Paylaş
Yunus suresi ismini nerden almaktadır
Question
Yunus suresi adını nereden almıştır
YUNUS SURESİ
Allah’ın Peygamberi Yunus aleyhisselam’ın kıssası anlatıldığı için, bu sureye “Yunus Suresi” ismi verilmiştir.
Gerek Yunus balığının kendisini yutması dolayısıyla Hz. Yunus (a.s.)’un şahsı açısından, gerekse Hz. Yunus (a.s.) kavminin iman edip sadıkane tevbe ettikleri zaman Allah’ın üzerlerindeki sıkıntıları kaldırması gibi bu kavmin diğer ümmetlerden farklı bir hususiyete sahip olması açısından tahkiye üslubuyla ifade edilmiş gayet heyacanlı bir kıssadır[1] .
Yunus Âdı
Yûnus peygamberin adma ve onun verdiği mücadeleye dair bilgilere Sâffât sûresinin 139-148. âyetlerinde daha geniş yer verilmiştir. Burada ise onun adı sadece 98. âyette bir defa geçmektedir. Buna rağmen Sâffât sûresine değil bu sûreye “Yûnus” adının verilmesi, Kur’an’in genel amacı bakımından önemlidir. Kur’an’da peygamber kıssalarının anlatılmasından maksat insanlara hoşça vakit geçirtmek olmayıp, geçmişten ibret almalarını sağlamaktır. 98. âyete göre Yûnus peygamberin kavmi onu dinlediği için dünyada cezadan kurtulmuştur. Allah’ın peygamber ve kitap göndermekteki maksadı, insanların dünya ve âhiret mutluluğuna ermeleridir. Âyet bunun bir örneğini verdiği için sûreye Yûnus isminin verildiği düşünülebilir
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Yunus Suresi, adını surede adı geçen Yunus Peygamber’den (a.s.) alır. Yunus Peygamber, bu surede birden fazla kez anılmaktadır. Yunus Peygamber’in hikayesi, özellikle balina (veya büyük balık) tarafından yutulması ve sonrasında Allah’ın emriyle kurtuluşu konusuyla ilişkilidir. Bu sure, Kur’an’ın 10. suresi olup, 109 ayetten oluşmaktadır ve tevhid, peygamberlik, ahiret ve kavimleri uyarmanın önemi gibi temaları işler.