Yemin nasıl edilir? İçinden yemin geçerli mi
Question
Hocam yemin ettim ama yemini söyleyeceme agızımı hareket ettirerek soyledim bir daha bunu yapmayacam ile ilgili bir yemindi yemin kabul oldu mu?
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
YEMİN HAKKINDA
Yemin etmek esasen mubah bir davranış olmakla birlikte, gereksiz yere yemin etmek ve onu alışkanlık haline getirmek doğru değildir. Sıkça yemin eden kişi sözüne Allah’ı şahit tutmuş, O’na karşı saygısızlık etmiş ve kutsal değerleri yıpratmış, öte taraftan toplum nezdinde kendi saygınlığını zedelemiş olur. Müslümanların özellikle yalan-yanlış yeminlerden kaçınması, etrafındaki insanları da bu yönde uyarması gerekir. Çünkü mukaddes dinimizce kutsal ve saygın kabul edilen değerlerin günlük tartışma ve çekişme ortamına indirilmesi neticede, bu değerlerin yıpranmasına yol açar.
Müslüman, yemin etmeye ihtiyaç hissetmeyecek derecede sözüne güvenilen ve çevresi tarafından böyle bilinen bir kimse olmayı gaye edinmelidir. Yalan yere yemin etmek de çok büyük bir günahtır. Yapılan bir yeminin gereğine uymamak ise bazı sorumlulukları doğurur.
Muhterem Müslümanlar!
Yemin ettikten sonra yeminini tutmayan kimsenin yemin keffareti ödemesi gerekir. Günah içeren bir iş için yemin eden kimsenin o işi işlemeyip yemin kefareti vermesi gerekir. Hadis-i şerifte “Kişi bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffaret versin” buyurulmuştur.
Answers ( 3 )
Hocam insan içinden şunu yaparsam kafir olayım dese içimden geçirse ama dille tekrar etmese bu yemin sayılır mı ?
Yeminin dile getirerek mi söyledim hatırlamıyorum
Yemin ederken kalben mi söyledim yoksa dile getirerek mi söyledim bilmiyorum ne yapmam gerekiyor yeminim sayılıyor mu kefaret gerektirir mi
Yemin etmek demek: yapılacak veya yapıomayacak işlerde Allah’ı şahit tutmak demektir. Yemin etmek işte tam olarak budur. Yemin etmek veya yemin sözleri şunlardır; vallahi, billahi ve tallahidir.