Paylaş
Zaman muhasebesi, geçmişi değerlendirip, geleceği planlamak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Geçmişin muhasebesini yapmak ne demek nasıl yapılır?
ZAMAN MUHASEBESİ, GEÇMİŞİ DEĞERLENDİRİP, GELECEGİ PLANLAMAK
“En değerli olduğu halde en ucuz harcanan şey nedir?” diye sorulsaydı üzülerek “zaman” diyebilirdik.
Zamanı Yüce Allah’ın rızasını kazanacak şekilde değerlendirmek için âlimlerimizin şu üç tavsiyelerini uygulamak lazım; zamanın üç hali vardır: mazi (geçmiş zaman), şimdiki zaman ve gelecek zaman.
Mazi geçmiştir ne kadar üzülsen geri getiremezsin. Önemli olan geçmiş zamandan ders çıkarabilmek ve şimdiki zamanı en iyi değerlendirmek. Çünkü zaman şimşek gibi geçer. Tekrar geri dönmesi mümkün değildir. Gelecek ise bizim elimizde olmayan bir zaman dilimidir. Onun için şu andaki zamanı en iyi şekilde değerlendirme yoluna gitmeliyiz.
Gerçekten işlerin yoğunluğu sebebiyle yemek yemeğe dahi zaman bulamadığımız, başımızı işten kaldıramadığımız anlarda zamanın kıymetini daha iyi anlıyoruz. Acaba ecel gelse geçmiş hayatımıza bir baksak “oh hakkıyla değerlendirmişim, gönül rahatlığıyla ruhumu teslim edebilirim” diyebilecek kaç kişi çıkar? Belki de çoğumuz “ah biraz daha zamanım olsaydı şunları, şunları yapsaydım” demekten kendimizi alamayız. Bir fırsat doğsa da, farz edelim ki ölüm meleği bize gelse, canımızı alacakken Allah’ın izni ile bir süre daha tanısa, belki bir saat, belki bir sene kısaca her an gelebilirim’ demiş olsa Ha beş dakika ha beş saat sonra gelecek düşüncesiyle nasıl gayrete gelirdik değil mi? Acaba ölümün saklı gelişindeki asıl sır da bu değil midir? Ecel her an gelecekmişçesine ona hazırlanmak gerekmez mi?
Sevgili peygamberimiz (s.a.v.)
“İnsanların çoğunun iki değerli nimetin kıymetini bilmediklerini bunlardan birinin sıhhat, diğerinin boş vakit olduğunu”(1) bildirmiştir. “Herkesin bir gün gelip ömrünün nerede tükettiğinin hesabını vereceğini”(2) ifade buyurmuş, “ölüm gelmeden önce hayatın, dolu vakit gelmeden önce boş vaktin kıymetini bilin”(3) emrini vermiştir.
Zamanın en iyi değerlendirme yollarının başında boş vakit geçirmeme uğrunda harcanan çabalar gelir. En çok muhtaç olduğunuz ilim, zikir, fikir, maddi ve manevi gayretlerden vakti doldurma büyük yer tutar. Abdullah bin Mübarek’e “Akşam öleceğini bilseydin ne yapardın” diye sorduklarında; “o vakte kadar ilimle uğraşırdım” cevabını vermiştir. Okuma, öğrenme hak ve hakikate susamış gönüllerimizi kalp ve ruhları dirilten hakikatleri anlatma, vakti en güzel şekilde değerlendirmenin yollarındandır. En azından işimizin ve gücümüzün dışında boş geçen vakitlerimizi, birçok programlarıyla zaman yiyen televizyon ve bilgisayarın pençesinden kurtardığımızda zafer kazanmış komutan gibi oluruz.
Yüce Allah “onlar (müminler) faydasız boş şeylerden yüz çevirirler.”(4) ve sevgili Peygamberimiz de (s.a.v.) “Boş lüzumsuz işleri terk etmesi kişinin güzel müslüman olmasının alâmetidir.”(5) buyurarak güzel ahlâklı bir müslüman olmamızı, vaktimizi lüzumsuz işlerle değil kendimize ve topluma faydalı işler yaparak değerlendirmemiz gerektiğini haber vermektedir.
