Zayıf hadislerle amel etmenin hükmü nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Zayıf hadisle amel edilir mi?

Zayif hadisle amel edilir mi

Zayıf Hadislerin Nafile İbadetlere Etkisi

Bir takım kimseler, nafile bir ibadeti yapmaları için, o amel hakkında varit olan hadislerin sahih veya hasen olması şartı ararken, diğer bir takım kimseler bu şartı aramaz ve sahih, hasen, zayıf ve hatta terğib babından uydurma hadislerle bile amel etmeyi uygun görürler. Bu konuda her iki grupta ifrat (aşırıcılık) ve tefrite (gevşeklik) düşmektedirler. Bu da onların hataya düşmelerine sebep olmaktadır.

Bazı Müslüman cenahlar, zayıf hadisleri bahane ederek nafile ibadetlerin bir kısmını ihmal etmektedirler. Bazıları da dinde dahi yeri olmayan amellere sıkı sıkıya sarılır ve o ameller hakkında uydurma hadisleri delil getirirler.

İşin doğrusu ise, hadis usulü kitaplarında açıkça ortaya konulmaktadır. Nafile bir ibadeti tavsiye eden hadisler de olması gereken şartları sırasıyla ifade etmişlerdir.

Bu ümmetin bir özelliği de vasat (orta yollu) bir ümmet olmasıdır. Bu doğrultuda ne ifrata ne de tefrite kaçmadan bir yol tutmamız bizler için gerekli bir durumdur.

Bu minvalde, nafile ibadetlerle amel etme hususunda varit olan hadisler ile amel şartlarını, bu kitabın hedeflenen faydaya ulaşması adına, ulemanın görüşleriyle açıklamak durumunda kalmaktayız. Böylece ifrata ve tefrite düşmüş gruplar için yol gösterici bir durumun hâsıl olması ümidi içerisindeyiz.

Bir ibadeti tavsiye eden hadis sahih veya hasen bir hadis ise bu hadisle amel edilmesi konusunda bir görüş ayrı lığı yoktur. Şayet hadis uydurma bir hadis ise, bu hadis ile amel edilmemesi konusunda da bir görüş ayrılığı yoktur. İşin doğrusu, hakkında görüş ayrılığı olan hadis türü zayıf hadislerdir. Bir takım kimseler, bu hadislerle amel edilmez derken, bir takım kimseler de, şartlara binaen bu hadislerle amel edilir görüşündedirler.

İbni Hacer El-Askalânî rahimehullah şöyle demektedir. Nafile ameller konusunda zayıf hadislerle amel etmenin üç şartı vardır:

1. Hadisin zayıflığı şiddetli bir zayıflık olmamalıdır. Yani: hadis yalancı birisinden veya yalancılıkla tanınan birisinden gelmemesi gerekir.

2. Zayıf hadis, dinde amel edilen konular hakkında varit olmalıdır. Yani: gelen hadiste dinde yapılan ameller hakkında işlerin yapılması tavsiyesi bulunulmalıdır. Örneğin hadisler, namaz, oruç veya zikir hakkında olmalıdır.

3. Zayıf hadisle amel edildiği zaman hadisin sübutuna ihtiyaten inanılmalıdır. Yani: hadis ile amel edildiği zaman, hadisin kesin bir şekilde Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den geldiğine değil de, ihtiyaten Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den geldiğine inanıp sevabına nail olmak için o hadis ile amel edilmelidir.
Son iki şartı İbni Abdusselam ve İbni Dakîkil-Id rahime hullah’da zikretmektedir.

Kaynak: Nafile namazlar ve faydaları Abdullah kahraman

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Zayıf hadislerin kullanılması konusunda âlimler farklı görüşlere sahiptir. Genel olarak, zayıf hadisler, İslam’da herhangi bir yasal hüküm veya inanç oluşturacak kadar güçlü kabul edilmez. Bununla birlikte, İslam hukuku veya temel inançlarla ilgili konuları türetmemek kaydıyla, iyilikleri teşvik etmek veya tarihi bilgi sağlamak gibi belirli durumlarda kullanılabilirler. Hadislerle amel etmeden önce, hadislerin sıhhatini ve uygulanabilirliğini anlamak için ilim âlimlerine danışmak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla