Yemin Ve Sorumluluğu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yemin’in Sorumluluğu

Yeminin Sorumlulugu

Sözlükte “kuvvet, sağ taraf, sağ el, ant, kasem gibi” mânalara gelen yemin dinî anlamda, “bir kimsenin bir işi yapıp yapmaması veya bir olayın doğru olup olmaması konusundaki söylediği sözünü Allah’ın adını veya sıfatını zikrederek kuvvetlendirmesi” ni ifade eden bir terimdir.[2] Vallahi, tallahi, billahi, Allah şahit, rahim olan Allah hakkı için, gibi ifadeler yemin manası ifade eder. Nitekim Resul-i Ekrem (sav)’in, “Her kim yemin edecekse, Allahu Teala (cc)’nın adı ile yemin etsin!.. Aksi takdirde yapmasın”[3] buyurmuştur.

Kureyş halkı genellikle “Babamın hakkı için, annemin hakkı için” ve bunun gibi sözlerle yemin ediyordu. Resûlullah (sav): “Babalarınıza yemin etmeyin”[4] buyurarak bunun yanlışlığını beyan etmiştir.

Yeminlerin yerine getirilmesi gerektiği ayet-i kerimede şöyle ifade edilmiştir: “Antlaşma yaptığınız zaman, Allah’a karşı verdiğiniz sözü yerine getirin. Allah’ı kendinize kefil kılarak pekiştirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı bilir.”[5]

Yeminini bozmak Allah katında büyük bir sorumluluktur. Nitekim Hakk Teâlâ şöyle buyurur: “Şüphesiz, Allah’a verdikleri sözü ve yeminlerini az bir karşılığa değişenler var ya, işte onların ahirette bir payı yoktur. Allah kıyamet günü onlarla konuşmayacak, onlara bakmayacak ve onları temizlemeyecektir. Onlar için elem dolu bir azap vardır.”[6]

Dinimize göre yemin üç kısımdır. Birincisi, yemin amacı taşımadan söylenen sözlerdir. “Yemin-i Lağv” diye bilinen bu yeminlerden dolayı sorumluluk yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Allah sizi kasıtsız yeminlerinizden sorumlu tutmaz. Lakin sizi kasıtlı yaptığınız yeminlerden dolayı sorumlu tutar. Allah bağışlayıcı ve halimdir.”[7] İkincisi, bile bile yalan yere yemin etmektir. Özellikle geçmişle ilgili yapılan yemin olup, buna “Yemin-i Ğamus” denir. Yaptığı bir iş için “vallahi ben yapmadım” demesi bu tür bir yemindir. Bu tür yeminlerin günahının dünyada bir kefareti yoktur. Cezası ahirete ertelenmiştir. Büyük günahlardan birisi olması hasebiyle bu şekilde yemin eden kimse, tevbe ve istiğfar etmeli, fakirlere sadaka vermek gibi hayır hasenatla af yolları aramalıdır. Üçüncüsü ise, imkân dâhilinde olan ve gelecekle ilgili bir konuda yapılan yeminlerdir. “Vallahi borcumu yarın vereceğim” böyle bir yemindir. Bu şekilde Allah’ı şahit tutup da ettiği yemini bozan kimsenin kefaret ödemesi gerekir. Bu da ya bir köle azad etme, ya on fakiri sabah akşam doyurma, ya da on fakiri orta seviyede giydirmektir. Bunlara gücü yetmeyenler ise ardı ardına üç gün oruç tutmalıdır.[8]

Bir kişinin borcunu ödememek, bir müslüman kardeşiyle konuşmamak gibi hususlara yemin etmesi halinde bu yemini bozup kefaret ödemesi[9] gerekir.[10]  Bu konuda Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bir şeye yemin edip de, başkasını daha hayırlı gören kişi yeminini bozsun o hayırlı olan şeyi yapsı, sonrada yeminini bozmasından dolayı keffâret ödesin,.”[11]

Yemin Allah’a karşı büyük bir sorumluluktur. Allah’ı şahit tutarak söylediğimiz sözlere dikkat etmeli, dilimizi gereksiz yere yemin etmeye alıştırmamalıyız. Gerekli olup olmadığı düşünülmeden yemin etmek, yemin edeni bir yükümlülük altına soktuğu gibi, sözün sahibinin de güvenilirliğini zedeler.

Yüce Allah cümlemizi sözüne vefa gösteren, yeminin büyük sorumluluğunu anlayan kullarından eylesin. AMİN!

[2] Diyanet, İlmihal, Ankara 2006, II, 25

[3] İbn-i Hümam- Fethu’l Kadir- Beyrut: 1316, C: 4, Sh: 9.

