Paylaş
Zekatı başka beldelere göndermek caiz midir?
Question
Zekatın Başka Bir beldeye Nakledilmesi
Zekatı başka bir beldeye gönderebilir miyiz? Mezheplerin görüşleri
Genel kaide şudur: Her kavmin zekâtı o kavme verilmelidir. Çünkü daha önce geçen hadiste şöyle buyurulmuştur: “Zekâtı zenginlerinden al, fakirlerine ver.” Hanefi, Şafii ve Hanbelilerde zekât vermede gerekli olan husus malın bulunduğu yerde verilmesidir. Fitre sadakasında muteber olan husus fitreyi veren kimsenin bulunduğu yerdir. Zekâtın bir beldeden başka bir beldeye nakledilmesi konusunda fakihlerin geniş açıklamaları vardır:
Hanefilere göre: Zekâtın bir beldeden diğer bir beldeye nakledilmesi tenzihen mekruhtur. Ancak kişi zekâtını ihtiyaç sahibi akrabalarının bulunduğu bir beldeye naklederse yahut bulunduğu beldeden daha muhtaç fakirlerin bulunduğu beldeye naklederse yahut başka beldeye nakledildiği takdirde daha faydalı, takvaya daha uygun yahut Müslümanlara daha faydalı olacaksa yahut daru’l-harpten daru’l İslâm’a yahut ilim öğrenmekte olan öğrencilere naklederse yahut zahit insanların bulunduğu yere naklederse yahut zekât yılı tamamlanmadan peşin ödenen zekât ise o takdirde nakledilmesi mekruh değildir. Bu durumlar dışında da kişi zekâtını başka bir beldeye aktarırsa caizdir. Çünkü zekâtın harcanacağı yerler her durumda da mutlak olarak fakirlerdir.
Malikilere göre: Kasr (sefer) mesafesi (89 km.) ve daha uzaktaki bir beldeye zekâtun nakledilmesi caiz değildir. Ancak zekâta daha çok ihtiyacı bulunanlar olur sa o takdirde caiz olur. Sefer mesafesinden daha az uzaklıkta olan bir beldeye nakle dilmesi ise caizdir. Çünkü bu mesafe zekâtın farz olduğu yerlere dahildir. Zekâtın, farz olduğu yerde acele olarak dağıtılması vaciptir. Tanm ürünleri ile hayvanlarda zekâtun farz olma yeri bu ürünlerin ve hayvanların toplandığı yerdir. Paralarla ticari eşyada muteber olan mal sahibi sefere çıkmadığı müddet onun bulunduğu yerdir. Sefere çıkan kişi malının zekâtını vermek üzere bulunduğu beldeden birini vekil tayin eder.
Şafiilerce ezhar olan görüşe göre: Zekâtın başka bir beldeye nakledilmesi ya saklanmıştır. Malın zekâtının, malın bulunduğu yerdeki zekâta hak kazanmış sınıflara dağıtılması vaciptir. Çünkü bununla ilgili olacak daha önce de geçtiği üzere Muaz hadisi vardır. Eğer maldan zekâtun farz olduğu beldede bu sınıflar bulunmaz sa yahut sadece bazısı bulunursa yahut bir miktar artarsa bu beldeye en yakın olan yere nakledilir.
Hanbelilere göre: Zekâtı, zekât malının bulunduğu beldeden sefer mesafesi kadar uzak bir yere nakletmek caiz değildir. Yani sefer mesafesi kadar uzak bir yere nakledilmesi haramdır, fakat nakledilir de verilirse yeterlidir. Malın bulunduğu yerden sefer mesafesinden daha az mesafedeki bir beldeye nakledilmesi ise caizdir. Müstehap olan zekatın malın bulunduğu beldede dağıtılmasıdır. Sonra derece dere ce yakın olan köy ve beldelere nakledilir.
Zekat hakkında diğer konularımız:
Answer ( 1 )
Zekatı başka beldelere, başka yerlere gönderebilir miyiz; bu konudaki kural şudur; her kavmin zekatı o kavme, o topluluğa verilmelidir. Zekatı başka beldelere göndermek ile alakalı mezheplerin görüşü şu şekildedir; Hanefi mezhebine göre, tenzihen mekruhtur. Fakat kişinin akrabaları uzakta ise, veya uzaktaki insanların ihtiyaçları bulunduğu yerdeki insanlardan daha çok ise; tenzihen mekruh hükmü kalkmaktadır. Şafii mezhebine göre; zekâtın başka bir beldeye götürülmesi yasaktır. Fakat kendi bulunduğu yerde zekat verecek kimse yok ise, en yakın yere verilir.