Paylaş
Zamanın Kıymeti ve Zamanı İyi Değerlendirmek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ZAMANI DEĞERLENDİRELİM
Zamanı Nasıl Doğru Değerlendiririm?
Giden vakit, geçen zaman bir daha ele geçmeyecek olan, tükenen ömür sermayemizdir. Bu sermayenin bizlere verilen en büyük servet olduğu bilinciyle doğru zamanda doğru işler yapmaya gayret etmeliyiz.
Dünya ve ahiret hayatındaki mutluluk zamanımızı nasıl harcadığımıza, nerede geçirdiğimize bağlıdır. Öyleyse bu konu ihmale gelmeyecek kadar önemlidir. Sonsuz hayata bu dünyada hazırlanıyoruz. Cennetimizi veya cehennemimizi buradan götürüyoruz.
Zamanı tecrübe eden insanlar ne güzel söylemişler: “Yara sıcakken sarılır, su akarken testi doldurulur.” Ömrümüz de su gibi akıp gittiğine göre, ömür testimizi hayırlı ve güzel amellerle doldurmalıyız. Ölüm gelip çattığında, ömrümüz bittiğinde pişmanlık duymanın faydası olmayacak.
Müslüman hep namazla, oruçla uğraşır; Müslüman’ın hayatında eğlencenin, oyunun, gülmenin yeri yoktur gibi bir anlayışın İslam’da yeri yoktur. Ancak her şeyde olduğu gibi hayatı sırf oyun ve eğlenceden ibaret hale getirmek, ölçüyü kaçırmak da sonunda bizleri mutsuz edecektir. Yeme-içme, uyuma, çalışma nasıl bir ihtiyaç ise; dinlenme ve eğlenme de bir ihtiyaçtır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken, ifrata kaçmamak, israfa kaçmamak, oyun ve eğlenceye dalıp, ebedi alemimizi unutmamaktır.
Beş vakit namazın günün değişik zaman dilimlerine yerleştirilmesinin hikmetlerinden biri de Rabbimizi hatırlayıp hesabını veremeyeceğimiz işler yapmamamız içindir.
Ömür üç gündür. Dün, bugün, yarın. Dün geçti. Yarına çıkıp çıkmayacağımız belli değil. Bir saat, bir dakika sonra nerede, ne vaziyette olacağımız belli değil. O halde, içinde bulunduğumuz zamanın ve yaşadığımız anın kıymetini bilelim, güzel amellerle ömrümüzü süsleyelim ki, yarın bizim için nedamet ateşi olmasın.
Günlerini iyi değerlendirenler zamanın efendisi; zamanını boşa geçirenler, başkalarının kölesi olurlar.
Görevlerimizi zamanında yerine getirirsek bir kıymeti olur. Zamanında yapılmayan işler sonradan yapılsa da kıymeti olmaz.
Özellikle gençliğimizin, sağlığımızın, bize verilen imkanların kıymetini iyi bilmek durumundayız. Bunlar elden gittikten sonra, tıpkı kırılan camın eski haline döndürülemediği gibi geri getirilmeleri imkansızdır.
Bir hadis meali ile bitirelim. Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki “Beş şey gelmeden önce, beş şeyin kıymetini bilin: Ölüm gelmeden evvel, hayatın; hastalık gelmeden evvel, sıhhatin; meşguliyet gelmeden evvel, boş zamanın; ihtiyarlık gelmeden evvel, gençliğin; fakirlik gelmeden evvel, zenginliğin.” Müslim (Rİyazu-s Salihin Tercümesi, 2:510.)
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
allah razı olsun hocam ğüzel yazı
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İLERİYİ DÜŞÜNMEK HAKKINDA
Günlük hayatımızda işlerimizi yaparken planlama yapmak, yapacaklarımızı önceden söylemek uygun mudur?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kesin olacak gözüyle bakmayın; inşaallah sözünü mutlaka söylememiz gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da zamanın değeri çok vurgulanmış ve zamanı iyi değerlendirmek mümin hayatının önemli bir yönü olarak kabul edilmiştir. İslam’da zamanın değeri ve doğru kullanımı ile ilgili bazı temel öğretiler ve ilkeler şunlardır:
Müslümanlar, zamanın değerini anlayarak ve onu iyi değerlendirerek, amaçlı ve anlamlı bir yaşam sürmeye çalışırlar. Eylemlerini İslam’ın öğretileriyle uyumlu hale getirmeye çalışırlar, zamanı ruhsal büyümeleri, kişisel gelişimleri ve topluma katkıları için bir araç haline getirirler.