Paylaş
Zekatı hastaneye bağışlamak
Question
Hastanelere alınan sağlık cihazları zekat yerine geçer mi?
Zekatın verilebileceği yerler Kur’an-ı Kerim’de ismen sayılarak belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, yoksullar (miskinler), esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler (fî sebîlillah), yolda kalmış olanlar, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb (kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler)dur (Tevbe, 9/60). Bu âyette belirtilenler kurum değil, bireylerdir. Buna göre zekât bizzat bireye veya onun vekiline verilmelidir. Bu genel ilkeye göre adı ne olursa olsun kurumlara zekât verilmez. Âlimlerin çoğunluğunun görüşü bu istikamettedir (Kâsânî, Bedâî’, II, 43-46; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 272; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 125). Ancak halka hizmet veren bu gibi kurumlara gönüllü yardımlar yapılabilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Zekâtın kimlere verileceğini Rabbimiz bizlere kendi kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de bildirmiştir. Zekat; hataneye bağışlanmaz. Daha doğrusu sadece hastane değil hiçbir kuruma verilmez. Zekat kuruma değil, kişiye verilmelidir.
İslam’da, zekat bağışlamak, belirli bir eşiğin (Nisab) üzerinde servete sahip olan uygun Müslümanlar için temel bir yükümlülüktür. Zekât, İslam’ın beş şartından biridir ve kişinin servetini temizlemesine ve ihtiyacı olanlara yardım etmesine vesile olur.
İslam’da zekat bağışlarken akılda tutulması gereken bazı önemli ilkeler şunlardır:
Bireysel durumlara ve İslam’ın zekatla ilgili öğretilerine dayalı olarak daha spesifik tavsiyeler verebilecek bilgili alimlerden veya dini otoritelerden bilgi ve rehberlik almanız tavsiye edilir.