Paylaş
Yerine getirilmesi mümkün olmayan şeyleri adamak
Question
Güç yetirilemeyecek bir şey adamak geçerli olur mu?
Adağın geçerli olması için adanan şeyin yerine getirilmesi fiilen ve dinen mümkün ve meşru olmalıdır (Kâsânî, Bedâi‘, V, 82-92; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 229). Bu itibarla bir kişinin, başkasına ait olan bir malı veya hiçbir zaman güç yetirilemeyecek bir şeyi adaması geçersizdir. Sahip olduğundan fazlasını adaması hâlinde ise sadece sahip olduğu kadarı hakkında geçerli olur. Adakta bulunan kişinin, adağını kendi malıyla yerine getirmesi gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, V, 519, 525-526). Kendi malı yok ise tövbe etmeli, mal edindiğinde de adağını yerine getirmelidir.
Bedenî ibadetler konusunda ise; oruç tutmayı adayıp da hastalık veya yaşlılık gibi mazeretleri sebebiyle adaklarını yerine getiremeyecek olan kişilerin, her bir oruç için bir fidye vermeleri gerekir. Aynı şekilde ömür boyu oruç tutmayı adayan kişi, sağlığı el verdiği ölçüde adağını yerine getirmeli, bunun mümkün olmaması hâlinde ise her gün için bir fidye vermelidir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 91; Mevsilî, el-İhtiyâr, III, 446-447; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 231). Eğer namaz adanmışsa; îmâ ile de olsa adanan namaz kılınmalıdır. Buna da güç yetirilememesi hâlinde tövbe edilmelidir. Böyle bir kişi, daha sonra bu ibadetleri yapmaya gücü yeterse, adağını yerine getirmelidir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da, yerine getirilmesi mümkün olmayan şeyleri adak etmek veya vaat etmek uygun bir davranış değildir. İslam dini, kişinin Allah’a verdiği sözleri yerine getirmeyi ve taahhütlerini tutmayı teşvik eder. Bu nedenle, bir şeyin yerine getirilmesi imkansız veya gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir vaat veya adakta bulunmak, yanlış ve hatalı bir yaklaşım olarak kabul edilir.
Adak etme veya vaat etme konusunda, bir kişinin yapabileceği veya gerçekleştirebileceği şeyler üzerinde durması önemlidir. İslam dini, insanları sağduyulu olmaya, vaatlerini yerine getirmeye ve sözlerinde tutarlı olmaya teşvik eder.
Eğer bir kişi, geçmişte yapmış olduğu bir adak veya vaati yerine getirmekte zorluk yaşıyorsa, İslam dininde bazı çözüm önerileri bulunmaktadır. Bu durumda, kişi özür dilemek, tövbe etmek ve bu tür taahhütlerin yerine getirilmesi için mümkün olan en iyi şekilde çaba sarf etmekle sorumludur. Ayrıca, dinî otorite veya bir din görevlisi ile danışmak da uygun olabilir.