Zayıf Hadis Nedir? Kısaca

Question

Zayıf Hadis Ne Demek?

Zayif Hadis Nedir Kisaca
Zayıf Hadis Hakkında Kısa bilgi

Sahih ve hasen hadisin şartlarını taşımayan hadislere denir. (bk. Sahih Hadis, Hasen Hadis) Zayıf hadisler, zayıflığının derecesi bakımından, zayıflığı ağır olan ve zayıflığı ağır olmayan hadisler kısımlarına ayrılır. Hadis, râvîsinin günahkâr, yalancı veya yalancılıkla itham edilmiş, zındık, gafleti fazla, çok hata sahibi ve hadis uyduran bir kimse olması halinde, çok zayıf olur. Adaletli olmakla birlikte hafızası iyi olmayan, vehim veya gaflet sahibi olan ya da yaşlılık nedeniyle rivâyetleri karıştıran râvînin rivâyet ettiği hadisler ile mürsel ve müdelles hadisler az zayıf hadislerdir.

Zayıf hadisler şu şekilde tasnif edilmiştir: a) Senedi muttasıl olmadığından dolayı zayıf kabul edilenler; mulallak, mürsel, munkatı, mu’dal, (muttasıl olduğu bilinmeyen) muan’an, müdelles. b) Râvîsinde adalet şartı bulunmadığından dolayı zayıf kabul edilenler; meçhul, mübhem, (yalancılık ve günah işleme dolayısıyla) metrûk, münker. c) Râvîsi zabt özelliğini taşımadığı için zayıf kabul edilen hadisler; (gaflet ve fazla hata dolayısıyla) metruk, muzdarib, muallel, şaz.

Zayıf hadisle amel etme konusunda âlimler üç farklı görüş ileri sürmüşlerdir; a) mutlak olarak amel etmek caiz değildir, b) Mutlak olarak amel edilebilir, c) İnanç esasları ve dinî hükümler dışında, amellerin faziletleri gibi konularda, çok zayıf ya da mevzû olmamak kaydıyla amel edilebilir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Hadiste Zayıflık Alametleri

Sahih veya hasen olmayan hadisler zayıf sayılırlar. Zayıf hadislerde sahih hadislerdeki özelliklere rastlanmaz. Bununla birlikte bir hadisin zayıf olduğunu ortaya çıkaran belli başlı ölçüler şunlardır:

1) Zayıf hadislerin çoğu senedinde veya ravilerinde bulunan bir kusur yüzünden zayıf olandır. Öyle ise zayıf hadisin senedini teşkil eden ravilerde adalet veya zabt kusuru vardır.

2) Senedi kopuktur. Bir veya iki yerinde atlama vardır.

3) Ravisi meçhuldür veya müphem bir şekilde söylenmiştir.

4) Sahih ve sağlam rivayetlere aykırıdır.

5) Ravisi tektir. Yani birçok kimsenin bilmesi lazım gelen bir konuyu bir ravi haber vermiştir.

6) Sözlerinde Hz. Peygamber’in sözlerindeki ahenk ve açıklık yoktur.

7) Başkalarına ait sözler Hz. Peygamber’e aitmiş gibi gösterilmiştir

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-11T20:10:31+03:00

    Zayıf hadis, İslam hadis literatüründe güvenilirliği ve doğruluğu konusunda şüphe bulunan hadislerdir. İslam’da hadisler, peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) sözleri, eylemleri ve onaylarından oluşan nakledilen rivayetlerdir. Hadisler, İslam’ın anlaşılması, ibadetlerin yerine getirilmesi ve İslami hükümlerin belirlenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.

    Hadislerin güvenilirliği ve doğruluğu konusunda ilim dalları ve yöntemler kullanılarak bir değerlendirme yapılır. Hadis bilginleri, hadislerin senetlerini (rivayet zincirini) ve metinlerini analiz ederler. Bu analizler sonucunda hadisler, sağlam, sahih, zayıf veya uydurma olarak sınıflandırılırlar.

    Zayıf hadisler, senetlerinde kopukluk, şüpheli ravilerin bulunması veya metinlerinde çelişkiler gibi nedenlerle güvenilirliği konusunda tereddüt uyandıran hadislerdir. Bu tür hadisler, İslam hukukunda veya inançla ilgili konularda delil olarak kullanılmazlar.

    İslam’da hadislerin sınıflandırılması ve değerlendirilmesi konusunda uzmanlık gerekmektedir. Hadis bilginleri, hadisleri detaylı bir şekilde inceler ve güvenilirliklerini belirlerler. Bu sayede sağlam ve sahih hadislerin İslam toplumu tarafından benimsenmesi ve doğru bir şekilde uygulanması sağlanırken, zayıf hadislerin yayılması ve yanlış bilgiye sebep olması önlenir.

    En iyi cevap

Cevapla