Paylaş
Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durma
Question
Kötü Alışkanlıklar Ve Dinimizdeki Yeri
Yüce Rabbimiz insanları ruhen ve bedenen en güzel şekilde yaratmıştır. Bu güzelliği bozabilecek, dünya ve ahiret mutluluğuna engel olan alkol, uyuşturucu ve kumar gibi kötü alışkanlıkları haram kılarak yasaklamıştır.
İnsanın akli dengesini bozarak iyi ve kötüyü birbirinden ayırma kabiliyetini yitirmesine neden olan alkol ve uyuşturucu bazen taklit ve özenti, bazen de “bir defa denemekle bir şey olmaz” düşüncesiyle başlayan bir afettir. Aile hayatında boşanma ve yıkıma, çevrede mutsuzluk ve huzursuzluğa sebep olan alkol ve uyuşturucu, manevi hayatı tahrip eden, “Allah’ı anmaktan alıkoyan”[1] “kin ve düşmanlık tohumlarını yeşerten “şeytan işi birer pisliktir.”[2]
Maddi ve manevi bir çok kaybın ana sebebi, başta trafik kazaları olmak üzere ocakları söndüren afetin başlıca nedeni ve Peygamber Efendimiz (SAV)’in hadisiyle “Bütün kötülüklerin anası “[3] olarak görülen alkol ve uyuşturucu günümüz insanının kanayan yarasıdır. Yapılan araştırmalarda trafik kazalarının yüzde altmışı, cinayetlerin yüzde seksenbeşi alkol ve uyuşturucudan kaynaklanmaktadır. Alkol kullanma yaşının on veya onbir’e kadar düşmüş olması da işin bir başka vahim noktasıdır.
İnsani değerleri temelinden sarsan bir başka bela da kumar hastalığıdır. Helal kazancın teşvik edildiği dinimizde insanların alın teri dökmeden, şans ve masabaşı oyunlarıyla başkalarının kazançlarına el koymaları ve göz dikmeleri kabul edilecek bir yöntem değildir. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle “Şeytan işi bir pislik” olan kumar, sağlık ve zamanın yanlış kullanılması, çalışma ve emeğin hiçe sayılmasıdır.
Ülkemizin sağlıklı beyinlere ve onuruyla çalışıp kazanan mümtaz insanlara ihtiyacı vardır. Başkasının kaybını kendine kazanç sayan, miskin ve akli melekesini bir yudum uyuşturucuya esir eden insanların millete faydalı olmaları mümkün değildir. Bize düşen görev her zaman ve mekanda insanımıza sahip çıkmak, daldıkları günahlardan onları çekip çıkarmak, bir daha dönmemek üzere tövbe ederek sahili selamete çıkarmaktır. Gençlerimizi iç ve dış tehdit ve tehlikelere karşı yetiştirmek, onlara Allah ve Peygamber sevgisini aşılamak, haram ve azaba karşı uyanık tutmaktır.
Kur’an-ı Kerim’inde Allah (CC) şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar, fal ve şans okları şeytan işi birer pisliktir bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?[4]
[1] Maide Suresi -91
[2] Maide suresi 90
[3] Nesei et-Tac C.3 S. 144
[4] Maide 90-91
Benzer Konular:
- Kötü Alışkanlıkların toplumsal açıdan zararları nelerdir? Bilgi veriniz.
- Kötü Alışkanlıklar nasıl başlamaktadır? Maddeler hâlinde yazınız.
- Kötü Alışkanlıklardan korunmak için neler yapılmalıdır? Açıklayınız.
- Uyuşturucu, tembellik, kin tutma vb. Kötü Alışkanlıklardan kurtulmak için dua
- Kötü Alışkanlıklar İçin Muska
- Tümünü görüntüle.
Cevapla