Zekatın önemi nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ZEKATIN ÖNEMİ

zekat nedir zekatin onemi

Dinimizde zekatın mahiyeti, yeri ve önemi nedir?

Yüce dinimiz İslam, toplumun huzurlu ve mutlu olmasına çok büyük önem vermiş, bunu gerçekleştirmek için bir takım esaslar koymuştur. Bunlardan bir tanesi de mali ibadet olan zekattır. Hicretin ikinci senesinde farz kılınan zekatın lügat manası; temizlenme, artma ve gelişmedir. İstilahi manası ise bir malın belirli bir bölümünü belli bir zamanda ve geciktirilmeden fakirlere verilmesidir. Kur’an’ da ve sünnet’te bu ibadete özel bir önem atfedilmiş ve namazla birlikte zikredilmiştir. “Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah’tır, Resuldür, iman edenlerdir. Onlar ki Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekatı verirler.”(1) “Onlar (müminler) ne ticaret ne de alış verişin kendilerini Allah’ı anmaktan ve zekat vermekten alıkoymadığı insanlardır. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar”(2)

Mali bir ibadet olan zekatın birçok hikmetleri vardır. Zekat, toplumun sosyal güvenliğini sağlar, malı emniyet altına alır. Gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilmesine katkıda bulunur. Zengin ve fakir arasında köprü oluşturur. Toplumda huzur ve güveni sağlanmasına vesile olur. Cömertlik duygularını geliştirir, cimrilik hastalığını da önler. Bu gerçeği Peygamber Efendimiz(s.a.s) şöyle ifade etmekterdir: “Zekatı veren, misafiri ağırlayan ve sıkıntı zamanında veren, nefsinin cimriliğinden kurtulmuştur.”(3) Dinen zengin sayılan her Müslüman’ın kazancında fakirin hakkı vardır. Yüce Mevla’mız şöyle buyuruyor: “Zenginlerin mallarında, yardım isteyen ve iffetlerinden dolayı istemeyip mahrum olanlar için bir hak vardır.”(4) Zekat vermemek Allah’ın emrine karşı gelmekle birlikte kul hakkına tecavüz etmek, fakirin hakkını gasp etmek demektir. Bu da hem Allah nezdinde büyük bir günah hem de toplumun sosyal güvenliğinin bozulmasına sebep olur. Fertler arasındaki ilişkilerin kesilmesine, başkasına ait olan mala karşı tecavüzlerin çoğalmasına, huzurun bozulmasına neden olur.

Zekat ve sadaka Müminlerin yüce Allah’ın sevgisini mal ve servet sevgisinden daha üstün tuttuklarının bir ifadesidir. Allah rızasını kazanmak maksadıyla verilen zekat ve sadakanın mükafatının hem bu dünyada hem de ahirette kat kat verileceğini yüce Allah müjdelemiştir. Zekatın verileceği yerler tevbe süresinin 60. ayetinde belirtilen fakirler, miskinler, zekat memurları, kalbi İslama ısınacak olanlar, köleler,borçlular, Allah yolunda cihat edenler ve yolda kalmış yolculara olmak üzere sekiz sınıf olarak belirlenmiştir.

Bütün kainatın, malın, mülkün tek sahibi Yüce Allah’tır. Bizler geçici bekçileriyiz. Nefsimize uyup malımız eksilir diye zekat vermekten kaçmayalım. Zekatlarımızı verelim. Zekat vererek malımızı muhafaza altına alalım. Peygamber Efendimiz (s.a.v) : Mallarınızı zekat vererek muhafaza altına alınız, hastalarınızı sadaka vererek tedavi ediniz, Allah’ın imtihanlarına karşı dua ve tevazu ile Allah’tan isteyiniz.”(5) Emrine uyalım. Zekatlarımızı verirken zamanında ve gerekli yerlere verelim. Rabbimizin rızasını gözeterek zekat vereceğimiz kişilerin onurunu zedelemeden, gururlarını incitmeden verelim. Bu ibadetimizi yaparak malımıza bereket, aile yuvamıza huzur katalım.Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

_________________

(1) Maide s.55
(2) Nur s.37
(3) Taberani-Mu’cemul-Kebir
(4) Zariat s.19
(5) Cami’us- Sağır.

BENZER KONULAR:

Zekatın faydaları madde madde

Zekatın faydaları maddeler halinde

Answers ( 2 )

    2
    2021-03-24T22:20:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’a göre zekâtın önemi ve yerini şu şekilde açıklayabiliriz:

    Zekât, insanlar arasındaki geliri uçuruma götürmez. Dengeleme görevi görür zekat. Ne zengin malını katlayarak zengin olur, ne de fakir, fakirliğe terk edilip, yüz üstü bırakılır. Zekat; Allah’ın sevgisini, insanın mal ve servet sevgisinden daha büyük olduğunu öğretir bizlere. Mallarımızı zekat vererek temizler ve güvence altına alırız.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Zekat, İslam’da mali bir ibadet olup, toplumsal huzurun sağlanmasına, gelir dağılımının adaletli bir şekilde yapılmasına ve zengin ile fakir arasında köprü kurulmasına yardımcı olur. Zekat, zenginlerin mallarında fakirlerin haklarını gözeten bir ibadet olarak, sosyal güvenliği güçlendirir ve toplumda huzur yaratır. Ayrıca, cimrilikten arınmaya, cömertliği teşvik etmeye ve insanları mal ve servet sevgisinden uzaklaştırmaya yardımcı olur.

    Zekatın önemli yanları şunlardır:

    Toplumsal adalet: Fakirlerin ihtiyaçlarını karşılar, toplumda dengesizlikleri azaltır.
    Sosyal güvenlik: Zekat, toplumda ekonomik dengeyi ve huzuru sağlar.
    Manevi faydalar: Zekat vermek, kişinin Allah’a olan bağlılığını artırır ve nefsini temizler.
    Ahirette mükafat: Zekat verenlere hem bu dünyada hem de ahirette karşılık olarak Allah’ın rızası ve bereketi vaat edilmiştir.
    Zekat, hem bireysel hem de toplumsal sorumlulukları hatırlatarak, bireylerin hem malını hem de ruhunu temizlemelerine yardımcı olur.

Cevapla