Paylaş
Zekat ve Öşür nedir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ZEKAT VE ÖŞÜR
Öşür zekatı nedir
Yüce Mevla’mızın sarsılmaz nizamı olan İslam insanlar arasındaki fakirlik ve yoksulluk problemini çok hassas ölçülerle çözen, cemiyetteki bükük boyunları, dertli vicdanları, ızdıraplı kalpleri en mükemmel emirlerle tedavi eden tek nizamdır. İslam toplumun huzurlu ve mutlu olmasına büyük önem vermiş, bunun gerçekleşmesi için de bir takım esaslar koymuştur. Bunlardan biriside zekattır. Yüce Allah zekatı farz kılmış, zenginlerin her yıl mallarından belli bir bölümünü fakirlere vermelerini emretmiştir. Öşür; ise on da bir anlamına gelen dini bir kavram olarak, zirai mahsullerden alınan zekata denir.
Nasıl ki bir bünyede, gerek içeride oluşan gerekse dışarıdan gelen mikroplara karşı kendisini korumak için bir savunma mekanizması varsa yine dışarıdan gelecek fiziki müdahale ve saldırılara karşı organlar imkan ve kabiliyetleri ölçüsünde birbirlerinin yardımına koşuyorsa, toplum da aynen böyledir. Ottan başka topraktan elde edilen her türlü ürünün nisap miktarına ulaşması halinde, – ki bu yaklaşık 650 kg dır. – zekatının verilmesi gerekir. Yüce Allah Ey iman edenler kazandıklarınızın iyilerinden ve rızk olarak yerden size çıkardıklarımızdan infak edin.(1) Hz. Peygamber de (s.a.v.) Yağmur ve nehir sularıyla sulanan toprak mahsullerinde 10 da bir , kova veya kuyu suyu ile sulananlarda ise 20 de bir zekat vardır. Buyurmuştur.(2) Hadiste de belirtildiği gibi mahsulün zekatının verilmesinde toprağın işlenmesi ve su kullanımı esas alınmıştır.
Zekat ve öşür çok hassas konulardır. Aynı zamanda bunun işleyişinde son derece önemli insani meziyetlere psikolojik faktörlere de işaret ediliyor. Zengin verirken gönülsüz olmayacak, başa kakmayacak aynı zamanda fakirde alırken ezilmeyecek, mahcubiyet duyması gerekmeyecek, dinimiz İslam da böyle istiyor. Yüce Allah zekatı verilen malın sevabının, dünya ve âhirette kat kat fazlasıyla karşılık bulacağını şu ayetlerle bildirmektedir. Allah yolunda her ne harcasanız Allah onun yerine başkasını verir.(3). Yine Kur’an da: Mallarını Allah yollunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum gibidir. Allah dilediğine kat kat verir Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.(4)
Mukaddes dinimize göre her şeyin ilk ve son sahibi Allah’tır. İnsan ise, malı üzerinde bekçi ve emanetçidir. Bizim için bir arınma ve yücelme vesilesi olduğu biliciyle zekat ibadetini en güzel şekilde yerine getirelim. Zekatı ve öşürü vermemenin de büyük bir vebal olduğunu unutmayalım. Yapılan ibadetler, ancak Yüce Mevla’mızın rızası doğrultusunda samimi ve halis niyetle yapıldığı takdirde hüsnü kabul görür.
Zekatını vermeyen veya vermeye yanaşmayan kimselerin Kıyamet Günündeki hazin sonunu ise Allah (c.c.) Kur’an da şöyle belirtir … altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azap ile müjdele, O gün bunlar Cehennem ateşinde kızdırılacak da onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak ve ‘ İşte bu, kendiniz için biriktirip sakladığınız şeylerdir. Öyleyse haydi tadın bakalım, biriktirip sakladıklarınızı!’(5) denilecektir
———————
(1) Bakara; 267
(2) Buhari, zekat 55
(3) Sebe, 39
(4) Bakara,261
(5) Tevbe, 34-35
Zekat sadaka infak nisap ve öşür kavramlarının anlamları sözlük ve ansikilopediden
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bizler Müslümanlar olarak bir takım görev ve sorumluluklarımız bulunmaktadır. Bu görev ve sorumluluklarımızdan biri de zekat ve öşürlerimizi vermektir. Zekat ve öşür vermek; Müslüman toplumu olarak, bizlerin görevidir. İslam; her daim fakirin hakkını korumuş ve zengin olan Müslümanlar’dan zekat ve öşürlerini vermelerini emretmiştir. Aynı zamanda zekat ve öşürlerimiz bizler için temizlenme, arınma vesilesidir.