Paylaş
Zamanı İyi Değerlendirme
Question
Zamanın Değer Ve Önemi
Zaman hayatın kendisidir. Allah’tan başka bütün varlıklar zamanla sınırlıdır. İnsan da zamanın içerisinde yaratılmış bir varlıktır Zaman, insanoğlunun en büyük sermayesi ve en kıymetli hazinesidir. Dünya ve Ahiret huzurunu sağlayacak kazançlar, imkân ve fırsatlar zamanla mümkündür Zamanın önemi nedeniyle Cenab-ı Hak, zaman’a yemin etmiştir.(1)
Dinimiz, yapmakla mükellef olduğumuz ibadetleri gün, ay ve yıl dilimleri içinde yapılmasını emrederek bir nevi hayatımızın içinde zamanı, zamanın içinde de hayatımızı tanzim etmiştir.(2) Müslümanlar tabiri caizse; sabahçıdır. Erken saatte kulluk görevini yerine getirmek için kalkarlar. Bu sayede diğer işlerine erken başlamış olurlar.
Zamanı değerlendirme konusunda insanların gafletini çok iyi bilen Peygamber sav Efendimiz: “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır Bunlar sıhhat ve boş vakittir”(3) buyurmuştur
İnsan ömrünün esası, zamandır. Geçen her saniye ve salise, insanın ömrünü eksiltir, ecelini yaklaştırır. Genel olarak insanoğlu boş geçen zamanı kendisi için kazanç zanneder Halbuki, İnsanın en kıymetli sermayesi olan ömür, geçen her saniye ile beraber tükenen bir hazinedir Bu değerli hazineyi iyi kullanma konusunda ölçülerimiz ve Allah’ın rızasına uygun hassasiyetimiz olmalı zaman sermayesini en iyi ve verimli bir şekilde kullanmak için, gücümüz nispetinde devamlı çalışmak zorundayız Kur’an-ı Kerimde: “Kolaylığın zorluktan sonra geleceği bildirilerek “Öyleyse bir işi bitirince (bir) diğerine yönel.(4) öğüdü verilmiştir. Hayatımızda, kaybettiğimiz pek çok şeyi telafi edebilir, yeniden mal-mülk ve servet sahibi olabiliriz. Fakat boşa geçirilen zamanı asla geri getiremeyiz.
Peygamberimizin hayatında zamanın ayrı bir yeri ve değeri vardı. Rasül-i Ekrem Efendimiz, gündelik hayatında her şeyi yerli yerince ve zamanında yapmıştır. O’nun hayatında ibadet ve taatle beraber gündelik işler, ihmal edilmeden yapılmıştır. Nebiler Sultanı’nın yaşadığı döneme Asr-ı Saadet, yani, mutluluk ve güzellikler asrı diye isim verilmiştir. O’nun devrini saadetli kılan, vahyin aydınlığında yaşanan hayattır. Bizler de hayatımızı vahyin ölçüleri doğrultusunda sürdürebilirsek yaşadığımız dönemi saadetli kılabiliriz.
1- Asr, 103/1-3
2- İbrahim, 14/33-34
3- Tecrid, 12/177,
4- İnşirah, 94/6-7
5- Ramüzül Ehadis C.2.s.36
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Zamanı iyi kullanmak üretkenlik, kişisel gelişim ve hedeflere ulaşmak için çok önemlidir. İşte zamanınızı verimli bir şekilde kullanmak için bazı ipuçları:
Bu stratejileri uygulayarak, zaman yönetimi becerilerinizi optimize edebilir ve istediğiniz sonuçlara ulaşmak, üretkenliği artırmak ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sağlamak için zamanınızı iyi kullanabilirsiniz.