Yengeç eti yemek haram mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yengeç yemek haram mı Hanefi Şafii

Yengec eti yemek haram mi

Yengeç eti yemek, Hanefi mezhebine göre haramdır. Hanefi mezhebine göre, deniz hayvanları sadece balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının yenmesi helal değildir.

Şafi, Maliki ve Hanbelî mezheplerine göre ise, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Bu mezheplere göre, yengeç eti yemek de helaldir.

Yengeç eti yemek haramdır diyenlerin gerekçesi, yengecin, helal olan hayvanların özelliklerini taşımamasıdır. Yengeç, suda yaşayan bir hayvandır ancak balık değildir. Ayrıca, yengeç, etçil bir hayvandır ve diğer hayvanları yiyerek beslenir. Bu nedenle, yengecin helal olmadığı kabul edilir.

Yengeç eti yemek helaldir diyenlerin gerekçesi ise, Kur’an-ı Kerim’de “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir” ifadesinin yer almasıdır. Bu ifadeye göre, deniz suyu temizdir ve deniz canlılarının ölüsü de helaldir. Bu nedenle, yengeç eti de helaldir.

Sonuç olarak, yengeç eti yemek haram mı helal mi sorusu, mezhepsel bir tartışma konusudur. Hanefi mezhebine göre yengeç eti yemek haramdır. Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine göre ise yengeç eti yemek helaldir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-11-20T09:53:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da yengeç eti tüketimi hakkında kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Genel olarak, İslam dininde deniz ürünlerinin çoğu helal kabul edilirken bazı fıkhî görüş ayrılıkları olabilir. Bu nedenle, yengeç eti tüketimi konusunda farklı fıkıh mezhepleri ve alimler arasında farklı görüşler bulunmaktadır.

    Hanefi mezhebine göre deniz ürünleri genelde helal kabul edilir, bu da yengeç etinin tüketilebileceği anlamına gelirken, bazı diğer mezhepler ve alimler ise bazı deniz ürünlerinin haram olduğunu belirtmişlerdir.

    Ancak, yengeç eti tüketimini düşünen biriyseniz, İslamî ilkeleri ve fıkıh görüşlerini göz önünde bulundurarak kendi fıkıh mezhebinizin veya takip ettiğiniz alimin görüşlerine danışmanız daha uygundur. Dinî konularda farklı görüşler olabileceğinden, kişinin kendi dini inancına ve öğretilerine danışması en doğru yaklaşım olacaktır.

    En iyi cevap

Cevapla