[4] Müslim, Eymân 1, 4

[5] Nahl 16/91

[6] Âl-i İmran 3/77

[7] Bakara 2/225

[8] Maide 5/89

[9] Müslim, Eyman, 15-16

[10] Diyanet, İlmihal, II, 27

[11] Nesâî, Eymân 41; Ebû Dâvud, Eymân 12

Benzer Konular:

Answers ( 4 )

    0
    2022-10-19T17:01:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemin

    Önceden bi hata yaptım ve üzerinden yıllar geçti şimfi evliyim o kişi gelip bana doğrumu değilmi yaptın mı diye sordu yemin etttirdi çocuğunun üzerine yemin et dedi ve kurana el bastırdı hem yemin ettim çocuğumun üzerine hemde kurana el bastım ama çok pişmanım her gün her dakika tövbe ediyorum çocuğuma bişeey olurmuu yemin ettiğim için çok pişmanım nasıl affeder Allah beni nolur yardım edin

      0
      2022-10-25T19:48:50+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Çocuk veya bir başkasının üzerine yemin etmek asla caiz değildir. Fakat yalan yere Kur’an’a el basıp yemin etmiş iseniz bunun keffaretini mutlak surette ödemeniz gerekir.

      Yalan yere çocuğun üzerine yemin etmekle çocuğun başına bir bela veya musibet gelmez.

    0
    2022-10-23T18:42:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemin

    ailem sigara içtiğimi yakaladı ve kurana el basarak tövbe edip söz verdim. fakat şuan sigara içmek istiyorum tekrar başlasam günahı, kefareti nedir ? ne yapmayalım

    0
    2022-11-07T05:18:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’an’a el basarak edilen yemin, yemin hükmündedir. Sigara içmeyeceğim deyip, yemin edilmiş ise bu yeminin yerine getirilmesi gerekmektedir. Yemin bozulduğu zaman keffaret ödenir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da yemin, bir kişinin bir sözün doğruluğunu tasdik etmek veya belirli bir eylemde bulunmak için yaptığı ciddi bir beyandır. Yemin etmek büyük önem ve sorumluluk taşır. İşte İslam’da yeminlerin ve sorumlulukların bazı önemli yönleri:

    1. Yeminleri Yerine Getirmek: İslam, yeminleri ve vaatleri yerine getirmeye güçlü bir vurgu yapar. Müslümanlar, yeminlerinin kutsallığını korumaya ve ellerinden geldiğince yerine getirmeye teşvik edilir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim bir amel için yemin etmişse ve sonra ondan daha hayırlısını bulursa yemininin kefaretini ödesin ve daha hayırlısını yapsın” (Sahih-i Buhari). Bu hadis, yeminleri yerine getirmenin önemini ve af dileme seçeneğini ve koşullar değişirse düzeltmeler yapmayı vurgular.
    2. Dürüstlük ve Dürüstlük: İslam, yeminlerin yerine getirilmesinde dürüstlük ve bütünlük değerlerini vurgular. Müslümanlardan doğruyu konuşmaları ve taahhütlerini yerine getirmeleri beklenir. Kuran, “Ey iman edenler, [tüm] sözleşmeleri yerine getirin” (Kuran 5:1) der. Bu ayet, sözleşmeden doğan yükümlülükleri yerine getirmenin önemini vurgular ve yeminlerin ve sorumlulukların yerine getirilmesinin hayatın her alanında daha geniş bir şekilde uygulanmasını ima eder.
    3. Allah’a Hesap Verme: Müslümanlar, yeminleri ve sorumlulukları nedeniyle nihai olarak Allah’a karşı sorumlu olduklarına inanırlar. Yemin etmek Allah’ın huzuruna şahitlik etmektir. Müslümanlar bu sorumluluğun bilincindedirler ve sözlerinden ve davranışlarından sorumlu tutulacaklarını bilerek taahhütlerini yerine getirmeye çalışırlar.
    4. Başkalarına Karşı Sorumluluk: İslam, Müslümanlara aileleri, komşuları, toplulukları ve bir bütün olarak toplum dahil olmak üzere başkalarına karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi öğretir. Müslümanlar ebeveyn, eş, çocuk, komşu veya vatandaş olmak gibi çeşitli rollerde görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik edilmektedir. Bu, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamayı, başkalarına kibar ve saygılı davranmayı ve toplumun refahına aktif olarak katkıda bulunmayı içerir.
    5. Güvenilirlik: İslam, güvenilirliğe ve güvenilirliğe büyük önem verir. Müslümanlardan, taahhütlerini yerine getirme konusunda güvenilebilecek güvenilir bireyler olmaları beklenmektedir. Hz.Muhammed (s.a.v.), İslam’ın vahyini almadan önce bile El-Emin, güvenilir olarak biliniyordu. Müslümanlar, etkileşimlerinde ve ilişkilerinde bu güvenilirlik kalitesini korumaya teşvik edilir.
    6. Yerine Getirilmeyen Yeminler İçin İstiğfar: Bir yemini yerine getirmenin imkansız veya çok zor olduğu durumlarda, İslam af ve kefaret istemek için bir süreç sağlar. Müslümanlar Allah’tan af dileyebilir ve yerine getirilmeyen yeminlerin keffareti olarak sadaka verebilir veya iyi işler yapabilirler.

    Özetle, İslam’da yeminler ve sorumluluklar büyük önem taşımaktadır. Müslümanlar yeminlerini ve taahhütlerini yerine getirmeye, söz ve davranışlarında dürüst ve güvenilir olmaya, Allah’a, kendilerine ve başkalarına karşı sorumluluklarını yerine getirmeye gayret etmeye teşvik edilirler. İslam, kişinin sözünü tutmasının ve çeşitli roller ve ilişkilerde yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemini vurgulayarak hesap verebilirlik ve bütünlük duygusunu teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla