Yusuf suresi hakkında bilgi

Question

Kuranda 12. sure olan Yusuf suresi ile ilgili bilgiler kısaca

Yusuf suresi

Yusuf suresine bu ismin verilmesinin sebebi bu surenin 4. Ayetinden itibaren Hz. Yusuf kıssasının anlatılmasıdır. Yani en çok Yusuf peygamberden bahsedildiği için bu sureye yusuf suresi denilmiştir. Yusuf suresi toplamda 111 ayetten oluşmuştur. Ayrıca kuran-i kerim de baştan sona hep aynı konun anlatıldığı tek suredir. Bu sure peygamber efendimize Mekke döneminde nazil olmuştur.


Yusuf Suresi

Yusuf suresi konusu ve çıkarılan dersler ve mesajlar

Kur’ân-ı Kerîm’in 12. sûresi

Hz. Yûsuf’un kıssası anlatıldığı için bu ismi almıştır. Mekke döneminde indirilmiş­tir, ııa âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, râ, lâm, mim ve nun harfleri­dir.

Bu sûrede, Hz.Yûsuf’un ibret dolu kıssası ayrıntılı olarak anlatılmakta ve son bölüm­de de birtakım uyarı ve öğütler yer almak­tadır.

Yusuf Sûresinde söz edilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

* Kur’ân-ı Kerîm, Yüce Allah tarafından Peygamberimize, okunup anlaşılmak, kıssalarından ibret alınmak üzere indiril­miştir (âyet 1-3).

* Bazı rüyalar gerçeğin habercisidir. Gö­rülen rüyayı herkese anlatmamak gerekir. Rüya yorumlamak da Allah vergisidir ve ancak iyi insanlar rüya yorumlayabilir u-6, 36-37,41-49,100).

* Anne baba, çocuklarına mümkün mer­tebe eşit davranmalı, kardeşler arasında kıskançlığa yol açacak davranışlarda bu­lunmamalıdır. Bunun yanında kardeşler de kıskançlık ve düşmanlıktan sakınmalıdır (7-10).

* Çocukların temiz havada gezip oyna­maları bir ihtiyaçtır; ancak onların güvenli­ğini sağlayıcı tedbirleri almak da gerekir (11-14)

* Allah Teâlâ, sevdiği kullarını her zaman korur (15,19-20).

* Acılar karşısında sabırlı olmalı, Allah’a sığınıp O’ndan yardım dilemelidir (16-18}.

* Kimsesiz çocuklara sahip çıkmalı, onla­rın hayırlı bir evlât olarak yetişmeleri sağ­lanmalıdır (21).

* Yüce Allah, güzel davrananları ilim ve hikmetle ödüllendirir, onlara geniş imkân­lar sağlar (21-22).

* İyiliğe karşı ihanet ve nankörlükte bu­lunmamalıdır, böyle yapmak zulümdür ve zalimler iflah olmaz (23).

* Nikâhsız gayr-i meşru İstek ve arzular­dan sakınmak lâzımdır (23,32-35).

* Herhangi bir olay karşısında hissî hare­ket etmemeli, soğukkanlı davranmalıdır (24-25}.

* Yapılacak şahitlik ve hakemlikte taraf­sız kalıp âdil olmalıdır (26-28}.

* Kusurlar gizlenmeli, kimsenin sırrı ifşa edilmemelidir. Yapılan hata ve günahlar için de hemen tevbe etmelidir (29).

* İnsan, nefsine uymamalı, kendini küçük düşürecek davranışlardan sakınmalıdır (30).

* Hz. Yûsuf, baskılara rağmen iffetini ko­rumuş ve bu uğurda hapse girmeyi göze almıştır. Ayrıca o, hapiste bile oradaki insanlara hakkı tebliğ etmiş ve onlara iyi bir örnek olmuştur (33-40).

* Toplumun bâtıl gelenek ve görenekle­rine, sapık İnançlarına uymamak, hak yoldan ayrılmamak gerekir (37-38).

* Hakkı bulmak ve tevhid ehlinden ol­mak herkese nasip olmaz. Öyleyse Allah’ın bu lütfüna şükretmek lâzımdır (38).

* Allah’tan başkasına ibadet edilmez, çünkü Allah bundan ra2i olmaz. Aslında O’na ortak koşulan şeyler boş isimlerden başka bir şey değildir (39-40).

* İdareciler, toplumun acil ihtiyaçlarını sağlamalı, milli servetin dikkatli ve israf edilmeden kullanılmasını temin etmeli, her ihtimale karşı, ihtiyaç duyulacak maddele­rin önceden stoklanmasını sağlamalıdır (46-49).

* Yapılan haksızlık karşısında yılmamalı, gerçeğin ortaya çıkması için, gerekirse yıllar sonra bile, hak aranmalıdır {50).

* İnsan, kusurunu İtiraf edip af dilemesini bilmelidir (51-52).

* Nefse hakim olmalı, onun daima kötü­lüğü emrettiği bilinmelidir (53).

* İdareciler dürüst, güvenilir ve uzman insanlara kamu hizmetinde görev vermeli­dir (54).

* Kişi, toplumun menfaati İçin, en iyi yapa­bileceği bir hizmete talip olmalıdır (55}.

* Yüce Allah, takva sahibi müminleri, güzel davrananları hem dünyada hem de âhirette ödüllendirir {56-57).

