Paylaş
Zamanın Önemi ve Yılbaşı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ZAMANIN ÖNEMİ VE YILBAŞI İSRAFI
وَالَّذ۪ينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَۙ
(Mü’minun:23/3)
Dünya hayatına göre uzun bir zamandan ibaret olan insan ömrü, kişinin en büyük sermayesi ve en kıymetli hazinesidir. Ancak günümüzde birçoğumuz vakit darlığından şikâyet ederiz. Kime sorsanız zamanın darlığından veya vakit bulamamaktan yakınır. Bir akraba ziyareti, günlük birkaç sayfa Kur’an ya da kitap okumak, hatta aile efradı ile ilgilenmek veya onlarla yarım saat sohbet etmek gibi en önemli işleri bile, aynı bahanelerle ihmal ederiz. Hâlbuki dünya ve ahiret mutluluğu, bu gibi güzellikleri doya doya yaşayarak ve zamanı en iyi şekilde değerlendirmekle mümkündür. Şöyle bir düşünelim: Dün, elimizden uçup gitti. Yarına ulaşacağımıza dair elimizde bir garanti bulunmamaktadır. Öyle ise; içinde bulunduğumuz zamanı, Allah’ın rızasına uygun hareket ederek, geçmişten ders çıkarıp gelecek için daha iyi hazırlık yapmak kendi elimizdedir.
Bir günün, bir ayın, bir yılın sona ermesi, hiç şüphesiz önemli bir hadisedir. Çünkü her geçen gün, her biten ay, her sona eren yıl, her insanın ömür sayfasından koparılan birer yaprak demektir. Allah Teala, Kur’an’ı Kerimde mü’minlerden övgüyle bahsederken: “Onlar, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler” buyurarak sınırlı olan bu ömrün, faydasız şeylerle ve özellikle de günahlarla zayi edilmesini asla hoş görmemiştir.
Geçen bir yılın muhasebesini yaparken dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan biri de yılbaşı münasebetiyle düzenlenen etkinliklerdir. Bu kapsamda “Noel denilen şey, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hıristiyanların bayramı olarak bilinir. Noel Baba da, 4. yüzyıl Hıristiyan din adamlarından olan Piskopos Nikola’dır”
Dolayısıyla Noel babanın bizim kültürümüzle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur.
Televizyon ekranlarında izlediğimiz özellikle çocuklarımızın kendisine hayran bırakıldığı Noel Baba dedikleri, bir İslam alimi mi? Bir Türk büyüğü mü? Yoksa dünya çapında çığır açmış, çağ açmış çağ kapatmış bir bilim adamı mı? Noel babanın neyini kutlayacağız?
Kazanç mı, yoksa kayıp mı olduğunu bilmediğimiz bir yıla veda edip yeni bir yıla girerken dini ve milli değerlerimizde hiçbir yeri olmayan şeylerle mi, yoksa geçen bir yılın muhasebesiyle mi girilmesi daha doğrudur?
Şunu unutmayalım ki bir nesli, kendi kültürünüze hayran bırakmanız, ona kendi değerlerinizi kabul ettirmeniz için yeterlidir. Müslüman bir toplum olarak Kur’ân’ın emir ve yasaklarına ters düşmeden, gelenek ve göreneklerimizde yeri olmayan şeylere bulaşmadan, kendi öz değerlerimize sımsıkı sarılmalıyız.
Hesap iyi yapılmalıdır. Nasıl dünyalık işlerimizdeki yanlış hesabımız bizi iflasa sürüklüyorsa ahirete yönelik yanlış adımlarımız da telafisi mümkün olmayan hüsrana götürebilir. Çünkü öldükten sonra artık telafi etme fırsatı kalmayacaktır. Yarın tevbe ederim, yarın ibadete başlarım gibi düşünceler kesinlikle şeytanın bizi oyalama taktiklerinden olan boş safsatalardır. Zira yarının ne getireceğini bilemediğimiz gibi tevbe etmeye de fırsat bulamayabiliriz.
Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz” Buyurmaktadır. Acaba 2011 yılını kârda mı kapatıyorum yoksa zararda mı? diye oturup mutlaka bunun hesabı yapılmalıdır. Bu kapsamda Rabbimizin emrettiği ibadetlerin ve Peygamberimiz (sav)’in sünnetlerinin hayatımızdaki yeri ve kalitesi yeniden gözden geçirilerek Allah’ın yasakladığı şeylerin başında gelen içki, kumar, zina, yalan ve kul hakkına tecavüz gibi uzak durmamız gereken kötülüklerden ne kadar uzak veya yakın olduğumuz mutlaka sorgulanmalıdır.
Sayılı günlerden ibaret olan ömür sermayemizi, Allah’a kulluk bilinciyle insanlığa hayırlı hizmetler yolunda harcayalım. Çünkü zaman ve sağlık, bize bu dünyada lütfedilen, ahrette de nasıl ve nerede kullandığımızdan sorulacak olan en büyük nimetlerin başında gelmektedir. Çocuklarımıza ve gençlerimize de bu bilinci aşılayalım. Şunu unutmayalım ki zaman hiç kimseyi beklemez. İşte koskoca bir yıl geldi geçti. Elimizde ömürden ne kadar kaldı onu da bilmiyoruz. Hangi yaşta olursak olalım, geride bıraktığımız bir yılın, kârını ve zararını ortaya koyarak geleceğe daha hayırlı adımlarla yürüyelim.
Şu manidar sözlerle bitirmek istiyorum: “Cahil insan, vaktini nasıl öldüreceğini, akıllı insan ise, onu nasıl değerlendireceğini düşünür.”
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Her geçen gün ömür sayfamızdan bir yaprak kopuyor. Ölüme, ahirete ve İlahi hesaba daha fazla yaklaşıyoruz. Kendimize soralım; geçtiğimiz yıl, Rabbimizin rızasını kazandıracak hangi hayırlı amelleri işledik? Ya da, yerine getirmemiz gereken hangi sorumluluklarımızı ihmal ettik? Namazlarımızı daha özenli ve düzenli bir şekilde kılabildik mi? Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i anlamak için yeterince çaba sarf ettik mi? Rızkımızı kazanırken, helali gözetip haramdan titizlikle sakınabildik mi? Günahlardan korunabilmek için gayret ettik mi? Ailemizi ve çocuklarımızı cehennem ateşinden koruyacak önlemleri aldık mı? Unutmamalıyız ki bu sorulardan ahirette sorguya çekileceğiz. Kaybedilen birçok şey, zamanla telafi edilebilir. Servetler yeniden kazanılabilir. Ama geçen zamanı geri getirmek mümkün değildir. Üstelik zaman, bizim yegane sermayemizdir. Adeta bir buz misali eriyip giden bu nimetin kıymetini, elden çıkmadan bilmeli ve en faydalı şekilde değerlendirmeliyiz.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aile
Sualim karım sonradan Müslüman oldu ailesi hıristiyan Noel zamanı geliyor 25 Aralık’ta ailesi bunu yemeğe davet ediyor her yıl Noel kutlaması için değil sadece bir aile yemeği olarak o niyetle de gidiyor eşim ve orada bulunuyor nezaketen de hediye verdikleri için ailesi. o gün
de onlara hediye alıp veriyor. o tarihler de resmi tatil oluyor bütün aile bir arada olduğu için ailesinde 2 kişi daha Müslüman onlarda o gün aile yemeği niyetiyle orada oluyorlar ve aynı niyetle davranıyorlar ben bazı sebeplerden dolayı gitmiyorum karım bu yemeğe katıldığı için günaha giriyor mu ve benim bu konu üzerinde bir sorumluluğum var mı
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aile ortamı ve haram yeme ve içme yoksa izin veriniz, aksine olursa ikiniz günah işlemiş olursunuz