu âyeti, “mütetâbi’âtin” (aralıksız) kelimesini de
ekleyerek okumuştur. “mütetâbi’âtin” kelimesi ile “üç gün oruç” kayıtlandığı takdirde orucun aralıksız tutulması lazım gelir.
İmâm-ı A’zam (rh.a.) ile İmâm Sevrî (rh.a.) de bu görüşle hükmetmişlerdir. İmâm Şâfiî’den (rh.a.) nakledilen iki kavilden birisi de budur. İmâm Müzenî bu görüşü oruç keffâretini zihâr keffâretine kıyaslayarak tercih etmiştir. Çünkü zıhâr keffâreti aralıksız tutulur.
İmâm Mâlik (rh.a.) ile İmâm Şâfiî’den (rh.a.) nakledilen ikinci kav le göre, keffâret orucu, ara açılarak da tutulabilir. Zira “aralıksız” (tetâbi) kelimesi bir sıfattır ki ancak bir nass veya nassla yapılan kıyasla farz olur. Bu mevzûda nass ve kıyas bulunmadığına göre aralıksız tutmak da yoktur. Ahkam ayetleri tefsiri sabuni
BENZER KONULAR:
Cevapla