Paylaş
Yol gösterici ve yardımcı olarak Rabbin yeter Ayeti
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Yol gösterici olarak ve yardımcı olarak Allah yeterdir
Hocam bi ayet okudum. Yol gösterici olarak ve yardımcı olarak Allah yeterdir diye.
Onrekle sorayım: Yolumu kaybetsem ben, ve herkese yol tarifi sorsam ve kimse söylemezse veya kimse yoksa. Bana yolu Allahmı hissettirir mutlaka ve ben bulabilirim? Yoksa istemezse hissetirmez ozaman yolumu bulamazmıyım. Yani ayette bahsedilen, mutlaka yolumuzu gösterir Allah’mı yoksa isterse gösterir anlamındamıdır ? Yolumu kaybettiğimde, mutlaka Allah yolu gösterirmi bi şekilde? (Gerçek yokdan bahsediyorum)
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Merhaba
“O, karanın ve denizin karanlıklarından yolunuzu bulmanız için size yıldızları var edendir. Bilen bir topluluk için biz ayetleri birer birer (bölüm bölüm) açıkladık.”
Enam Suresi / 97. Ayet
Kutup yıldızı her zaman kuzeyi gösterir.
Selam ve dua ile…
Hayırlı günler…
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yol gösterici ve yardımcı olarak Allah yeter
Yol gösterici olarak ve yardımcı olarak Allah yeter ayetini okudum. Ve Tefsir okudum. Allah yol gösterir hepimize, bizler bu yola girip girmemizi kendimiz seçiyoruz, yani hak/batıl. Elhamdulillah bunu anlıyorum.
1. Sorum: islamiyetten hiç haberi olmayan, deliler veya bebeklerde, veya doğup/ölene kadar zindanda olan insanlarda (islamiyetten habersiz). Bu kişilerede Allah yol gösteriyormu ? içindenmi veya başka bi bizim bilmediğimiz bi şekildemi gösteriyor (yani hissetiriyormu biz anlamasakta ?) yoksa onlar sorumlu olmadığı için yol göstermiyormu rabbimiz? Veya başka bir şekildemi anlamalıyız bu ayeti ?
2. Sorum: bizler müslümanız ve kurana inanıyoruz. Ama bazı ayetleri okusamda tefsirde okusam anlamıyoruz. Ayette “yol gösterme” ile “anlamak” aynımıdır ? Mesela ben bir ayeti anlamadığım zaman, illa çok iyi okursam birdhaa birdaha mutlaka anlarmıyım anlamında? Yoksa hiçbir zaman anlamayıp sadece iman etmek mümkünmüdür ? Yani sormak istediğim şey, mutlaka herşeyi anlarmıyız okursak (hiç durmadan çabalarsak ölmeden önce, pes etmezsek)? Yoksa anlamayadabilirmiyiz nekadar çok okusakta, yani ayetteki yol gösterme anlamak anlamında değilmi?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Merhaba.
1. Aklı olmayan kişiler islamdan sorumlu değildir. Bebekler aklını tam olarak kullanma yeteneğine sahip değildir. Bebeklerin akıllı olması da yeterli değil yani. Akıl OLGUNluğuna yani doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğine sahip olması gerekir. İslamiyetten hiç haberi olmayan da islamdan sorumlu değildir.
Buna karşın Allah insanlara yol gösterir ve doğru yola ulaştırır.
İslamiyeti bilmemesi başka şeyleri bilmediği anlamına gelmez. O kişi de kendi bildiklerinden sorumludur. Bildiklerini uyguladıkça doğru yola yaklaşır. Bildiklerini uyguladıkça bilmediklerini de öğrenir. Mesela hırsızlık yapmamak, yalan söylememek gibi değerleri biliyorsa ondan sorumludur.
İslamı bilmese bile Allah ona İslamı bulduracak aklı verebilir. Kişi aklı ölçüsünde sorunludur.
Konuyla ilgili olarak Kuran-ı Kerim’de ayetler ve hadis kitaplarında hadisler vardır. Ben kendi anladıklarımı ayetlerle ve hadislerle yorumlayarak yazdım.
2. Okumak ve anlamak aynı şey değildir.
Okuduğuyla amel ettikçe yani okuduklarını uyguladıkça insan anlar. Sadece okumak çözüm değil yani. Anlamadığınız noktada durmadan okumaya çalışmayın.
Kuran-ı Kerim insanlığa indirilmiş bir kitaptır. Ama Hz. Muhammed in anlayışıyla benim anlayışım bir değildir. O, en iyi anlayandır. Anlayamadığımız noktada yapmamız gereken anladığımızla amel etmek, akıl danışmak, hadislere bakmak olmalı. Bizler de aklımız dahilinde sorumluyuz. Okuyarak her şeyi tam tam olarak anlayamayız yani. Anlamak, kavramak için elimizden geleni tabiki yapmalıyız ancak kendimizi yıpratarak değil.
Sorunuzu anladığım kadarıyla cevaplamaya çalıştım.
Selam ve dua ile…
Hayırlı günler…