Paylaş
Zekat verirken kaç ayar altından verilir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Farklı ayar altınlarda zekat hakkında
Selamunaleykum,
Eşimin 14 ayar 50 gr ve 22 ayar 40 gr altın olmak üzere 90 gr altını bulunmaktadır. Bazı internet sitelerinde farklı ayar altınları içlerinde bulunan saf altın olarak hesap edilip çıkan sonuca göre zekat düşüp düşmediğine karar verilir deniyor. Bunların ayar ayrımı yapmadan tartılması durumunda 90 gr tutuyor. Fakat 14 ayar içerisindeki saf altın ile 22 ayar içerisindeki saf altın hesaplandığında 65.89 gr altın olarak çıkıyor. Bu durumda ayar ayrımı yapılmadan 90 gr olduğu için zekâta tabi mi yoksa içerisinde bulunan saf altın miktarı 65.89 gr olduğu için zekattan muaf mi ?
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ve aleyküm selam ve rahmetullah. Farklı ayar altınların zekatı kendi kıymetine göre verilir. 50 gram 14 ayar altın var ise bunun %2.5’ğu 1.25 gram altın yapar. 40 gram 22 ayar altının zekatı ise; 1 gram altın yapar.
Yani sizin vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda 14 ayar 1.25 gram altın ve 22 ayar 1 gram altının fiyatını ayrı ayrı hesaplayıp o şekilde zekâtını verirsiniz.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Zekat, genellikle nakit paranın yanı sıra altın, gümüş, ticari mallar ve diğer bazı mülkiyet değerleri üzerinden verilebilir. Altın ve gümüş için ise belirli ayar sınırlamaları bulunmaktadır.
Altın için zekat verme sınırı 20 miskal veya 85 gramdır. Yani, sahip olduğunuz altının 85 gram veya daha fazla olması durumunda, altının değerine göre zekat vermeniz gerekmektedir. Altının ayarı konusunda ise genellikle 24 ayar veya 22 ayar altın kullanılır.
Gümüş için ise ayrı bir sınır belirlenmemiştir. Gümüş üzerinden zekat vermek isteyen kişiler, sahip oldukları gümüşün değerini hesaplayarak zekatlarını buna göre verebilirler.
Zekatın miktarının hesaplanması ve ödenmesiyle ilgili daha kesin bilgilere ulaşmak için din görevlileri veya dini otoritelerle iletişime geçmek faydalı olacaktır. Ayrıca, zekat verirken yerel ülkedeki para birimi veya ticari mallar gibi diğer varlıkların değerine göre hesaplama yapmak da önemlidir.