* Konuksever olmak, akrabayı görüp gö­zetmek fazilettir (58-62).

* Sadece Allah’a tevekkül etmelidir. Al­lah’ın hükmü değişmez; fakat yine de tehlike­lere karşı gereken tedbiri almak gerekir (63-68).

* Yabancı bir kimseyi, dilediği takdirde kendi ülkesindeki kanunlara göre yargılamak mümkündür (69-76),

* İlmin sınırı yoktur, her bilenin üstünde, daha iyi bilen birisi vardır (77).

* Gerçek suçlunun yerine başka birisini ce­zalandırmak zulümdür (78-79).

* Sabırlı olmak, Yüce Allah’tan ümid kes­memek gerekir. Allah’ın her işinde bir hikmet vardır ve O, her şeyi yerinde yapar, Allah kendisinden korkup sabredenlere, fazlasıyla mükâfatını verir (80-90,100).

* İnsanlar, görünüşe göre hüküm verirler, gizliyi sadece Allah bilir (81}.

* Bir kimse suçunu itiraf edip hakkı teslim ederse, onun bağışlanması uygun olur (91-93).

* Anne babaya ve diğer aile fertlerine ge­reken ilgi gösterilmeli, onlara sahip çıkılmalı­dır (93,100).

* İnsan, sahip olduğu imkânlarla şımar-mamalı, bunların, Allah’ın lütfü olduğunu bilerek O’na şükretmeli, kendisini salih müslümanlardan kılması için dua etmelidir (101).

* Kur’ân’ın mucize oluşunun delillerinden birisi de, onun gayb haberlerini bildirmesidir (102},

* Hz, Peygamber, hiçbir menfaat bekle­meden görevini yerine getirmiştir. O, in­sanları sadece Allah’a iman etmeye ve kulluğa çağırmıştır (103-104,108).

* Göklerde ve yerde, Allah’ın varlığını, birliğini ve kudretini gösteren deliller var­dır; bunlardan ibret almalıdır (105).

* Allah’a ortak koşulmamalıdır. İnkarcı­lar, olumsuz davranışlarına karşılık, başla­rına her an bir belâ gelebileceğini unut­mamalıdır (106-107),

* Geçmiş toplumlara da peygamberler gönderilmiştir ve inkârda direnen milletler, daha dünyada iken cezalandırılmışlardır.

Onların kalıntılarından ve anlatılan kıssala­rından ders almak gerekir (109-m).

* Kur’ân, uydurulmuş bir söz değildir. O, kendisinden önceki ilâhî kitapları tasdik eden, her şeyi açıklayan ve müminler için yol gösterici ve rahmet olan Allah kelâmı­dır (m).

Benzer konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Yusuf Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 12. suresidir ve 111 ayetten oluşur. İslam dini açısından önemli bir suredir ve Müslümanlar tarafından okunup anlaşılmaya çalışılan bir metindir.

    Yusuf Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve adını surede anlatılan peygamber Yusuf’un hayatından almıştır. Sure, Yusuf’un gençlik döneminden başlayarak peygamberlik görevine ve Mısır’da yükselmesine kadar olan olayları anlatır.

    Sure, Yusuf’un babası Yakub’un sevgisini kazanması, kardeşlerinin kıskançlığı, Yusuf’un satılması, Mısır’da Potifar’ın evinde hizmet etmesi, Züleyha’nın Yusuf’a olan ilgisi, Yusuf’un haksız suçlamalarla hapse atılması ve sonunda Mısır’da yükselmesi gibi olayları içerir.

    Yusuf Suresi, sabır, tevazu, sadakat ve takva gibi ahlaki değerleri vurgular. Yusuf, zorluklarla karşılaştığı durumlarda sabretmiş, Allah’a olan güvenini ve sadakatini korumuştur. Ayrıca, Yusuf’un iffet ve namusunu koruması üzerinde de önemli bir vurgu yapılır.

    Surede, insanların kıskançlık, ihanet ve kötü niyetli davranışları ele alınır. Yusuf’un kardeşleri tarafından ihanete uğraması ve kendisine kötülük yapılması, insanların hatalı davranışlarının sonuçlarını gösterir. Ancak sonunda Yusuf’un adalet ve hikmetle davranması, onun başarıya ulaşmasını sağlar.

    Yusuf Suresi aynı zamanda rüyaların doğru şekilde yorumlanmasının önemini de vurgular. Surede Yusuf’un rüya yorumlama yeteneği ve rüyasının gerçekleşmesi anlatılır.

    Sure, aile değerlerine ve ahlaki ilkelerin önemine vurgu yapar. Yusuf’un ailesiyle olan ilişkisi, sevgi ve sadakat örnekleriyle anlatılır. Aynı zamanda, hikayede yer alan karakterlerin derslerinden de ibret alınması teşvik edilir.

    Yusuf Suresi’nin genel mesajı, sabır, tevazu, sadakat ve takva gibi ahlaki değerleri korumanın önemini vurgulamaktır. Sure, insanlara hatalı davranışların sonuçlarını gösterirken doğru davranışları teşvik eder. Müslümanlar, bu sureyi okuyarak Yusuf’un hayatından dersler çıkarır, ahlaki değerleri benimser ve Allah’ın rızasını kazanmak için çaba gösterirler. Aynı zamanda, aile ilişkilerine önem verir, sadakat ve sabır gibi erdemleri yaşamaya çalışırlar.

    En iyi cevap

Cevapla