Zaman ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Zaman hakkında kısa hadisler

Zaman ile ilgili kisa hadisler

“İki şey vardır, insanların çoğu onun değerini bilmezler: Sıhhat ve boş vakit.”(Hadis-i Şerif

Peygamber Efendimiz (asm) günlere göre haftalık, vakitlere göre günlük programlara tabi kılmıştır. Peygamber Efendimiz (asm) haftalık belli günlerde aynı işleri yapmaktadır. Günlük ise muvakkat işler ki bunlar önceden programlanmaksızın zuhur eden işlerdir. Bir heyetin kabulü, bir yabancının müracaatı , bir ihtiyacın zuhuru gibi. Bunlar imkan nisbetinde tanzime çalışılmıştır. Mutad işlerse aynı günlerde aynı vakitlerde yapılmaktadır. Her işe belli müddet vardır. O iş hergün aynı müddet içinde tamamlanmaktadır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    1. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İki nimet vardır ki insanlar çoğu zaman onların kıymetini bilemez: Sağlık ve boş vakit.” (Buhari, Rikak 9)
    2. Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin: Gençlikten önce ihtiyarlığın, sağlık bulunmadan önce hastalığın, boş vakit olmadan önce meşguliyetin, fakirlikten önce zenginliğin ve hayat bitmeden önce ölümün.” (Tirmizi, Zühd 10)
    3. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Değerli olan iki şey vardır: Sağlık ve boş vakittir.” (Tirmizi, Zühd 12)
    4. Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İki nimet vardır ki birçok insan onların kıymetini ancak onları kaybettikten sonra anlar: Sağlık ve boş vakit.” (İbn Mâce, Zühd 19)

    Bu hadislerde, zamanın değeri ve kıymeti vurgulanmaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v.), insanların gençlik, sağlık, boş vakit gibi nimetlere sahipken onların kıymetini bilmelerini öğütlemektedir. İnsanlar genellikle bu nimetlerin farkına ancak kaybettikten sonra varır. İslam, zamanın değerli olduğunu ve onu iyi değerlendirerek Allah’a ibadet etmeyi, hayırlı işlere yönelmeyi ve toplum hizmetine katkıda bulunmayı teşvik eder. Müminler, zamanlarını verimli bir şekilde kullanmalı, boş vakitlerini ibadet, ilim öğrenme, dua, sadaka gibi hayırlı faaliyetlerle değerlendirmeli ve hayatlarının fani olduğunun bilincinde hareket etmelidirler.

    En iyi cevap

Cevapla