Paylaş
Zekat Ahkamının Delilleri Nelerdir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslamda Zekat Hükmünün Delilleri
Ebu Hüreyre şöyle rivayet etmektedir: Hz. Peygamber vefat edip de Ebubekir halife olunca bazı Arab kabileleri küfre döndü. Hz. Ebubekir onlara savaş açtı. Bunun üzerine Hz. Ömer, Hz. Ebubekir’e “Hz. Peygamber ‘Allah’tan başka ilah yok deyinceye kadar insanlarla savaşmakla emrolundum. Kim Lâ ilahe illallah derse İslâm hakkı müs*tesna, benden malını ve canını korumuştur, hesabı da Allah’a aittir’ demiş olduğu halde sen insanlarla nasıl savaşıyorsun?” dedi. Hz. Ebubekir ‘Vallahi namazla zekât arasını ayıranlarla savaşacağım. Çünkü zekât malın hakkıdır. Vallahi bunlar Rasûlullah’a veregeldikleri zekâtı benden esirgerlerse, bundan dolayı onlarla muhakkak savaşırım’ dedi. Ömer b. Hattab ‘Vallahi aziz ve celil olan Allah’ın kıtal için Ebubekir’in gönlünü katiyetle açmış olduğuna tamamen kani oldum ve savaşın hak olduğunu öğrendim’ dedi
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Zekat hükmünün gerçekleşmesi için şöyle bir olay vardır:
Rasulullah (sav) vefat ettikten sonra Ebubekir (Ra) halife iken bazı Arap kabileleri küfre dönmüştür. Ve bu olay üzerine Ebubekir (ra) bu Arap kabilelerine savaş açmıştır. Bu olay üzerine Ömer (ra) Rasulullah (sav)’in şu sözünü söylemiştir: Kim Lâ ilahe illallah derse İslâm hakkı hariç, benden malını ve canını korumuştur, hesabı da Allah’a aittir’ sözünü bildiğin halde neden savaş açtığını sormuştur. Ve Ebubekir (ra) ise; Vallahi namaz ile zekâtın arasını açanlarla savaşacağım. Bunlar Rasulullah (sav)’e vermiş oldukları zekatı benden esirgerler ise bunlarla savaşacağım demiştir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da zekat yükümlülüğü, Kur’an ve Sünnet’ten (Hz. Muhammed’in öğretileri ve uygulamaları) çeşitli kanıtlarla desteklenmektedir. İşte zekat kanunu ile ilgili bazı önemli deliller:
Kur’an, Sünnet ve âlimlerin icmalarından elde edilen bu deliller, İslam’da zekat kanununa güçlü bir temel oluşturmaktadır. Zekat verme yükümlülüğünü imanın temel bir şartı olarak tesis ederler ve bu görevi bireylerin, toplulukların ve bir bütün olarak toplumun yararına yerine getirmenin önemini vurgularlar.