Yol Ve Yolculuk Adabı Hutbe

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yol Ve Yolculuk ve seferilik  Adabı hakkında cuma hutbesi 

Yol Ve Yolculuk Adabi 1 1

Değerli Müminler

Yol adab’ ı ve Yolculuk adab ‘ı Bir yerden başka bir yere seyahat ederken Yol ve yolculuk adabı vardır. Sefer belirli mesafeye gitmek ve orada belirli bir süre kalmak anlamına gelir. Bir Müslümanın sefer adabı vardır. sefere çıkmadan önce evinde iki rekat namaz kılması ve yolculuğun emniyet içinde geçmesi için Allah Tealaya duada bulunması, yola çıkarken ailesiyle dostlarıyla vedalaşması, yolculuğa tek başına çıkılmaması, yolculukta mola yerlerini temiz tutmak, seyahat esnasında çöp vb. şeyler atmamak, trafik kurallarına riayet etmek gibi hususlar yolculuğun adabındandır.

Muhterem Müslümanlar!

Seyahatin; gezip görmek, ibret almak, İslam’ı anlatmak, iş bulmak, ticaret yapmak, mukaddes yerleri gezip görmek, dostlarını ve akrabaların ziyaret etmek ve ilim tahsil etmek gibi birçok çeşidi vardır.

Yüce Allah: “Deki: Yeryüzünde gezip dolaşın da Allah”ın nasıl yaratmaya başladığını görün…”1 emriyle insanların gözlem yapıp bilgi edinmelerini, “Yeryüzünde yürüyün de yalancıların akıbeti nasıl olmuş bir bakın.”2 emriyle ibret almalarını istemekte ve seyahat etmelerini teşvik etmektedir.

Seyahatte; sıhhat, hareket ve bereket vardır. Hz. Peygamber Efendimiz (sav), “Seyahat eden sağlık bulur.”3 buyurmuştur. Seyahat eden insanın bilgisi, görgüsü artar ve düşünce ufku genişler

Bu sebeple İslam, bir anlamda yolculuğu teşvik etmek amacıyla misafirlere çıkanlara bir takım kolaylıklar tanımıştır. Dinen misafir sayılan insanlar, dört rekât farz namazları iki rekât olarak kılarlar, mestlere 3 gün süreyle mesh edebilirler. Ramazan orucunu tutup tutmamakta serbesttirler.

Aziz Kardeşlerim!

Kur’an-ı Kerimde birçok yerde insanların seyahat etmeleri, gözlerini gökyüzüne çevirmeleri, doğayı seyretmeleri, canlılar âlemine bakmaları, kısacası her şeyin nasıl olduğuna dikkat kesilmeleri istenmekte ve bu konuda insanlar düşünmeye davet edilmektedir.

Sadece bu konuda değil her konuda islam dinin getirdiği kurallara uyalım ve ona göre yaşayalım İslam’ın kurallarını ne kadar ciddiye alırsak Allah’ta bizi o Kadar ciddiye alır.

  • Ankebut Suresi, 20
  • Nahl Suresi, 36
  • Ahmed,II,380
  • Ankebut Suresi, 20

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da saygıdeğer kardeşlerim,

    Bugün günlük hayatımızın önemli bir yönüne dikkatinizi çekmek istiyorum: İslam’da yol ve yolculuk adabı. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), yollarda ve yolculuklarda davranışlarımız da dahil olmak üzere hayatın her alanında güzel ahlâk ve edeplerin önemini vurgulamıştır.

    1. Başkalarının Haklarına Saygı Göstermek: İslam bize yol arkadaşları ve yol kullanıcıları da dahil olmak üzere başkalarının haklarına saygı duymayı öğretir. Bu, başkalarına zarar vermekten veya rahatsızlık vermekten kaçınmayı içerir. Sorumlu bir şekilde araç kullanmak, trafik kurallarına uymak ve hız yapmak, arkadan geçmek veya diğer araçları durdurmak gibi dikkatsiz davranışlardan kaçınmak önemlidir. Yolun ortak bir alan olduğunu ve herkesin onu güvenli bir şekilde kullanma hakkı olduğunu unutmayın.
    2. Sabır ve Nezaket: Sabır, İslam’da özellikle yollarda üzerinde çokça durulan bir erdemdir. Trafik sıkışıklığı ve gecikmeler yaygındır ve sabırlı olmak ve agresif veya saldırgan davranışlarda bulunmaktan kaçınmak önemlidir. Birleşme için alan bırakarak, yayalara yol vererek ve özel ihtiyaçları olan veya daha yavaş araçlara sahip olanlara karşı düşünceli davranarak diğerlerine karşı nazik olun ve nezaket gösterin.
    3. Yayaları Onurlandırmak: İslam, yayaların haklarına büyük önem vermektedir. Araba sürerken, özellikle kavşaklarda ve kavşaklarda yayalara öncelik verin. Yayaların güvenliğini sağlamak için kalabalık alanların, okulların ve camilerin yakınında yavaşlayın. İslam bizi yaşlılar, çocuklar ve engelli bireyler gibi savunmasız kişilere karşı dikkatli olmaya teşvik eder.
    4. Trafik Yasalarına Uymak: Trafik yasalarına uymak, İslam’da sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda dini bir görevdir. Hız sınırlarına, trafik işaretlerine ve yol işaretlerine uyun. Şerit değiştirirken veya dönüş yaparken göstergeleri kullanın. Kendinizin ve başkalarının güvenliğini tehlikeye attığı için, sürüş sırasında cep telefonu kullanmak gibi dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının.
    5. Minnettarlık Göstermek: Birisi birleşmenize izin verdiğinde, size yol verdiğinde veya yolda size yardım ettiğinde, şükran ve takdir göstermek önemlidir. Bir gülümseme ya da bir teşekkür dalgası gibi basit bir jest, yol kullanıcıları arasında bir nezaket ve uyum ruhunu beslemede uzun bir yol kat edebilir.
    6. Temizliği Korumak: İslam, taşıtlarımız ve yollar da dahil olmak üzere hayatımızın her alanında temizliği teşvik eder. Atıkları sorumlu bir şekilde atın, çöp atmaktan kaçının ve çevremizi temiz tutun. Yolda çöple karşılaşırsak, Dünya’nın vekilharçları olarak sorumluluğumuzu yansıttığı için, onu alıp uygun şekilde atmak için inisiyatif kullanalım.

    Unutmayın, yollardaki ve yolculuklardaki davranışlarımız, Müslüman olarak karakterimizin bir yansımasıdır. Başkalarına karşı sabır, saygı, nezaket ve anlayış göstererek İslam’ın ilkelerini korumaya çalışalım. Bu nitelikleri bünyemizde barındırarak daha güvenli, daha uyumlu bir toplum oluşmasına katkıda bulunur ve İslam’ın temsilcileri olarak üzerimize düşen görevi yerine getiririz.

    Allah cümlemize güzel ahlâk nasip etsin ve bizleri sorumlu yol kullanıcıları olarak hidayet eylesin. amin.

    Ve Allah en iyisini bilir.

    En iyi cevap

Cevapla