Paylaş
Yemin kefareti orucu
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Yemin kefareti orucu nasıl tutulur?
Şimdi ben yemin ettim ve yeminimde durmadım maddi olarak da o kadar çok param yok parası olmayanlar üç gün oruç tutacaklarını biliyorum şimdi bu oruçları cuma-cumartesi-pazar tutsak her hangi bir mekruh işlemiş olur muyuz caiz mi?
CEVAP:
Yemin kefareti orucu, Müslüman bir kişinin verdiği bir yemini bozması durumunda, bu yeminin kefaretini ödemek için yerine getirmesi gereken orucudur. Yemin kefareti orucu, İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetine dahildir.
Yemin kefareti orucunun hükmü
Yemin kefareti orucunun hükmü, Kur’an-ı Kerim’de şöyle belirtilmiştir:
“Kim bir yemin eder de sonra yemininden dönerse, bunun kefareti, on yoksulu doyurmak veya on fakiri giydirmek veya bir köle azat etmektir. Kim bunu yapamazsa, üç gün oruç tutmalıdır. Bu, Allah’ın hükümleridir. Allah bilendir, hikmet sahibidir.” (Mâide, 5/89)
Bu ayet-i kerimeden anlaşıldığı üzere, Müslüman bir kişinin verdiği bir yemini bozması durumunda, bu yeminin kefaretini ödemek için üç gün oruç tutması gerekir. Bu orucun aralıksız tutulması gerekir.
Yemin kefareti orucunun şekli
Yemin kefareti orucu, diğer oruçlar gibi tutulur. Ancak, bu orucun aralıksız tutulması gerekir. Bu nedenle, bu orucu tutacak kişi, üç gün boyunca gündüzleri oruç tutup, geceleri de iftar eder.
Yemin kefareti orucu, Ramazan ayı içinde de tutulabilir. Ancak, Ramazan ayının dışında tutulması daha faziletlidir.
Yemin kefareti orucunu yerine getiremeyecek olanlar
Yaşlılık, hastalık veya başka bir mazeret nedeniyle yemin kefareti orucunu tutamayan kişiler, bu orucun yerine, on yoksulu doyurabilir veya on fakiri giydirebilir veya bir köle azat edebilir. Bu şartları yerine getirmesi de mümkün olmayanlar ise, üç gün oruç tutmaya gücü yetene kadar, her gün bir fitre miktarı sadaka verir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yemin keffareti orucunun 3 gün peşpeşe tutulması gerekmektedir. Yemin keffareti orucunu cuma, cumartesi ve pazar günleri tutmanızda bir sakınca yoktur. Bu şekilde tutabilirsiniz.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yemin kefareti orucunu peş peşe tutma şartı Hanefi mezhebine göredir yoksa şafi mezhebine göre yemin kefareti orucu peş peşe tutmak şart değildir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yemin kefareti orucu, bir kimsenin yeminini bozduktan sonra tutması gereken bir oruç türüdür. İslam’da bir yemini bozan kişi, bu yemini yerine getirmemek veya ihlal etmek yerine bir kısım kefaretlere uymak zorundadır. Yemin kefareti orucu tutma konusunda aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Niyyet Etme (Niyet): İslam’da ibadetlerde niyet önemlidir. Yemin kefareti orucunu tutmaya karar verirken içten bir niyetle yapmalısınız. Niyyetinizi kalpten hissetmek ve Allah’a yönlendirmek önemlidir.
Kefaret Belirleme: Yemin kefareti orucunun süresi, peygamberimiz Muhammed’in (S.A.V.) hadislerine göre üç gün, yedi gün veya on gün olarak belirlenmiştir. Yani yemin edilen şey gerçekleşmezse üç gün oruç tutulur. Eğer üç gün içinde gerçekleşmezse, yedi gün oruç tutulur. Eğer yedi gün içinde de gerçekleşmezse, on gün oruç tutulur.
Oruca Başlama: Belirlenen kefaret süresince, her gün oruca başlayın. Oruç günleri arasında iftar ve sahur vakitlerine dikkat ederek orucunuzu tutun.
Oruç Günlerini Tamamlama: Belirlenen süre boyunca oruç günlerini tamamlayın. Eğer yemininizi bozan durum gerçekleşirse, kefareti yerine getirmiş olursunuz.
Yemini Bozan Durumu Gerçekleşirse: Eğer yemininizi bozan durum gerçekleşirse, yemininizi yerine getirip tekrar etmek önemlidir.
Yemin kefareti orucu, bir yeminin bozulmasından dolayı yapılan bir ibadettir. Ancak unutulmamalıdır ki, oruç tutma konusunda detaylı bilgi almak ve bireysel durumunuzu değerlendirmek için bir İslam alimi veya din görevlisine danışmak faydalı olacaktır.