Zekatı hastaneye bağışlamak

Question

Hastanelere alınan sağlık cihazları zekat yerine geçer mi?

Zekati hastaneye bagislamak

Zekatın verilebileceği yerler Kur’an-ı Kerim’de ismen sayılarak belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, yoksullar (miskinler), esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler (fî sebîlillah), yolda kalmış olanlar, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb (kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler)dur (Tevbe, 9/60). Bu âyette belirtilenler kurum değil, bireylerdir. Buna göre zekât bizzat bireye veya onun vekiline verilmelidir. Bu genel ilkeye göre adı ne olursa olsun kurumlara zekât verilmez. Âlimlerin çoğunluğunun görüşü bu istikamettedir (Kâsânî, Bedâî’, II, 43-46; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 272; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 125). Ancak halka hizmet veren bu gibi kurumlara gönüllü yardımlar yapılabilir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-25T00:33:41+03:00

    Zekâtın kimlere verileceğini Rabbimiz bizlere kendi kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de bildirmiştir. Zekat; hataneye bağışlanmaz. Daha doğrusu sadece hastane değil hiçbir kuruma verilmez. Zekat kuruma değil, kişiye verilmelidir.

    0
    2023-06-07T10:57:46+03:00

    İslam’da, zekat bağışlamak, belirli bir eşiğin (Nisab) üzerinde servete sahip olan uygun Müslümanlar için temel bir yükümlülüktür. Zekât, İslam’ın beş şartından biridir ve kişinin servetini temizlemesine ve ihtiyacı olanlara yardım etmesine vesile olur.

    İslam’da zekat bağışlarken akılda tutulması gereken bazı önemli ilkeler şunlardır:

    1. Uygun Alıcılar: Zekât, yardımı hak eden belirli kategorilerdeki kişilere verilmelidir. Bu kategoriler, fakirleri, muhtaçları, borçluları, hür köleler için çalışanları, Allah yolunda olanları (İslam’ı yaymak veya Müslüman toplumu savunmak için) ve kalpleri uzlaştırılmak istenenleri içerir. Alıcıların İslami öğretiler tarafından tanımlanan bu kategorilere girmesini sağlamak önemlidir.
    2. Hesaplama: Zekat, tipik olarak, kişinin tam bir kameri yıl boyunca sahip olduğu uygun servetin %2,5’i olarak hesaplanır. Zekatı doğru bir şekilde hesaplamanız ve doğru miktarı belirlemek için bilgili kişilere veya çevrimiçi kaynaklara başvurmanız tavsiye edilir.
    3. Doğrudan Verme: Zekatın mümkün olduğu kadar doğrudan hak edene verilmesi tavsiye edilir. Bu, daha doğrudan bir etki sağlar ve fonların ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlar. Ancak zekâtı etkin bir şekilde dağıtabilecek güvenilir ve itibarlı hayır kurum veya kuruluşları varsa, bunlar aracılığıyla bağış yapmak caizdir.
    4. Duyarlılık ve Sağduyu: Zekat verirken hassas ve sağduyulu olmak, alıcıların onuruna ve mahremiyetine saygı duymak önemlidir. Zekatı, alan kimseyi utandırmadan veya küçük düşürmeden, gizli olarak vermek teşvik edilir.
    5. Hesap Verebilirlik ve Şeffaflık: Zekat bağışında bulunurken, mali işlemlerinde hesap verebilirliği ve şeffaflığı koruyan saygın ve güvenilir kuruluşların seçilmesi tavsiye edilir. Kuruluşun fon kullanımı konusunda şeffaf olmasını ve verimli ve etik operasyonlar geçmişine sahip olmasını sağlamak önemlidir.
    6. Niyet ve Samimiyet: Zekât verirken, Allah’ın rızasını gözeterek ve bu farz ibadeti yerine getirmeyi amaç edinirken samimi bir niyet olması çok önemlidir. Verme eylemi, yalnızca Allah rızası için ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme niyetiyle yapılmalıdır.

    Bireysel durumlara ve İslam’ın zekatla ilgili öğretilerine dayalı olarak daha spesifik tavsiyeler verebilecek bilgili alimlerden veya dini otoritelerden bilgi ve rehberlik almanız tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla