Paylaş
Yere düşen lokma hadis
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Düşen lokma üzerindeki rahatsız edici şeyleri giderdikten sonra yemek
Yere düşen yiyeceği yemek
Buna delil Muslim’in Sahih’inde Eşribe bahsinde Cabir Radıyallahu anh’dan şöyle dediğine dair naklettiği rivayettir: Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem’i şöyle buyururken dinledim: “Sizden herhangi bir kimsenin herbir hali sırasında yanında şeytan bulunur. Öyle ki yemek yerken dahi onun yanında olur. Buna göre sizden herhangi birinizden bir lokma (yere) düşecek olursa, onun üzerindeki rahatsızlık verici şeyleri gidersin, sonra onu yesin ve o lokmayı şeytana terketmesin. Yemeğini bitirdiği vakit de parmaklarını yalasın. Çünkü o, bereketin yemeğinin neresinde olduğunu bilemez.”
Hadisi aynı şekilde İbn Hibban, Sahih’inde, Beyhâkî, es-Sünenu’l-Kübrâ’da, Ahmed Müsned’in birkaç yerinde, Abd b. Humeyd, el-Müntehâ’da, Taberânî el- Mucemu’l-Kebir’de, Ebu’ş-Şeyh Tabakatu’l-Muhaddisin bi Asbahan adlı eserinde ve başkaları rivayet etmişlerdir.
Burada “şeytan”dan kasıt cinsidir. Şeytanlardan herhangi birisine mahsus bir şey değildir. Ebu Zür’a Şerh-u Sünen-i İbn Mâce’de şunları söylemektedir: “Onu şeytana bırakmasın.” Sözü geçen lokmanın şeytana terkedilmesi, yüce Allah’ın nimetinin bir bakıma kaybedilmesi dolayısıyladır… Diğer taraftan bu, mütekebbirlerin huylarındandır. Çoğunlukla böyle bir lokmayı almayı engelleyen kibirdir. Bu da şeytanın amelindendir.”
Kaynak: el-Mecuhi, II, 250; Ayrıca bk. İbn Adi, el-Kâmil fi Duafai’r-Rical, VI, 130; Hatib Bağdadi, Tarihu Bağdad, V, 279; ez-Zürai, Nakdu’l-Menkul, s. 94
Benzeri konular:
- lokman isminin anlamı ve hikayesi
- Haram lokma yiyenin 40 gün duası kabul olmaz
- ağızdan çıkan lokmayı tekrar yemek
- Haram lokma Nedir
- Ağızdan çıkan lokmayı geri almak helal midir
- Tümünü görüntüle.
Cevapla