Paylaş
Zıhar kefareti nedir? İslamda Zıhar kefareti kavramı
Question
Zıhar kefareti ne zaman verilir?
Zıhâr Kefâreti. Kökü İslâm öncesi Hicaz-Arap toplumuna kadar uzanan bir geleneği simgeleyen zıhâr yemini, Kur’an’da boşama olmaktan çıkarılıp üç aşamalı kefâretle telâfi edilebilir hatalı bir davranış haline getirilmiştir. Ancak burada kefâret sebebi bir kısım fakihe göre sadece bu yeminin yapılmış olması, çoğunluğa göre ise yeminden sonra kocanın evliliğe devam kararı vermesidir (bk. ZIHÂR). Buna göre zıhâr yemininde bulunan kocanın karısı ile ilişkide bulunmadan önce bir köle âzat etmesi, buna gücü yetmezse veya âzat edecek köle bulamazsa yine ilişkide bulunmadan önce iki ay ara vermeden oruç tutması, buna da gücü yoksa altmış fakiri doyurması gerekir (el-Mücâdile 58/2-4).ne zaman verlir
Zıhâr Kefâreti. Kökü İslâm öncesi Hicaz-Arap toplumuna kadar uzanan bir geleneği simgeleyen zıhâr yemini, Kur’an’da boşama olmaktan çıkarılıp üç aşamalı kefâretle telâfi edilebilir hatalı bir davranış haline getirilmiştir. Ancak burada kefâret sebebi bir kısım fakihe göre sadece bu yeminin yapılmış olması, çoğunluğa göre ise yeminden sonra kocanın evliliğe devam kararı vermesidir (bk. ZIHÂR). Buna göre zıhâr yemininde bulunan kocanın karısı ile ilişkide bulunmadan önce bir köle âzat etmesi, buna gücü yetmezse veya âzat edecek köle bulamazsa yine ilişkide bulunmadan önce iki ay ara vermeden oruç tutması, buna da gücü yoksa altmış fakiri doyurması gerekir (el-Mücâdile 58/2-4).
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Zıhar keffaretinin ucu İslam öncesine dayanmaktadır. Zıhar yemini, Kur’an’da boşama olmaktan çıkarılıp üç aşamalı kefâretle telâfi edilebilir hatalı bir davranış haline getirilmiştir. Zıhar yemininde bulunan kocanın karısı ile ilişkide bulunmadan önce bir köle azad etmesi gerekir, buna gücü yetmezse veya azad edecek köle bulamazsa yine ilişkide bulunmadan önce iki ay ara vermeden oruç tutması, buna da gücü yoksa altmış fakiri doyurması gerekir
Zıhar kefareti, İslam hukukunda zıhar adı verilen bir haksızlık durumunun telafisi için öngörülen bir tür kefaret (ceza veya tazminat) olarak tanımlanır. Zıhar, kocanın eşini “annesi gibi” veya “bacısı gibi” şeklinde ifade ettiği bir benzetmeyle kadının hakkını çiğnemesi durumudur. Bu, kadına karşı aşağılayıcı bir ifadedir ve İslam hukukunda ciddi bir haksızlık olarak kabul edilir.
Zıhar kefareti, zıharın gerçekleştiği durumun türüne göre değişebilir. Genellikle, zıharı işleyen kişiye belirli bir kefareti ödeme veya bir kısım ibadetlerin gerçekleştirilmesi gerekebilir. İslam hukukunda zıhar kefaretinin miktarı ve niteliği konusunda farklı görüşler bulunabilir.
Zıhar kefareti, zıharın gerçekleştiğinin fark edildiği anda verilir ve kefareti yerine getirmek zıharın çözülmesi için bir ön şarttır. Zıharı işleyen kişi, kefareti yerine getirerek haksızlığı telafi etmiş olur ve zıharın etkileri sona erer. Bu, İslam hukukunda adaletin sağlanması ve haksızlıkların telafi edilmesi için önemli bir prensiptir.