Yunus Emre Dizisi Hakkında

Question

Yunus Emre Dizisi Hakkında

Yunus Emre Dizisi Hakkinda

Selamın Aleyküm, Yunus Emre dizisini izlediniz mi bilmiyorum. Ama tasavvufa merak salan birisi olarak dizinin bir sahnesi beni çok etkiledi. Yunus Emre’nin meşhur mağara hikayesinin anlatıldığı sahnede üçten bire düşmek diye bir şeyden bahsediliyor. Ve “sen çoğula bakma bire bak”, “aslına dön bire dön” diye vurgular yapılıyor. Keza Yunus’un şiirlerinde de benzer ifadeler söz konusu. Neredeyse 1 yıldır çözmeye çalışıyorum bu meseleyi? Siz tasavvuf hakkında bilgi sahibi insanlarsınız, ne demek isteniyor olabilir buralarda?


Aleyküm selam
Tipik herşey birdir, herşey tanrıdır tasavvuf inancı.

Hocalarımız veya diğer üyeler konu hakkında ne düşünüyor bilmiyorum ama bu tür tasavvufi inançlar dikkatle incelendiğinde İslam’la alakası olmadığı görülür. ‘Herşey birdir, herşey tanrıdır’ tarzı yaklaşımlar ilk bakışta İslam’a uygun görülebilir ama üstünde düşününce durumun hiçte öyle olmadığı görülebilir. Herşey Allah tarafından yaratılmıştır, doğrudur ama herşeyin Allah tarafından yaratılmasıyla herşeyin Allah olması tamamen farklı kavramlar.

Sizin yazdığınız üçten bire düşmek tabiri zenginlikle ilgili olabilir. İslam’la ters düştüğü bir diğer noktada bu. Kuran’da zenginliği kötüleyen tek bir ayet bulamazsınız ama bunlara kalsa sefalet içinde yaşamayı savunurlar. Dinimizde mal ve servete hayırlı şey denir. İslam’ın karşı çıktığı cimrilik, fakirleri hor gören zenginler ve bu servetin kötü yönde kullanılması. Eğer helal yoldan zengin olunmuşsa ve ihtiyaç sahiplerine gereken yardım yapılarak hayırlı işler yapılıyorsa isterse köşkte yaşansın veya özel jetin olsun sıkıntı değil.

Bu tür inançlar erken dönemlerinde Kuran ve Sünnete ters olmakla eleştirilmiş.

Ben sadece düşüncemi belirttim katılıp katılmamak size kalmış.


hocam bana biraz fazla ön yargılı cevap oldu gibi geldi. Kaldı ki 3’ten 1’e düşmekte zenginlik ve fakirlikle ilgili hiç bir şey söylenmiyordu. Keza her şey tanrıdır diye bir şeyden de hiç bahsedilmedi haşa. Sorumu mazur görün ama; Siz tasavvufu şirk olarak mı görüyorsunuz?


Aleyküm selam hoş geldiniz..

Müslüman neye inandığını bilecek ayrıca neye inanmadığını da bilecek. Bizim Hristiyan ve yahudiden farkımız nedir diye sorsak inanın çoğu insan bir şey bilmez. Örneğin faiz sadece müslümanlık için haram olan bir kavram olarak bilinir ancak faiz, zina, alkol diğer dinlerde de haramdır smile şimdi bunları neden anlattım:

Hristiyanlık 3 mezhebe(katolik, protestan, ortodoks) ayrılmıştır ve teslis inancı hakimdir. Nedir bu? BABA – OĞUL – KUTSAL RUH. Biz bunu kutsal üçlü diye çevirmişiz. Bu insanlar Allah’ın varlığını kabul ediyor ancak bu ilahi gücün 3e bölündügüne inanıyorlar. İslam ise Hz muhammed(sav) dahil hiçbir şahıs ve kavram ilahlaştırılmamıştır ancak Allah ilah TEK(1) İlah olarak kabul edilmiştir.

3 ü bırak 1 e gel cümlesi daha güzel anlaşıldı diye umuyorum smile


Ayrıca şunları da ekleyeyim konuya;

Teslis inancı benimse bahsettiğim gibi yaygın olarak Hristiyanlığı akla getirse de Hinduizm ve Antik Mısır dininde de üçlü tanrılara rastlanır. Hinduizm’de “Brahma, Vişnu, Şiva” trimurti üçlemesi ve Mısır’da “İsis, Osiris ve Horus” üçlemeleri mevcuttur. Yunus hangisini kastetmiştir, hepsini mi kastetmiştir bilemem(hakkına girmeyeyim). Bilgisi olan aydınlatabilir smile

ek bilgi:

Baba
“Baba Rab” tüm evreni kapsayan, her şeyi yaratan, yöneten, her şeye hakim olandır.

Oğul
Oğul, Rab’ın sözü ve kudretidir. Çarmıhta kurban olmak suretiyle insanların günahlarına kefaret olmuştur.

Ruh
İlahi sevgiyi insanın kalbine veren Kutsal Ruh da Oğul gibi aynı cevherinden olup Baba’dan çıkmaktadır.

Bu kavramlar incilde dahi geçmez, kendi uydurmalarıdır, meleklerede dişi(kız) derler.


Misafir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hocam bana biraz fazla ön yargılı cevap oldu gibi geldi. Kaldı ki 3’ten 1’e düşmekte zenginlik ve fakirlikle ilgili hiç bir şey söylenmiyordu. Keza her şey tanrıdır diye bir şeyden de hiç bahsedilmedi haşa. Sorumu mazur görün ama; Siz tasavvufu şirk olarak mı görüyorsunuz?

3’ten 1’e düşmeye yanlış yaklaşmış olabilirim. Benim eksikliğimi Moden arkadaşımız gayet güzel açıklayarak kapatmış.

Siz beni yanlış anlamışsınız ben cevabımda tasavvufun genel yaklaşımından bahsettim. Ben sizin her şey tanrıdır demediğinizin farkındayım size özel bir şey demedim, konu tasavvuf olunca genelde altından bu anlam çıkıyor. Şirkten ziyade bu inanca İslam denmesi karşı olduğum durum yoksa kesinlikle herkesin inancına saygım sonsuz. Sizde haklısınız bilgilenme amaçlı sormuşsunuz biraz daha net tanımlarla sorular üzerinden gitmeliydim.

BENZER KONULAR:

Zekat sadaka infak nisap ve öşür kavramlarının anlamları sözlük ve ansikilopediden

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla