Şüpheli gün demek olan yevm-i şekk, dinî bir kavram olarak, Şaban ayının 30’u mu, yoksa Ramazanın 1. günü mü olduğunda şüphe edilen güne verilen addır.Ramazan ayı kameri bir ay olduğundan, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Bu konuda Hz. Peygamber; “Ramazan hilalini görünce oruca başlayınız ve Şevval hilalini görünce de bayram ediniz. Hava bulutlu olursa, içinde bulunduğunuz ayı 30’a tamamlayın.” buyurmuşlardır (Buhari, Savm 5; Müslim, Sıyam 3-4). Bundan hareketle, Şaban ayının 29’unda, havanın bulutlu olması sebebiyle hilal görülemez de, bir sonraki günün Ramazana ait olduğunda şüphe meydana gelirse, bu güne “yevm-i şekk” denilmiş ve bu günde oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Fakat Şaban ayının tamamını oruçla geçiren kimsenin bu günde oruç tutmasında sakınca yoktur.
Ancak, günümüzde ayın ve güneşin hareketleri tam olarak tespit edilmekte; hilâlin nerede, hangi saatte, kaç dereceyle görüleceği önceden bilinmektedir. Bu nedenle Ramazan ayının tarihi tam olarak tespit edilebilmekte ve bir günün Ramazana mı, yoksa Şaban ayına mı ait oduğu konusunda şüpheye düşülmemektedir. Dolayısıyla günümüzde yevm-i şekk söz konusu değildir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONU:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yevm-i Şek; şüphe günü demektir kelime anlamı verilecek olursa. Dini ıstılahtaki anlamı ise yevm-i şek; Şaban ayının otuzuncu günü mü?, yoksa Ramazan ayının ilk günü mü? olduğuna şüphe edilen gün demektir. Bizler Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirirken Kameri ayları baz yani esas alırız. Ramazan ayı; ayın hareketine göre karar verilmektedir.