Zekat verilemeyecek kişiler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Zekat verilmeyecek kişiler

Zekat verilmeyecek kisiler

ZEKAT VERİLMEYECEK KİŞİLER

Aşağıda belirttiğimiz kesimlere zekat verilmez:

1- Kalbi ısındırma haricinde Müslüman olmayanlara zekat verilmez.

2- Kazanç veya mal açısından zengin olan kişilere zekat verilmez. Delili, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurmasıdır: “Zekat mallarından, zengin olan veya kazanmaya elverişli olanların bir hakkı yoktur. ”

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem yine şöyle buyurmuştur: “Zenginlere zekat vermek helal olmadığı gibi kuvvetli ve normal olan kimseler içinde zekat helal değildir. ”

3- Nafakasını ödemekle sorumlu olduğu kişilere zekat veremez. Hanımına, yukarı doğru anne-babasına ve aşağı doğru çocuklarına ister mirasçı olsunlar ister olmasınlar- zekat veremez. Şüphesiz kişi bunlara zekatı verdiği zaman onlara nafaka ödemekten kurtulacak, nafaka zorunluluğu düşecektir ve bu şekilde de menfaati kendisine dönecektir. Sanki zekatı kendine ödemiş olacaktır.

4- Kocaya da zekat verilmez. Şüphesiz bu şekilde ondan, verdiği zekat sebebiyle faydalanacaktır.

5- Beni Haşim kabilesine ait olanlara da zekat verilmez. Onlara ganimetlerin beste birinden ister hisse verilsin ister verilmesin fark etmez. Delili, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şu kavli celilinin genel manasıdır: “Zekat, insanların kirleridir: Muhammed ailesine yakışmaz,

Allah yolunda cihad edenlerden, kalpleri Islam’a sındınlanlardan veya iki topluluğun arasını bulmak için onlara sulh bedeli ödeyenlerden olmadıkları müddetçe onlara da verilir. Yine bunların kölelerine de verilir. Merfu olarak rivayet edilen Ebu Rafi, hadisinde şöyle demistir: “Şüphesiz bizim için zekat malları helal olmaz, kavmin azadlıları da bu topluluğa aittirler.”

Zekatı Ehli Olmayana Vermek:

Eğer bir kimse zekatını bilmeden ehli olmayan birine ödemişse ve sonra o adamın zekat ehli olmadığını öğrenmişse, zekat verilmiş sayılmaz. Zekati alan kişinin, aldığı zekatı, nemasıyla birlikte iade et mesi gerekir. Çünkü genellikle insanların borçlarında olduğu gibi bu durumda da onun hali gizli kalmaz.

Eğer bir kimse fakir zannıyla bir kişiye zekat verir de o kişinin zengin olduğu daha sonra ortaya çıkarsa zekatı geçerlidir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem iki adam için şöyle buyurmuştur: “Eğer dilerseniz size zekat mallarından vereyim, ancak zekat mallarından zenginlerin hakkı yoktur. “342 Çünkü zenginlik gizlidir, bunun gerçeği üzerine itibar etmek zordur.

Kişinin, vereceği zekatı, nafakasını ödemekle yükümlü olmadığı akrabalarından ihtiyacı olanlarına, ihtiyaçları nispetinde vermesi sün nettir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Yakın akrabana zekat vermen, hem zekat hem de sılayı rahimdir. ”

Yakın akrabalardan hala ve erkek kardeşin kızları -özellikle de ihtiyaç sahibi iseler- öncelikli olarak hak sahibidirler.

Yakın akraba olmayanlardan, nafakalarını üstlendiği ve ehlini gözettiği kimselere zekat vermesi caizdir. Şüphesiz bunlar genel deliller çerçevesinde değerlendirilir. Bunlara zekat verilemeyeceğine dair bir hüküm de yoktur.

Ahmed b. Hanbel 4/17.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-16T10:05:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dininde zekatın verilmeyeceği kişiler şunlardır:

    Kendi ebeveynlerine: Bir kişi, kendi ebeveynlerine zekat verme yükümlülüğüne sahip değildir. Zekat, kişinin ailesi dışındaki ihtiyaç sahiplerine yönlendirilir.

    Kendi eşine: Bir kişi, kendi eşine zekat verme yükümlülüğüne sahip değildir. Eşler arasında zekat verme uygulaması yapılmaz.

    Kendi çocuklarına: Bir kişi, kendi çocuklarına zekat verme yükümlülüğüne sahip değildir. Çocuklar, anne ve babalarının sorumluluğunda olduğundan, zekat verme yükümlülüğü genellikle aile dışındaki ihtiyaç sahiplerine yönlendirilir.

    Kendi torunlarına: Bir kişi, kendi torunlarına zekat verme yükümlülüğüne sahip değildir. Zekat, genellikle doğrudan aile bireyleri dışındaki ihtiyaç sahiplerine yönlendirilir.

    Kendi ebeveynlerinin ve dedelerinin neslinden olanlara: Bir kişi, kendi ebeveynleri ve dedeleri gibi akrabalarına zekat verme yükümlülüğüne sahip değildir. Zekat, akrabalar arasında paylaşılırken, genellikle daha uzak akrabalara yönlendirilir.

    Kendi işçi veya hizmetçisine: Bir kişi, kendi işçi veya hizmetçisine zekat verme yükümlülüğüne sahip değildir. Zekat, genellikle ihtiyaç sahibi olanlara verilir.

    Bu, genel olarak zekatın verilmeyeceği kişilerin bir listesidir. Ancak zekat verme konusu bazı istisnalara, yerel uygulamalara ve hukuki hükümlere tabi olabilir. Yerel din otoriteleri veya din görevlileri, daha ayrıntılı bilgi sağlayabilir ve yerel uygulamaları hakkında yönlendirme yapabilir.

    En iyi cevap

Cevapla