Zararlı Alışkanlıklardan Korunma

Question

Zararlı Alışkanlıklardan Uzaklaşma

Zararli Aliskanliklardan Korunma

Bugün karşı karşıya olduğumuz en ciddi tehlikelerden birisi, zararlı alışkanlıkların yaygınlaşarak, toplumun her kesimini tehdit eder hale gelmiş olmasıdır. İçki, kumar, şans oyunları ve zararlı madde bağımlılığı bunların öne çıkanlarıdır. Yapılan araştırmalar, bilhassa genç nesillerin bu tür kötü alışkanlıkların kıskacında olduğunu göstermektedir. Özellikle sigara, alkol ve uyuşturucu madde, geniş kitlelere sirayet etmeye başlamış ve bunları kullanma yaşı da oldukça küçülmüştür. Tehlike, mahalle aralarından okul önlerine kadar yayılmıştır. Birçok kişiye hayatı zehir etmiş olan bu tür zararlı alışkanlıklara karşı, aileler ve yetkili birimler gerekli tedbirleri almadıkları takdirde, gelecekte durum bugünden daha da kötü olabilir.

Söz konusu mevzuda alınacak önlemleri belirlemeden önce, sorunun sebeplerini tespit etmeliyiz. Uzmanların ifadelerine göre,  alkol ve diğer zararlı madde bağımlılığının başta gelen nedenleri; kötü arkadaş çevresi, özenti, aile değerlerinin yıkılması ve dini inancın zayıflamasıdır. Ayrıca çocukluk döneminde aile içi şiddet, ebeveynin katı otoritesi ve çocuğa sevgi ve şefkat gösterilmemesi de diğer etkenlerdendir. O halde, öncelikle yuvalarımızda sevgi, saygı ve anlayışı hâkim kılmalıyız. Televizyon ve internetten zaman ayırıp, kimliğimizi inşa edecek yararlı kitaplar okumalıyız. En önemlisi, aile içerisinde Allah ve Peygamber sevgisini canlı tutmalı ve ibadetlerimizi aksatmamalıyız. Ve neticede hayatımızı ilim, irfan ve imanla yoğurmalıyız.

Öte yandan, “eğitimde en etkili yöntem, güzel örnek olmaktır” prensibinden hareketle,  dinimizin yasaklarından öncelikle kendimiz uzak durmalıyız. Nitekim alkol, şans oyunları ve akla zarar verici her türlü maddeyi yüce dinimiz İslam yasaklamıştır. Buna göre Maide Suresi 90-91. ayetlerde Cenâb-ı Mevlâ şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Sarhoş edici her türlü içki, kumar ve şans oyunu, putlar ve kısmet okları, şeytan kaynaklı birer pisliktir Bütün bunlardan uzak durun ki, huzura eresiniz. Bakın şeytan gerek içki gerekse kumar yoluyla aranıza sırf düşmanlık, kin ve nefret tohumları sokmaya; böylece sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?” (Maide, 5/90-91)

(Allah’ın izniyle) Aklımız, sağlam irademiz ve gönül dilimizle hareket ettiğimiz takdirde baş edemeyeceğimiz mesele yoktur. Bu ümit ve düşünceyle, Rahman-ı Rahimin, bizleri maddi ve manevi her türlü tehlikeden korumasını diliyor; bizlere temiz ve helal nimetleri ihsan etmesini niyaz ediyorum. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Haramların açığından da gizlisinden de uzak durun. Bunları her kim yaparsa cezasını mutlaka çekecektir”[1]

[1] En’âm, 6/120.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2023-04-09T20:30:56+03:00

    Kocam

    Hocam benim esimin icki sorunu var hafta ici namaz kiliyom ve cuma günleri cumalar gidiyor cuma aksami icmeye basliyor her hafta sonu böyle geciyor ve her pazar tövbe ediyor bu yaklasik 3-4 sene böyle… ailesi arkadaslari hepsi biliyor yinede onun yaninda iciyorlar.. sein icince evde huzur vermiyor evlendikten önceki seyleri yüzüme vuruyor kücük Bir kizim var ona bana küfürler asyalamalar baskilar dövmeler.. benide ickiye tevsik ediyorlar…hocam simdi sorum Ben icki icmek istemiyorum cevremdeki ickicileri istemiyorum ailesi beni sucluyor Ben kari degilmisim… Ben bunlardan uzaklassam günah olurmu… ve esim her hafta sonu tövbe ediyor senelerdir günah degilmi bu… Ben artik ne yapacagimi bilmiyorum 3 ay önce babam vefat etti yanimda icip eglendiler esimde dahil hic cenaze evi gibi degildi üstelikle dayak yedim Ben niye gülmüyormusum diye

Cevapla