Zekat kimlere verilmez

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Zekat kimlere verilmez

Zekat kimlere verilmez

Zekat geçindirmek zorunda olduğumuz kişilere veremeyiz
bunları iki şıkla anlatmak mümkündür ilki geldiğimiz soy : bunlar anne Babamız dedemiz ninemiz
Diğeri ise bizden meydana gelen soy eşimiz çocuklarımız torunlarımız torunlarımızın çocukları

Zekât kimlere verilmez?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Müslüman olmayanlara,
e) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2021-03-26T00:39:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi mezhebine göre kişi usul ve furuuna zekat veremez. Yani kişi annesine babasına, annesinin annesine, annesinin babasına, babasının annesine, babasının babasına zekat veremez. Yine aynı şekilde oğluna, kızına, oğlunun çocuklarına, kızının çocuklarına zekat veremez.

    Kişi kendi eşine yine zekat veremez

    Gayri müslim olanlara

    Zengine

    Babası zengin olan ama kendisi ergen olmayan çocuğa.

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    0
    2022-01-09T23:36:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Zekat kimlere verilmez

    Bildir
    Soru

    ben peygamber soyundan gelenlerin zekat almasının haram olduğunu duymuştum ayrıca anne baba dede büyük anne eş çocuk ve torunlarada verilmeyeceğini biliyorum şimdi soruyorum peygamber efendimiz (s.a.v)
    soyundan gelenler son Derece fakir olsalar bile neden zekat ve sadaka almaları haramdır onlara zekat ve sadakanın haram kılınmasınının hikmetini merak ediyorum

    Zekat ve sadaka malın kirini giderir, ehli beyt ailesi ise Allah tarafında mutahhar kılınmış tertemizdirler bir hikmeti bu olsa gerek

    Peygamberimiz ve ailesinin zekat almamanın bir hikmeti de kafirler müşrikler Yahudiler Hristiyanlar bakın peygamber mal biriktirmek istiyor onun için bu emir’i çıkardı demesinler diye Allahu alem

  2. Soru avatarı
    0
    2022-01-09T23:36:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav) ve O’nun ehli beytinin zekat almamalarının hikmetlerinden biri; zekat malı temizlemektedir. Tertemiz etmektedir zekat kişinin malını. Rasulullah (sav)’in ailesi ise; yani ehli beyti ise mutahhardır. Yani tertemizdir. Bu yüzden zekat almamalarının bir hikmeti bu olabilir. En iyisini bilen yine Rabbimiz (cc)’tur.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da zekâtın verilmesi gereken kişiler belirli gruplarla sınırlıdır. Bununla birlikte, zekâtın verilemeyeceği veya verilmesi uygun olmayan bazı durumlar da bulunmaktadır. İşte zekâtın verilemeyeceği durumlar:

    1. Kendi nafakasını temin edebilecek durumda olan kişilere zekât verilmez. Yani zengin veya yeterli gelire sahip olan kişiler zekât alamazlar.
    2. Zekât verilmesiyle alkol, uyuşturucu veya haram olan diğer maddelerin satın alınması söz konusu ise, zekât bu amaçla kullanılamaz.
    3. Kendi akrabalarına veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere zekât vermek uygun değildir. Zekât, aile fertlerine veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere yardım amacıyla kullanılamaz. Ancak, farklı bir yardım veya sadaka yapmak, aile fertlerine veya diğer ihtiyaç sahiplerine destek olmayı sağlayabilir.
    4. Kendi borçlarını ödemek amacıyla zekât kullanmak uygun değildir. Zekât, borçların ödenmesi için kullanılmamalıdır. Ancak, borçlu olan kişiye sadaka veya yardım yapmak ayrı bir meseledir ve bu durumda zekât dışında diğer kaynaklar kullanılabilir.

    Yukarıdaki durumlar genel ilkelere dayanmaktadır, ancak zekâtın verilmesi konusunda daha spesifik durumlar ve istisnalar bulunabilir. Bu nedenle, zekâtın verilebileceği veya verilemeyeceği durumlar hakkında daha kesin ve doğru bilgiler için yerel dini otoritelerden veya İslam alimlerinden rehberlik almanız önemlidir.

Cevapla