Şunu kendimize sormamız gerek: “Acaba zamanımızın hesabımızı rahat verebilecek bir şekilde degerlendirebiliyor muyuz?”
Ne mutlu ömür sermayesini gerektirdiği gibi değerlendirenlere…
————————-
1.Buhârî Rilak 1: Tirmizî züht1
2.Tirmizi 1
3.Keşful-Hafa 1-148 ( H 436)
4.Mü’minun suresi 3
5.Tirmizî züht 1
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Zaman muhasebesi, çeşitli faaliyetlerde ve görevlerde zamanın nasıl harcandığını izleme ve analiz etme sürecidir. Zamanın nasıl tahsis edildiğini gözden geçirerek ve bu faaliyetlerin etkililiğini ve verimliliğini değerlendirerek geçmişi değerlendirmeyi içerir. Ek olarak, hedefler belirleyerek, görevlere öncelik vererek ve zaman kaynaklarını buna göre tahsis ederek geleceği planlamayı içerir.
Zaman muhasebesi, değerlendirme ve planlamayı etkili bir şekilde gerçekleştirmek için bazı adımlar şunlardır:
Zamanınızı takip edin: Bir hafta veya bir ay gibi belirli bir süre için zamanınızı takip ederek başlayın. Gün boyunca farklı etkinliklere ne kadar zaman harcadığınızı kaydetmek için bir zaman izleme aracı, bir elektronik tablo veya hatta bir kalem ve kağıt kullanın.
Faaliyetlerinizi kategorilere ayırın: Zamanınızı takip ettikten sonra, faaliyetleri iş, kişisel, aile, boş zaman vb. gibi farklı gruplara ayırın. Bu, zamanınızın hayatınızın çeşitli alanlarına nasıl dağıldığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Geçmiş zaman tahsisini değerlendirin: Topladığınız verileri gözden geçirin ve zamanınızı nasıl harcadığınızı analiz edin. Zamanınızı daha iyi değerlendirebileceğiniz kalıpları, verimsizlikleri ve alanları arayın. Zaman alan ancak üretken veya eğlenceli olmayan etkinlikleri belirleyin.
Hedefleri ve öncelikleri belirleyin: Değerlendirmenize dayanarak, gelecek için hedeflerinizi ve önceliklerinizi belirleyin. İş, ilişkiler, sağlık, kişisel gelişim vb. gibi hayatınızın farklı alanlarında neyi başarmak istediğinizi belirleyin. Değerleriniz ve özlemlerinizle uyumlu spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı (SMART) hedefler belirleyin .
Planlayın ve programlayın: Hedeflerinizi eyleme geçirilebilir görevlere bölün ve her bir göreve ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini planlayın. Günlük, haftalık veya aylık etkinliklerinizi özetleyen bir program veya yapılacaklar listesi oluşturun. Planlama yaparken enerji seviyelerinizi, en yüksek üretkenlik sürelerini ve harici taahhütleri veya son teslim tarihlerini göz önünde bulundurun.
Zaman yönetimi tekniklerini uygulayın: Ayrılan zamandan en iyi şekilde yararlanmak için etkili zaman yönetimi tekniklerini uygulayın. Önemli ve acil görevlere öncelik verin, ertelemekten kaçının, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin ve üretkenliğinizi optimize etmek için zaman engelleme, Pomodoro Tekniği veya Eisenhower Matrisi gibi stratejilerden yararlanın.
Yansıtın ve uyum sağlayın: İlerlemenizi düzenli olarak değerlendirin, zaman muhasebesi kayıtlarınızı gözden geçirin ve hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı değerlendirin. Yaklaşımınızı ayarlayın, gerekli değişiklikleri yapın ve planlarınızı gerektiği gibi uyarlayın. Geçmiş deneyimlerinizden sürekli olarak öğrenmek, zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Unutmayın, zaman muhasebesi, değerlendirme ve planlama, sürekli dikkat ve ayarlama gerektiren yinelemeli süreçlerdir. Üretkenlik, kişisel esenlik ve hayattan zevk alma arasında bir denge kurmak çok önemlidir.