Paylaş
Zararlı Alışkanlıklardan Korunalım
Question
Zararlı Alışkanlıklardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir ?
Kâinatı en güzel şekilde yaratıp, belli bir düzene koyan ve yöneten Yüce Allah biz insanlara ise çok yüksek bir değer bahşetmiştir. Hem bedenî hem de ruhî yapımızı tertemiz bir şekilde yaratan Cenab-ı Mevla, bizden de bu temizliği her zaman korumamızı istemektedir. Bize düşen görev ise Yüce Allah’ın bu emanetini her zaman muhafaza etmektir.
Yüce Allah’ın ve aklın iyi ve meşru gördüğü tutum ve davranışları sergileyenler hem bu dünyada hem de ahirette Allah’ın izniyle mutlu ve huzurlu olacaklardır. Ama hem din hem de akıl tarafından çirkin, kötü ve pis sayılan söz ve fiillerde bulunanlar ise hem insanlar nezdinde hem de Allah katında kınanırlar ve cezaya müstehak olurlar. İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak için Cenab-ı Allah tarafından gönderilen en son din İslam, aklı, canı, nesli, malı ve dini korumayı esas almıştır. Bunlara zarar verecek her şeyi yasaklamıştır. İçki ve kumar başta olmak üzere bu değerleri ters yüz eden, bunlara zarar veren her ne olursa olsun hepsini kat’i bir şekilde yasaklamıştır. Yüce Allah maide süresi 90. ayette bizlere şu uyarıda bulunmaktadır:
“Ey iman edenler (aklı örten)içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz”
Kurtuluşa ermemizi isteyen Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderdiği şerefli elçisi Hz. Muhammed Mustafa (a.s) ise her türlü günahın anasının içki olduğunu söylemektedir. İçki, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklar daha hâsıl olmadan önce, bu kötü davranışların oluşmasına engel olmak gerekir. Zira kötü alışkanlıklar taklit, özenti, merak ve en önemlisi de kötü arkadaş ve çevreden kaynaklanmaktadır. Bunun için aile yöneticilerine çok görev düşmektedir. Bakmakla yükümlü olduğumuz kişilerin ahlaklı ve iffetli olmalarını, din ve diyanetlerini iyi bilmelerini ve İslamî terbiye ile yetişmelerini sağlamalıyız. Özellikle de gençlerimizin kişilik gelişmelerinde onlara yardımcı olmalı, onların yaşam tarzlarına ve arkadaş çevrelerine dikkat etmeliyiz. Hadis-i Şerifte Allah Rasulü (s.a.v) buyuruyorlar ki, “kişi sevdiğinin dini üzeredir. Sizden her biriniz kimleri dost edindiğine baksın.”[1]
Yüce Rabbimizin şiddetle yasakladığı, peygamber efendimizin lanetlediği, insanı yaratanından uzaklaştıran, beden ve ruh sağlığını bozan alkol ve uyuşturuculardan, kumardan, haksız kazançtan, şans oyunlarından, kısaca Allah’ın ve Rasulünün razı olmadığı her türlü söz ve davranışlardan kendimizi ve nesillerimizi korumalıyız. Bu zararlı alışkanlıkların terk edilmesi o kadar zor değildir. Zira İslâmın ilk yıllarında içki bağımlısı olan insanların Yüce Allah’ın uyarısını duyar duymaz, göstermiş oldukları teslimiyeti aklına getiren, bir insan bu zararlı ve kötü alışkanlıklarını hemencecik terk edebilir.
[1] Riyâzus-Sâlihîn, 366. hadis.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da, doğru ve erdemli bir yaşam sürmenin bir parçası olarak zararlı alışkanlık ve davranışlardan kaçınmak şiddetle tavsiye edilir. İslam, kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal esenliğini korumanın önemini vurgular. Zararlı alışkanlıklardan kaçınmakla ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
Zararlı maddelerin yasaklanması: İslam, alkol ve uyuşturucu gibi sarhoş edici maddelerin tüketimini hem bireye hem de topluma zararlı olduğu için yasaklamıştır. Bu maddelerin sağlık, ilişkiler ve genel olarak esenlik üzerindeki zararlı etkileri kabul edilmekte ve Müslümanlardan bunlardan uzak durmaları istenmektedir.
Konuşmayı Korumak: İslam, zararlı ve incitici sözlerden kaçınırken nazik, doğru ve faydalı konuşmanın önemini vurgular. Müslümanlar dedikodu, gıybet, iftira ve başkalarına zarar verebilecek her türlü sözlü tacizden kaçınmaya teşvik edilir.
Tevazu ve terbiyeyi sürdürmek: İslam, giyimde, davranışlarda ve ilişkilerde tevazuyu teşvik eder. Müslümanlar, kendilerine veya başkalarına zarar verebilecek veya olumsuz bir etki yaratabilecek müstehcen giysilerden ve davranışlardan kaçınmaya teşvik edilir.
Dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzı arayışı: İslam, Müslümanları doğru beslenme, egzersiz yoluyla fiziksel sağlıklarına dikkat etmeyi ve bedene veya zihne zarar verebilecek zararlı uygulamalardan kaçınmayı içeren dengeli bir yaşam yaklaşımı benimsemeye teşvik eder.
Günah ve Ahlaksızlıktan Sakınma: İslam, hırsızlık, zina, namussuzluk ve zulüm gibi günah ve ahlak dışı davranışlarda bulunmayı yasaklar. Müslümanlara ahlaki değerleri korumaları ve başkalarına zarar veren veya İslam’ın öğretilerine aykırı hareketlerden kaçınmaları tavsiye edilir.
Bilgi ve rehberlik arayışı: Müslümanlar, Kuran’dan, Hz. Muhammed’in (sav) öğretilerinden ve İslam alimlerinden bilgi ve rehberlik aramaya teşvik edilir. Bu, İslam’ın öğretileri hakkında daha derin bir anlayış kazanmaya ve zararlı uygulamalardan kaçınmaya yardımcı olur.
Zararlı alışkanlıkların üstesinden gelmenin bir yolculuk olduğunu ve bireylerin bu yol boyunca zorluklarla ve aksiliklerle karşılaşabileceğini unutmamak önemlidir. İslam, tövbe etmeyi, Allah’tan bağışlanma dilemeyi ve daha iyiye doğru değişmek için samimi bir çaba göstermeyi teşvik eder. Müslümanlar, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak için birbirlerine destek olmaya, tavsiyelerde bulunmaya ve gerektiğinde profesyonel yardım almaya teşvik edilmektedir.