Paylaş
Yetim kimdir, Kime yetim denir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İSLAMDA “YETİM”
Yetim, Babası ölmüş ve henüz ergenlik çağına ulaşmayan çocuk demektir.
İslâm dini, yetimlerin korunup gözetilmesi, onların yetiştirilerek topluma kazandırılması için gerekli tedbirleri almış, bunlarla ilgili özel hükümler koymuştur.
Kur’ân-ı Kerim’de, devlet hazinesinden ve savaş gelirlerinden yetimlere pay ayrıldığı bildirilmektedir (Enfâl, 8/41; Haşr, 59/7).
Bunun dışında inananların da malî yönden yetimlere destek olmaları tavsiye edilmiş (Bakara, 2/215) ve yetimlere iyi muamele edenler övülmüştür (İnsan, 76/8).
Hz. Peygamber, “Kendisine veya başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üstlenen kimse ile ben, cennette işte şöyleyiz.” diyerek şehadet parmağıyla orta parmağını işaret etmişlerdir (Müslim, Zühd, 2).
Buna karşılık, yetime kötü davranıp, yardım elini uzatmayanlar kınanmıştır (Fecr, 89/17; Mâûn, 107/2).
İslâm dini, sadece yetimlere iyi davranmakla kalmamış, onların mallarını korumayı ve yetimleri yetiştirerek rüşt çağına ulaştıklarında mallarını kendilerine vermeyi, onların evlilikleriyle de ilgilenmeyi bir vazife olarak yüklemiştir (Nisâ, 4/2, 3, 5, 6, 10; En’âm, 6/152). Kaynak: Diyanet kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
- Peygamberimiz (s.a.v) Yetimlere nasıl davranırdı ?
- Yetimlerin duası kabul olur mu?
- Yetim doyuracağım demek adak mıdır
- Yetim parasını nasıl değerlendirmeli
- Yetim öksüz hakkı
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yetim; babası vefat etmiş kendisi de henüz ergenlik çağına gelmemiş çocuğa denmektedir. İslam yetimleri görüp gözetmeyi Müslümanlara bir görev olarak görmüştür. Hele hele yetimlerin mallarını haksız yere yemeği yasaklamıştır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Peygamber efendimiz doğmadan babası Abdullah vefat etti annesi Amine 6 yaşına geldiğinde vefat etmiştir peygamber efendimiz yetim kalmış hayatı çile ile geçen bir peygamberin ümmetiyiz Unutmayın ki bu dünyayı yakarsa yetimlerin,mazlumların, ahı yakar.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yetim, İslâm literatüründe terim olarak, büluğ çağına girmeden önce babasını kaybeden çocuk şeklinde tanımlanmıştır. Burada “büluğ öncesi” vurguya dikkat çekilmektedir. Çünkü bülûğ çağına erdikten sonra sorumlulukların üstlenilmesi ve geçiminin kişinin kendisine ait olması nedeniyle babasını kaybeden
için yetim olarak bahsedilmesi çok uygun görülmemiştir. Lâkin ihtiyaçlarını göremeyecek derecede küçük olan ve henüz doğru ve yanlışın farkına varamayan bir çocuk için yetim denilmesi yerinde olacaktır.
Bazı kaynaklarda yetim kelimesinin türemiş olduğu kök bakımından hem küçükler hem de büyükler için kullanılmakla birlikte şer’i ve örfi kulanım, kelimeyi sadece küçüklere tahsis etmiştir. Hz. Ali’den (656-661) rivâyet edilen, “Büluğa (ergenliğe) erdikten sonra yetimlik kalkar” hadisi de yetimin sözlük ve toplumda yaygın olarak kullanılan manasından ziyade şer’i hükmünü ortaya koyuyor. Buradan da yetim kelimesinin terim manası ortaya çıkmaktadır.
“Yetim” kavramının sözlük ve fıkhî anlamlarına bakıldığında asıl yetimliğin büluğ çağına kadar babası olmayan çocuğu ifade ettiği anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) yetimliğin ergenlik çağına kadar olduğunu, bu dönemden sonra kalkacağını hadis-i şeriflerinde şöyle ifade etmiştir: “Ergenlik çağına
geldikten sonra yetimlik yoktur. Gün boyu susmak da yoktur.” “Bu hadise baktığımızda ergenlikten sonra kişi artık ayakta durabilecek, şahsi ihtiyaçlarını görebilecek duruma geldiğinden dolayı yetimliğin ortadan kalktığı görülmektedir.