Paylaş
Yuvaları yıkan “içki ve kumar”
Question
Aileleri yıkan içki ve kumar
Akıl, din, sağlık ve zaman, Allah’ın insanoğluna vermiş olduğu nimetlerin başında gelmektedir. İslamiyet aklı, malı, nesli ve dini korumayı, bunları değerlendirmeyi farz kılmış, bu değerlere zarar vermeyi şiddetle yasaklamıştır. Bunun için dinimiz, insanlara yararlı ve temiz olanları helal, zararlı ve temiz olmayanları da haram kılmıştır.
Toplumu ahlaki çöküntüye ve sosyal felaketlere sürükleyen, toplum içinde onulmaz yaralar açan, yuvaları paramparça eden, toplum binasının temeline dinamit koyan kötü alışkanlıkların başında içki ve kumar gelmektedir.
Aklın sıhhatli düşünme ve muhakeme yeteneğini gideren ve sarhoşluk veren içki, Kur’an-ı Kerim de yasaklanmış ve haram olduğu bildirilmiştir. Maide suresi 90. ayeti Celilesinde Cenab-ı Hak mealen: “ Ey İman edenler! (Aklı örten) içki, ( benzeri şeyler) kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (1) buyrulmaktadır. Yine bir hadis-i şerifte peygamberimiz (S.A.V.): “Çoğu sarhoşluk veren her şeyin azıda haramdır.” (2) buyurmuşlardır. İçki insanın akıl, ruh ve beden sağlığını bozar. Dolayısıyla onun ailevi, sosyal ve mesleki hayatını olumsuz yönde etkiler. İçkinin verdiği zarar yalnız onu içenle sınırlı kalmaz, toplumun diğer fertlerini de etkiler. Çünkü sarhoşluk sebebiyle akli dengesi bozulan bir kişi, tavırlarını kontrol edemez. Kendisine ve başkalarına olan saygısını yitirir. Taşkın hareketleriyle kırgınlık, dargınlık, kavga, cinayet ve trafik kazaları gibi çeşitli zararlara sebep olur. Böylece hem kendisini hem de başkalarını üzer ve sıkıntılara sokar.
Kumar ise oynayanları zarara uğratan şans oyunudur. Kumar, haksız yere başkasının malını almak, bile bile ortaklaşa hırsızlık yapmaktır. Kumar toplumsal felakettir. Dinin şiddetle yasakladığı bu yıkıcı kötülüğün pek çok aileyi sefil ve perişan ettiği, bilinen bir gerçektir. Kazanma hırsının verdiği heyecan ile sabahlara kadar kumar masalarından ayrılmayanlar, orada sağlıklarını, servetlerini, ahlaklarını ve vakitlerini bırakarak insanlıktan uzaklaşırlar.
Ocakları söndüren, yuvaları yıkan, içki, kumar ve madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıkların aile, fert ve toplum hayatındaki olumsuz etkilerini gözlemlemekteyiz. Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak, her türlü kötü alışkanlıktan uzak durmalı, bunlara bağımlı olan kardeşlerimizin de bir an önce kurtulup, tövbe etmelerine yardımcı olmalıyız. Ayrıca gençlerimizi de bu konuda eğitmeli, zararlı alışkanlıklardan korumak için bilinçlendirmeliyiz.
Bir Ayet Mealiyle bitirelim.
“Şeytan içki ve kumarda aranıza ancak düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçmiyor musunuz? hala bir son vermeyecek misiniz.?”(3)
————-
Kaynaklar
1- Maide 5/90
2-Tirmizi ,Eşribe 3/1788
3- Maide 5/
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İçki ve kumar dinen Allah tarafından haram kılınmıştır. İçki ve kumarın dinen haram olması ve bununla beraber toplum tarafından da bu ikisi hoş görülmemiştir. İçki ve kumarın toplum tarafından da birçok zararları bulunmaktadır. İçki ve kumar yuvaları yıkar. Toplumu ahlaki çöküntüye ve sosyal felaketlere sürükleyen, toplum içinde onulmaz yaralar açan, yuvaları paramparça eden, toplum binasının temeline dinamit koyan kötü alışkanlıkların başında içki ve kumar gelmektedir.
Alkol içen sevgiliden ayrılma
Hocam benim 3 yıllık bir sevgilim durumum oldu ,
Sevgilim alkol bağımlısı her gün içiyor . Bırakacağım diyor ama olmuyor 2 sene böyle idare ettim ama son 1 senedir evlilik konuşuyoruz diye açıkça söyledim alkol olursa ben ayrılırım çünkü bu durumu çekemem dedim . Bırakmaya çalıştı olmadı hep tekrar başladı sarhoş olunca aileme bana küfür ediyor. Benim ergenlik çağında bir oğlum var ona küfür edince ben net bir şekilde istemediğimi söyledim bana hakkını helal etmediğini söyledi sen beni yarı yolda bıraktın diyor . Ama ben alkol var ise evlenmeyeceğim dedim hocam kul hakkı oluyor mu bı durum