Yıldızlardaki Canlılar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SORU: Yıldızlarda hayat olduğunu ve oralarda canlılar yaşadığını söyleyen kimseleri işittim. Dinin bu konudaki görüşü nedir?

CEVAP: Pek çok bilim adamı feza araştırmalarıyla ve diğer yıldızlarla ilgili çalışmalarla ilgilendiler. Bunlardan bazıları Merih’te bitkilerin bulunduğuna ve bu yıldızda bitkisel bir hayatın varolduğuna kanaat getirmişlerdir. Buna delil olarak da Merih’teki meteorolojik şartlarla dünyadaki meteorolojik şartların birbirine benzediğini ve yeryüzünde tanıdığımız hayat unsurlarının Merih’te ve yeryüzüne yakın olan yıldızlarda da mevcut olduğunu gösteriyorlar. Bu konudaki araştırmalar henüz kesin bir sonuca ulaşmamakla beraber din, dünyanın dışındaki diğer yıldızlarda hayatın olmadığıYıldızlardaki Canlılarna veya canlıların bulunmadığına dair herhangi bir şey söylemiyor. Aksine göklerde canlıların varlığına belki de ilk defa işaret eden Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim böyle bir ihtimale ondört asırdan beri işaret etmektedir. Şûra sûresinin 29. âyetinde Kur’an şöyle demektedir:

Gökleri, yeri ve ikisinde yaydığı canlıları yaratması delilerinden-dir. O dileyince, bunları biraraya toplamaya da kadirdir. (Şu-ara/29)

Âyette geçen dâbbe (canlılar) kelimesi debelenen ve hareket eden canlı varlıklara delalet eder. Buna göre âyetin zahiri bütün göklerde ve yerde canlı varlıkların bulunduğuna delalet eder. Bu canlıların meleklerden, insanlardan veya başka cinslerden olması neticeyi değiştirmez. Bütün göklerde bizim bilmediğimiz çeşitli şekillerde ve muhtelif özelliklerde yaratıkların ve hayvanların olması ihtimal dışı değildir. Şani yüce Allah zatının kudsiyetinden söz ederken şöyle buyuruyor:

Sizin bilmediğiniz şeyleri yaratır.

Müfessir Şihabûddin Mahmud el-Âlûsî (v.h.1270) yüz küsur sene önce bundan söz ederek Ruhu’l-Meânî isimli eserinde şöyle demiştir:

Günümüz rasatçıları teleskopları vasıtasıyla aydaki yaratıkların varlığını farkedebiliyorlar. Fakat yeterli delilleri olmadığı için iddialarını isbat edemiyorlar. Bu yaratıkların ayın dışındaki yerlerde de olması muhtemeldir. Bunu kabul etmemek dinde bilinmesi zorunlu olan bir şeyi kabul etmemek anlamına gelmez. Öyle olsaydı bu konuda yanlış bir şey söylemek dine zarar verirdi. Denildi ki semavat (gökler) ile kastdedilen, meselâ her bölgenin hizasındaki üst bölgelerdir. Her bölgenin, her beldenin ve her kara parçasının içinde sayısını Allah’tan başka kimsenin bilmediği hayvanlar vardır. Bunlardan bazıları bir alet vasıtasıyla, bazıları da aletsiz olarak hissedilebilir. Semavatla kastdedilen şeyin bulutlar olduğu da söylenmiştir. Semâvat içinde bulunan hayvanlar bulutlarda da vardır.

Kur’an-ı Kerim’de göklerde hayatın ve canlıların varlığına işaret eden başka âyetler de vardır. Şu âyet-i kerimeler, bazı müfessirlerin yukarıdaki âyetten anladıkları bu manayı desteklemektedir: Göklerde ve yerde bulunanlar da, onların gölgeleri de sabah akşam ister istemez sadece Allah’a secde ederler. (Rad/15)

Göklerde ve yerde olan kimseleri rabbin daha iyi bilir. (İsra/55)

Göklerde ve yerde olan herkes istisnasız kul olarak Rahman’a gelecektir. (İsra/93)

Göklerde ve yerlerde olan herkes, O’ndan ister, O, her an yaratma halindedir. (Rahman/29)

Bütün bu âyetler ve daha başka âyetler dinin, diğer yıldızlarda da hayat olduğu görüşüyle çelişmediğine işaret etmektedir.

 

Cevapla