Zararlı şeyler haram mı

Question

Sağlığa zarar veren şeyler haram mı

Sagliga zarar veren seyler

Selamun aleyküm, bi insanın kendisine zarar vermesi haramdır diye biliyorum. Ama kafamı karıştıran bir soru var..
Birkaç örnek vereyim;
– Solaryuma girmek caiz dedi bir hıca eğer sakıncası yoksa diye, ama zararlı diyor doktorlar ve cilt kanseri bile yol açabilir deniliyor.
– Tampon kullanımı; kadınlar adetliyken tampon kullanmaları doktorlar zararlı diyor, çünki içindeki kan akmalı diye, ama hocalar yine tibben sakıncası yoksa caizdir diyor. (Bunu sormuştum buarada, sadece örnek için yazıyorum)
– Fluoride bulunan dişmacunu; dişlere zararlı, ,..,..,..
– Sigara, nargile,..,..
– vs,vs,…
Nezaman caiz nezaman değil anlamıyoruz.
Birşey az zararlı ise caiz, çok zararlı ise harammı oluyor? Bunu biri Allah aşkına açıklayabilirmi?


Zararlı olan şeylerin haram olduğu doğrudur.
Fakat zarar miktarını ve tehlikeli olup olmadığını belirleyen kişiler işin ehli olmalıdır.
İnsanı ölüme götürmeyen canını tehlikeye attırmayan az zararlı maddeler caizdir haram değildir.
Örnek olarak demli bir çay zararlı diyor Doktorlar fakat bu canı tehlikeye atmıyor haram değildir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. İslam dini, insan sağlığını korumayı ve zararlı davranışlardan kaçınmayı teşvik eder. Sağlığa zarar veren şeylerin haram olabileceği durumlar bulunmaktadır. İslam, insan vücudunun bir emanet olduğunu ve bu emanete iyi bakmanın bir sorumluluk olduğunu öğretir.

    Alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı İslam’da haram kabul edilir. Bunlar, sağlığa zarar vermenin yanı sıra, akıl ve ruh sağlığını da etkileyebilir ve kişinin ibadetlerini yerine getirmesini engelleyebilir.

    Ayrıca, aşırı yeme, obeziteye yol açan düzensiz beslenme, zararlı alışkanlıklar ve intihar gibi davranışlar da İslam’da haram kabul edilen şeyler arasında olabilir. İslam dini, insanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini teşvik eder ve bedenin, ruhun ve akıl sağlığının korunmasını önemser.

    Ancak, her durumda kesin bir haram hükmü olmadığından, bazı durumlar istisnai olabilir veya dini otoritelerin görüşlerine bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla, sağlıkla ilgili konuları daha detaylı olarak öğrenmek ve İslam’daki hükümler hakkında bilgi almak için dini liderlere veya din alimlerine başvurmak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla