Paylaş
Yemin kefareti nasıl yerine getirilir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Yemin kefareti nasıl ödenir
Selamün aleyküm kardeşlerimle kavga ederken sinirden, alışkanlıktan valla diyerek yemin ettim sonra çok pişman oldum ve yemin ettiğim şeyi kardeşlerimle yaptım. Yeminimin kefaretini ödemekle yükümlü müyüm kafam çok karışık lütfen yardım edin
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ağza sürekli alınan yemin yemin değildir.
Valla
Yemin ederim
Allah çarpsın
Bunların hiçbiri yemin değildir.
Bir sözün yemin olabilmesi için şu üç söz söylenmesi gerekmektedir.
Vallahi
Billahi
Tillahi
Bu üç sözün dışında söylenen sözlerin hiçbirisi yemin hükmü içermemektedir.
Ama sizlerden ricam yemin basit bir olay değildir. Sonuçta yapacağınız veya yapmayacağınız şey konusunda Allah’ı şahit tutuyor insan. O yüzden yemini insan ağzına çok sık almamalıdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yemin kefareti nasıl yerine getirilir?
Bir çok yemin keffâreti nasıl yerine getirilmelidir?
Ben bir çok yemin ettim. geçmişte ettiğim yeminler hakkında “ya parasını veririm ya oruç tutarım diye yemin ettim” bunu söylerken daha çok parasını veririm anlamında söylemiştim. Pek oruç tutacagimi düşünmeyecek ettim yemini. Bu durumda anlama göre mi dilden çıkana göre mi kefaretini yerine getireceğim? Ben bu yemini gelecekte ve simdilerde edeceğim yeminler için de söylemiştim galiba. Yani parasını versem çok fazla para tutacak.
Şimdi bu yeminleri ödemek için param yok, ben yeminlerin kefaretini ilerde öderim anlamında “ya parasını veririm” demiştim ama yeminler çok olduğu için para ile odeyemecegim galiba.
Şimdi ben bütün yeminlerin ya orucunu tutacağım ya parasını vereceğim diye yemin ettim. Bu durumda oruç tutarsam yemin bozulmuş olacak. Parasını şimdi veremem param yok ilerde param olursa yeminler çok olduğu için parasını da veremem gibi. Ben ne yapacağım? Yarısının parasını versem yarısının orucunu tutsam yine yemin bozulacak. Çünkü ya oruç tutacağım ya parasını vereceğim dedim. sadece oruç tutsam cok oruç tutulacak. Ben ne yapacağım?
Bir de para vermekle kefaret ödenir mi?
Kefaret verme sırasına uyulmalı mi?
Yani para vermeye gücü olan kimse direkt oruç tutabilir mi? Veya yoksulu doyurmaya gücü yeten kimse böyle yapmayıp para verse olur mu?
BENZER KONULAR:
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Her ne şekilde olursa olsun mün’akide olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffâret ve sıralama Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir (Mâide, 5/89).
Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz. (Maide Suresi/89)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yemin Kefareti
Ettiğim yemini ve tövbemi bozdum bunun kefareti olarak 10 kişiyi doyurmak istiyorum aş evlerine yapacağım 10 kişinin doyacağı miktar versem kabul olur mu benim bizzat onları götürüp karınlarını doyurmam mi gerekiyor şimdiden teşekkürler
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslüman yemin etmiş ise bu yeminine sadık kalması gerekir. Yemin etmek kolay bir mesele değildir. Yapılacak işte Allah’ı şahit tutuyoruz yemin ederek. Her ne şekilde olursa olsun mün’akide olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffâret ve sıralama Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir (Mâide, 5/89).