Zekât için zenginlik üzerinden 1 yıl geçmesi

Question

Zekât için zenginlik üzerinden 1 yıl geçmesi

Selamun Aleykum,

Geçen Ramazan ayında, nisab bedeline ulaşamadığım için zekât vermedim. Şu anda nisab bedeline ulaşmış durumdayım. Ancak yılın hangi döneminde bu miktara ulaştığımı kesin olarak bilemiyorum. Bu Ramazan bitmeden zekât vermem mi, yoksa gelecek Ramazan ya da aradaki bir zamanı beklemem mi daha uygundur?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Allah razı olsun.



Zekat nisab miktarına ne zaman ulaştığı bilmeyen kişi her ihtimale karşı bir tarih belirlemeli ona göre vermelidir
Bu ramazan ayında 1 sene dolmadıysa dahi birkaç ay erken zekatınızı verebilirsiniz sevabi daha fazladır



Selamun Aleykum
Geçen Razaman’da nisab miktarına ulaşamadığım için zekât vermedim. Bu sene nisab miktarına ulaştım ve zekât verdim. İki Ramazan arasında tam olarak ne zaman nisab miktarına ulaştığımı bilmiyorum. Bundan sonraki hesabımı bu Ramazan ayı üzerinden yaparak gelecek zekâtlarımı vermeye devam etmem uygun mudur?
Allah razı olsun.



Eldeki malın nisap miktarı ne zaman oluştu bilinmediği zaman tahmini bir rakam kabul edilir ve o şekilde devam edilir

Geçen sene Ramazan ayında zekat verdiğinize göre bu sene Ramazan ayında zekat vermeniz erken zekat sayılır sevabı çoktur bundan sonra sürekli Ramazan ayında zekat çıkarın peşin zekat sayılır sizin için sevap açısından daha iy

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-03-25T14:58:06+03:00

    Elindeki malın ne zaman nisab miktarına ulaştığını kişi bilmelidir. Bunu tam olarak bilmeyen bir kişi nisap miktarına ulaşması yakın olan bir tarih belirler. 1 yıl dolmadı ise bir kaç ay erken verilebilir zekat; sevabı da daha fazla olur hem.

    0
    2025-03-06T16:49:46+03:00

    Zekât vermek için, kişinin belirli bir miktar mal varlığına (nisaba) sahip olması ve bu malın üzerinden bir kameri (hicri) yıl geçmesi gerekir. Bu şartlara havalân-ı havel denir. Yani kişi, nisap miktarına ulaşan bir mal varlığına sahip olduğunda, bunun üzerinden 1 hicri yıl (354 gün) geçtiğinde zekât vermekle yükümlü olur.

    Özetle:
    Nisap miktarı: Kişinin temel ihtiyaçları ve borçları dışında en az 85 gram altın veya karşılığı para/mal varlığı olmalıdır.
    1 yıl geçmesi: Bu mal üzerinden 1 hicri yıl (yaklaşık 354 gün) geçtiğinde zekât farz olur.
    Zekât oranı: Genellikle %2.5 (1/40) oranında verilir.
    Eğer yıl içinde mal azalsa ama yıl sonunda yine nisap miktarına ulaşırsa, zekât vermek gerekir.

Cevapla